Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината

...
Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината
Коментари Харесай

Общината планира изграждане на енергоспестяващо улично осветление в Русе, Средна кула и Долапите

Инвестицията се прави напълно за сметка на изпълнителя, а общината заплаща само при реализиране на контрактуваните икономии на електрическа енергия

Премина публичното разискване, което Община Русе провежда по отношение на желанието за подписване на ЕСКО контракт за възобновяване на уличното осветяване в града и кварталите Средна кула и Долапите.

Договорът планува създаване на енергийно дейно улично осветяване и система за мониторинг на обща стойност 1 953 179, 44 лв.. Инвестицията се прави напълно за сметка на изпълнителя, а общината заплаща само при реализиране на контрактуваните икономии на електрическа енергия.

В момента годишното ползване на електрическа енергия за улично осветяване на Община Русе е 3 610 281 kw/h, за което тя заплаща 1 900 000 лева с Данък добавена стойност. На база настоящите цени на електрическата енергия ЕСКО договорът планува годишни спестявания от 478 хиляди лв..

Важно да се означи, че ЕСКО договорът не е заем или кредитен инструмент, а лизинг, при който Общината първо получава актива, възползва се от неговото богатство и със спестените средства заплаща. Срокът за погашение е 5-годишен, като вноските са на 6-месечие.

Системата за надзор ще дава информация дали в действителност са реализирани заложените в контракта икономии. В случай, че те не са изпълнени, Общината няма да заплати.

Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат сменени по контракта, като по този метод ще бъдат спестени близо 24 % от разноските за електрическа енергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64% от тези в Долапите.

В резултат от осъществяване на контракта се чака да бъде усъвършенствана средата за живот на русенци, да се понижат разноските за електрическа енергия и за употреба на осветителните тела.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР