Инвестиционните професионалисти казват, че високорисковите портфейли наистина могат да се

...
Инвестиционните професионалисти казват, че високорисковите портфейли наистина могат да се
Коментари Харесай

8 принципа за успех в инвестирането от Бил Акман

Инвестиционните експерти споделят, че високорисковите портфейли в действителност могат да се изплатят, само че множеството вложители не могат да си разрешат тактиката. Pershing Square Capital на Бил Акман има единствено осем акции в портфейла си. Ето за какво специалистите споделят, че самостоятелният вложител би трябвало да внимава с метода, когато прави съсредоточени инвестициии.

Pershing Square Capital Management на Бил Акман записва загуба от 8,8% на чистата стойност на активите си предходната година, съгласно данни на Morningstar. Тези числа значат, че цената на акциите на компанията-фонд също се намали с към 14,6%, отбелязвайки най-лошото показване на вложителя милиардер от 2016 година

Въпреки това, до момента през 2023 година Pershing Square Capital регистрира растеж на цената на акциите от 9,48% и обща възвръщаемост на активите от 10,77%, съгласно данните за дневната възвръщаемост на Morningstar до 17 юли.

Въпреки че фондът е изпреварен от 17,80 % облага, реализирана до момента тази година от S&P 500, той има петгодишна възвръщаемост на цената от 21,08%, доста по-голяма от възвръщаемостта на необятния показател от едвам 9,99% за интервала.

Така че поражда въпросът: какво би трябвало да знаят елементарните вложители - и по какъв начин да се поучат от капиталовата тактика на Акман?

Как фондът на Акман поддържа дълготрайно предимство?

Като за начало, част от повода за такива объркващи цифри е, че PSH поема високо равнище на риск и държи единствено осем обособени акции, изяснява Том Граф, началник на вложенията във компанията за капиталови консултантски услуги Facet, пред финансовото издание MarketWatch.

" Представянето от година на година евентуално има по-малко общо с по-широкия пазар и повече с представянето на тези акции ", споделя Граф. В допълнение към притежаването на 2,19 милиона акции на Alphabet и 1,03 милиона акции на Chipotle CMG, фондът на Акман е мощно съсредоточен портфейл от акции.

Единствените други шест акции, държани от фонда му, включват почти 10 милиона акции на Lowe`s Companies, 24,19 милиона акции на Restaurant Brands International Inc., 9,3 милиона акции на Hilton Worldwide Holdings, 16,57 милиона акции на Howard Hughes Corp., 15,24 милиона акции на Canadian Pacific Ry. Ltd. и 8,07 милиона акции на Гугъл, съгласно документите на SEC.
 Милиардерът Бил Акман продаде каузи си в Netflix със загуба от $400 милиона
Милиардерът Бил Акман продаде каузи си в Netflix със загуба от $400 милиона

Продажбата на акциите става по-малко от 4 месеца след покупката им

Като цяло акциите на Акман се показаха по-добре тази година, водени от над 40% облаги в Alphabet и Chipotle Mexican Grill.

Каква е капиталовата философия на Акман?

За известна визия за това по какъв начин избира притежанията на своя фонд, Акман сподели в изявление за Investment Talk през 2020 година, че придържането към неговата капиталова философия е това, което управлява решенията му и за какво сега заема толкоз малко позиции.

" Ние купихме дял в Chipotle в миг, когато се бореше преди няколко години ", сподели Акман. " Поставихме няколко шефа в борда, назначихме нов основен изпълнителен шеф на име Брайън Никъл; той изцяло прекатурна компанията и акциите съвсем се утроиха в разгара на рецесията. Това ви споделя, че е доста по-забавно, доста по-печелившо и е добре за Америка. "

Ето осемте правилото на Акман за това да бъдеш сполучлив вложител, които съгласно него са гравирани в каменна плоча и стоят на бюрото на всеки в офиса му:

1. Прост и предвидим бизнеси2. Генериращи свободен паричен поток3. Доминиращи компании4. Големи бариери за влизане5. Компании, които печелят висока възвръщаемост на капитала6. Ограничено излагане на външни опасности, които не могат да се контролират7. Силни салда, които не се нуждаят от достъп до капитал, с цел да оцелеят8. Отлично ръководство и добър мениджмънт Като се има поради настоящото портфолио на Акман, картината на триумфа му е малко по-сложна от възвръщаемостта.

" През последните месеци търгуваните акции изостанаха доста по отношение на главния портфейл ", изяснява Граф, като се базира на това, което е известно като отстъпка към NAV - с други думи, фонд, търгуващ се на по-ниска цена от неговата стойност на активите или NAV, се счита за търговия с отстъпка.

В края на юни фондът на Акман се търгуваше с 36% отстъпка от NAV на Лондонската фондова борса, където е листван сега. Това е повече от 32% отстъпка, при която PSH се търгуваше в края на 2022 година, и 28% отстъпка към NAV в края на 2021 година

Подходяща ли е тактиката на Акман за самостоятелните вложители?

Акман сигурно вижда дълготрайни облаги, само че за междинния вложител неговото съсредоточено позициониране в шепа акции може да е прекомерно нападателно, споделя Марк Хамрик, старши стопански анализатор на Bankrate.

" Мнозина биха избрали да възприемат по-консервативен метод, с цел да избегнат загуба на позиции против S&P, изключително в случай че и когато са включени пенсионни фондове ", изяснява Хамрик.

" В последна сметка, това, което варира доста, са апетитите за риск и капиталовите времеви хоризонти. Ако хората имат солидно чувство за това по какъв начин дефинират тези проблеми и в случай че са съгласувани с портфолио управител, те би трябвало да са на положително място. Но в случай че загубите стартират да се натрупат, тогава проблемите могат да стартират. "

В реалност множеството вложители не могат да си разрешат да имат същото мощно съсредоточено капиталово портфолио като Ackman, споделя Граф.

" Индивидуалните вложители се пробват да реализират финансовите си цели: да платят за колежа на детето си, да спестят задоволително за пенсиониране ", споделя той.

" Ако се придържате към необятно диверсифицирано портфолио, към момента ще страдате от възходи и падения на пазара, само че за дълги интервали от време ще завършите с много предсказуема възвръщаемост.

С други думи, не знам дали необятният фондов пазар ще бъде нагоре или надолу през идната година, само че през идващите 10 години или 20 години това е доста евентуално? Мога да направя рационално съмнение за диапазон от възвръщаемост за тези по-дълги интервали и това ми разрешава да възнамерявам бъдещето си. "
 Ето за какво вложението не би трябвало да е занимателно
Ето за какво вложението не би трябвало да е занимателно

Идеалните фондове на днешните нестабилни пазари не са тези " секси технологии " или тези с нападателен напредък, а постоянни, предвидими уравновесени

За спомагателна вероятност, портфолиото 60/40 — главният индикатор за диверсификация в света на вложенията, формирано от почти 60% акции и 40% облигации — е възвърнало 12,01% до момента тази година и 7,32% годишна възвръщаемост през предходната пет години, съгласно данните на Portfolios Lab, които наблюдават представянето на Vanguard Total Bond Market ETF и Vanguard Total Stock Market ETF.

Въпреки че тези цифри може да не победят по-рисковите вложители като Акман в избрани времеви хоризонти, Граф прибавя, че по-безопасният и по-предсказуем метод усилва шанса ви да спечелите по-голяма дълготрайна възвръщаемост.

" В множеството години възвръщаемостта на акциите се движи от относително дребен брой акции ", споделя Граф, добавяйки, че " единствено 20 акции съставляват повече от половината от всички възвръщаемости на акции в международен мащаб. Това са 20 акции от над 8 000 световно регистрирани акции. Ако не сте имали тези 20 акции, тази година сте се показали доста по-слабо. "

Поради това равнище на риск той прибавя, че пропускането на огромните печеливши може в действителност да попречи на възвръщаемостта ви за 3, 5, 10 години. " Това е, което имаме поради, когато споделяме, че диверсификацията оказва помощ на вашата възвръщаемост ", прибавя той.

" Да, това разпределя риска ви, само че също по този начин разпределя парите ви, с цел да сте сигурни, че ще получите част от огромните реализатори. "

Въпреки че краткосрочните облаги или загуби могат да провокират безпокойствие, Граф споделя, че успеваемостта и цялостната тактика на Акман демонстрират тъкмо за какво разглеждането на капиталов портфейл с по-широк обектив прибавя сериозен подтекст.

" Не става въпрос единствено за това дали портфолиото печели пари или надвишава бенчмарка ", споделя Граф.

" В кратковременен проект би трябвало да обмислите дали представянето, положително или неприятно, има смисъл поради процеса на мениджъра. Дори когато нещата вървят добре, би трябвало да търсите признаци, че мениджърът се отклонява от своята философия и това би трябвало да е време да извършите смяна ".

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акци ина финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР