Инвестициите на американските домакинства в акции достигат рекордно ниво през

...
Коментари Харесай

Инвестициите в акции на американските домакинства са на нивата от дот ком балона

Инвестициите на американските семейства в акции доближават рекордно равнище през първото тримесечие по отношение на общите вложения във финансовия бранш, демонстрират данните на Федералния запас на Съединени американски щати. Именно тяхната интензивност през платформи като Robinhood и Е*Траде е измежду аргументите за рекордния растеж на Уолстрийт. Според доста анализатори обаче равнищата на интензивността им сега е симптом за балон. Подобни равнища е имало в края на 90-те години на предишния век по време на надуването на дот ком балона, който по-късно се спука.

Майкъл Бъри, който стана прочут със своя залог против пазара на жилищата по време на финансовата рецесия от 2008 година (вдъхновил кино лентата The Big Short) разгласява серия от туитове предходната седмица, предупреждавайки дребните вложители, че общите им загуби могат да доближат с размера Брутният вътрешен продукт на наякои страни, когато манията към криптовалутите и акциите намалее.

" Всичко, което спекулацията реализира, е привличането на дребните вложители преди балона на всички балони да се спука (mother of all bubbles) ", написа Бъри в Twitter, преди да изтрие изявленията си по-късно. " Когато криптото загуби трилиони или известните акции изпарят десетки милиарди, загубите на #MainStreet (малките инвеститори) ще се приближат до размера на някои страни. Историята не се трансформира. ", прибавя Бъри в обществената медия.

Goldman Sachs също е на мнение, че волатилността на пазара за акции няма да изчезне, даже в противен случай. Главният капиталов пълководец на американската банка, Дейвид Костин, увеличи прогнозите на институцията за чистия вложен капитал на семействата през 2021 година от 350 милиарда до 400 милиарда $. Само през първото тримесечие семействата в Съединени американски щати са вложили над 172 милиарда $, което ги прави най-големият нов вложител на пазара.

Според Дейвид Костин, представен от Yahoo Finance, семействата влагат близо 44% от средствата си в акции, което е прекомерно близо до равнището от 46%, достигнато през 2000 година, когато дот ком балонът се пука. Към сегашен миг каузи на инвестиции капитал от самостоятелните вложители по отношение на общите вложения даже задминава равнищата от дот ком рецесията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР