Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк върху два имота,

...
Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк върху два имота,
Коментари Харесай

Обявяване на защитена местност в землището на село Къшин предлага Инициативен комитет

Инвестиционно желание за създаване на фотоволтаичен парк върху два парцела, обществена общинска благосъстоятелност в местността Елена в землището на село Къшин е провокирало недоволството на локалните хора, както и основаването на Инициативен комитет.

“Ние считаме, че този фотоволтаичен парк е нездравословен за природата и за обитаемото място, компрометира концепцията за екологичен туризъм при изискване, че е наоколо до терена, където премибнава екопътеката за каньона на река Чернелка, унищожава каквато и да е опция за развиване на отглеждането на животни в селото, унищожава пасищата на пчелите и въобще като цяло компрометира концепцията за зелена сила “. Това сподели Димитър Кирилов – гражданин на плевенското село Къшин в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен.

На срещата с представители на медиите беше оповестено, че Инициативният комитет предлага местността „ Арвалийка “ в землището на плевенското село Къшин да бъде оповестена предпазена околност като за задачата е формирана подписка.

Димитър Кирилов уточни, че самодейността е подкрепена от Българска земеделска камара, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Областен пчеларски съюз и Ловно-рибарско сдружение – Плевен,

В срещата с медиите участваха проф. Росен Цонев - биолог и учител в Софийски университет, Албена Симеонова – биопроизводител и някогашен общински консултант, Ерик Борисов – представител за Плевен на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

„ Ние не сме срещу възобновимите източници на сила. Ние сме „ за “, само че се разрешава те да се вършат в пасища, ливади – в едни от най-красивите места на България в общински и държавни парцели. Обръщаме се към Община Плевен и към Общински съвет – Плевен, това да не се случи. Ще работим по тематиката и с Регионална инспекция за опазване на околната среда “, сподели Албена Симеонова.



Проф. Росен Цонев показа,че е направил информация за процеса на създаване на фотоволтаични паркове в страната и уточни образец с местността „ Венеца “ – сред Ловеч и Плевен, където за построяването на подобен парк е отстранена растителността, измежду която има дървета на възраст към 150 години с диаметър 180 см.

" Преживяха Османското иго, само че не претърпяха „ Зелената сила “, сподели професорът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР