Инвестициите в човешкия капитал са най-важното условие за устойчивото развитие

...
Инвестициите в човешкия капитал са най-важното условие за устойчивото развитие
Коментари Харесай

Румен Радев: Инвестициите в човешкия капитал са най-важното условие за устойчивото развитие на индустрията


Инвестициите в човешкия капитал са най-важното изискване за устойчивото развиване на промишлеността. Именно положителните експерти усъвършенстват процесите на произвеждане, оферират и внедряват новаторски хрумвания. Натрупаният опит и експертиза в автомобилния бранш в България са значителен фактор за неговото развиване в бъдеще.

Това съобщи президентът, който откри в София интернационална конференция „ Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022 “, оповестиха от прессекретариата на президента. Конференцията, отдадена на автомобилната промишленост, събира в София представители на бранша от Южна и Източна Европа. Бъдещето на самостоятелните коли, цифровизация на индустриалните процеси и автомобилният програмен продукт са измежду главните тематики на форума. Президентът Радев приветства представителите на българската автомобилна промишленост, техните сътрудници и вложителите и ги поздрави за напъните, високите резултати и приноса към развиването на българската стопанска система и общество. 

Качеството, с което се отличава производството в България, е повода у нас да влагат представители на водещи автомобилни компании от целия свят, посочи президентът. Автомобилният бранш е най-бързо развиващият се бранш в България и заема 10-12% от Брутният вътрешен продукт на страната, като се чака след 5 години да доближи към 20% от Брутният вътрешен продукт на България. Автомобилният бранш основава 70 хиляди работни места в страната, като в 9 от 10 автомобила, създадени в Европа, има вградени съставни елементи, създадени в България, а 80% от датчиците на колите, продавани в Европа, се създават от основани в България мощности. 



В изявлението си на форума президентът напомни, че до момента в който в Европа по време на пандемията се затваряха доста производства и работни места, автомобилният бранш в България освен запази капацитета си, само че и не загуби нито едно дружество и нито един чиновник. Като съществени проблеми, които среща автомобилната промишленост у нас, президентът открои законодателството, високото равнище на администрация и потребността от рационализиране на съпътстващата производството инфраструктура. открои и подхванатите от институциите дейности за поощряване на  вложителите, които носят добавена стойност за българската стопанска система и за развиването на индустриалните зони в България. 



Президентът се обърна към представителите на задграничния бизнес и ги насърчи да се възползват от стратегическото състояние на страната ни, постоянните макроикономически индикатори и висококвалифицирания човешки капитал, който е от основно значение за постигането на триумф. „ България със 7 млн. население се конкурира сполучливо и заема призови места дружно с водещи сили като Съединени американски щати, Русия, Китай във всички интернационалните олимпиади по математика, информатика, филология, химия, във всички природоматематически науки. Това е индикатор за резистентност на вложенията в България в бъдеще “, акцентира още в изявлението си на форума президентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР