Инвестиционният фонд към инициативата Три морета (), в който инвеститор

...
Коментари Харесай

Фондът на "Три морета" придоби 75% от компания с български соларен проект

Инвестиционният фонд към самодейността " Три морета " (), в който вложител с парична вноска от 20 млн. евро е Българската банка за развиване, е придобил " забележителен дял " в австрийската Enery Development GmbH (Enery). От, а също по този начин разгласи проекти за.

Конкретната инвестиция на 3SIIF не се показва, само че съгласно обществената информация Enery е записано в австрийската столица Виена през 2019 година с капитал от 35 хиляди евро, като на 26 май 2021 година той е нараснал на 140 хиляди евро. От австрийския търговски указател се вижда, че нарастването на капитала е записано от Quinat Beteiligungsverwaltung, коeто е 100% благосъстоятелност на фонда " Три морета ". С други думи инвестицията е в размер на 75% от собствеността в Enery Development.

Миналата година въпросната австрийска компания закупи българския слънчев парк за към 100 млн. евро, както и по-малък в Чехия (25 мегавата) за приблизителната сума от 50 млн. евро.

" Радваме се, че 3SIIF е вложил толкоз забележителен капитал в Enery, което ни разрешава да ускорим нашата визия за декарбонизиране на пазарите на сила в района. Ще можем да влагаме 1 милиарда евро в енергийния преход на район, който минава от произвеждане на електрическа енергия от въглища и лигнитни въглища, към изцяло възобновима и устойчива индустриална композиция ", се споделя в мнение на съоснователите на Enery Лукас Немек и.

От 3SIIF показват, че с фокуса си върху развиването на фотоволтаичния бранш в Централна и Източна Европа Enery съответствува изцяло със тактиката на фонда за вложения " на зелено ", които са ориентирани към реализирането на енергийния преход в района. " Производството на сила от фотоволтаични източници към момента не е необятно публикувано в Централна и Източна Европа, макар изискванията с високи равнища на слънчево облъчване и съществуване на подобаващи терени. Очаква се все по-належащите условия за декарбонизация на района да дават обилни благоприятни условия за вложения в региона на възобновимите енергийни източници в кратковременен проект ", написа в формалното известие.

" Enery е значим стадий за развиването на Фонда, защото е първата инвестиция в енергийния бранш. Радваме се, че работим с одобрен и високо скъп управнически екип за създаване на обилни нови активи за произвеждане на възобновими източници в района на Трите морета ", съобщи Джо Филипс, старши капиталов шеф в Amber Infrastructure, който е капиталов консултант на 3SIIF. Enery съставлява третата портфейлна инвестиция на 3SIIF - другите са в транспортна и цифрова инфраструктура, като измежду финансираните компании са полската Cargounit - една от най-големите частни локомотивни лизингови компании в Европа, и Greenergy Data Centers - платформа за центрове за данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР