„Инвестицията в НДК по повод Председателството на Съвета на ЕС

...
„Инвестицията в НДК по повод Председателството на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Директорът на НДК: Инвестицията в НДК по повод председателството е стратегическа инвестиция и в културата

„ Инвестицията в НДК във връзка Председателството на Съвета на Европейски Съюз е стратегическа инвестиция и в културата “. Това сподели в предаването на Българска национална телевизия „ Денят стартира с Георги Любенов “ ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков. Той означи, че тази инвестиция остава в НДК, който е доста значим за страната, за столицата, за всички гости и за цялата културна общественост.

„ Направената инвестиция от към 45 млн. обхвана към 80% от НДК. Когато НДК е бил издигнат, това е била една голяма инвестиция - над 200 млн. и е напълно обикновено 30 години по-късно да се влага в поддръжката на тази постройка. Винаги има още какво да се направи – това е многофункионална, динамична постройка, изпълнена с доста културно и конгресно наличие и амортизацията на една такава постройка е огромна. Зала 1 може би е идващ обект на инвестиция. Нямаме към момента съответни планове в тази посока, то това е в стратегическите ни проекти “, означи още Велков.

Той бе безапелационен, че желае точно НДК да излъчва най-важният сигнал в културата- това да бъде най-голямата антена за просвета в София и България. „ Иска ми се НДК да бъде отворен, да има непрекъсната циркулация на хора и хрумвания “, сподели още Велков и дефинира НДК като на първо място културно пространство, чието бъдеще минава през неговото минало. В НДК има доста изкуство и просвета, които би трябвало да бъдат съхранени, оценени и пренесени във времето за идващите генерации. Това е нашата стратегическа цел- да отворим НДК оптимално освен за културната общественост, само че за всички, които имат нужда от просвета всекидневно, непрекъснато и за които това е метод на живот. От огромно значение е да притеглим новите генерации към НДК. Целта ни е те за схванат какво има в НДК, да им го покажем по цифров, различен метод, НДК би трябвало да е част от сърцето на София, част от общуването на младежите с културата “, безапелационен бе Велков.

Според него методът при ръководството на НДК е от една страна, стратегически, въпреки това, би трябвало да се обръща особено внимание на по-малките културни пространства, които са културната платформа на НДК. „ Театър Азарян продължава да работи интензивно с всичките си представления, в доста от тях НДК взе участие като продуцент и копродуцент. ДНК е доста забавно различно концептуално място за актуален танц и пърформанс, Литературен клуб „ Перото “, Кино „ Люмиер Лидл “, Артгалерията още веднъж работи след Председателството, настрана от самото основаване на НДК има закрепени в него пространства и за просвета, и за конгресна активност – всичко това действа в обединен темп “.

Запитан от водещия какво се случва, в случай че създадените пространства не печелят и разноските им са повече от приходите, Борислав Велков отговори, че това е въпрос на ефикасен културен мениджмънт и добави: „ Поначало НДК не е бил бизнес план. Той е основан в едни други времена, в друга икономическа реалност. Това обаче не значи, че активността на НДК във връзка с културните планове не може да бъде печеливша. Тук опираме до деликатна селекция на наличие - по какъв начин се провежда цялата продукция и целият развой. Така че сме извънредно деликатни към това и търсим точната формула “.

Председателят на Съвета на шефовете анонсира и двата огромни културни плана на НДК в идващите месеци – Киномания и Новогодишен музикален фестивал. Той сподели, че към 1 млн. души са били на Киномания през годините, а в този момент следва 32-рото издание на форума. „ По традиция към този момент 5 години започваме Киномания с български филм – тази година това е „ Времето е наше “. Имаме още 4 български игрални кино лентата, 1 документален и една българска копродукция в Киномания. Посланието ни тази година е „ Големите филми преди огромните награди “, означи Велков.

След Киномания следва Новогодишен музикален фестивал. „ Започваме тази година с Best Of Swing приключваме с обичайния празничен новогодишен концерт на 1 януари. Ангел Заберски също е част от фестивала с концерт в зала 1 “, сподели още Велков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР