Инвеститорите следват инвестиционния гуру Уорън Бъфет - след новината, че

...
Инвеститорите следват инвестиционния гуру Уорън Бъфет - след новината, че
Коментари Харесай

Да заложим ли на Бъфет - да се следва ли инвестиционния гуру

Инвеститорите следват капиталовия гуру Уорън Бъфет - след новината, че той е закупил през третото тримесече повече от 60 милиона акции на производителя на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) за 4,1 милиарда $, скъпите бумаги на компанията скочиха на 15 ноември с 10,5% на борсата New York NYSE.

Акциите на други две компании, които бяха добавени към портфейла на холдинга на Бъфет Berkshire Hathaway, също нарастнаха този ден - акциите на производителя на индустриални артикули Louisiana-Pacific прибавиха 7,8% към цената си на NYSE, а капиталовата компания Jefferies Financial - 2,1%.

Делът на скъпите бумаги на TSMC в капиталовия портфейл на холдинга възлиза на 1,4% от общата му стойност от $296,1 милиарда в края на III-то тримесечие. Освен това, TSMC беше включена в десетте най-големи активи в портфейла на Бъфет, където има общо 50 компании.

За средностатистическия инвеститор е по-добре да не следва " сляпо " концепциите на Бъфет - счита Сергей Беляев, ръководещ шеф на капиталовия отдел на UFG Wealth Management - защото капиталовият небосвод на неговите капиталови фондове е десетилетия, до момента в който за множеството " елементарни " вложители той не доближава даже пет години.

Бъфет е последовател на правилата на " рационалната инвестиция ", обекти на покупките му са най-вече постоянни и относително подценени компании, отбелязва Оксана Холоденко, началник на отдела за разбори ка крупната финансова компания " БКС Светът на вложенията ". По думите й, вложенията на огромните фондове са " умни пари ", хипотетично насочващи към верния избор на активи, който вложителите " на дребно " могат да следват.

Но има и механически проблем. Ако да вземем за пример скъпата книга е закупена в самото начало на тримесечието, тогава от момента на покупката до публикуването на доклада може да минат повече от четири месеца, и през този интервал в цената на актива и вероятностите на компанията може да настъпи смяна, изяснява Марат Райхел, капиталов съветник.

Макар че в множеството случаи влизането на акции в портфейла на фонда на Бъфет има позитивен резултат върху цената им, Райхел предлага на вложителите да създадат лична инспекция на съответната компания преди покупка на акциите й.

Инвеститорите, които следват концепциите на Бъфет, е по-добре да не се пробват да копират покупко-продажбите на Berkshire Hathaway, а да влагат в акции на дадената компания и след лична преценка, разяснява и Кирил Комаров, началник на капиталовите разбори в Tinkoff Investments. Причината е същата: информацията за вложенията идва със забавяне от няколко седмици или месеца и цените, на които Бъфет купува, към този момент са (съвсем) разнообразни, прецизира анализаторът.

Инвестиционният портфейл на Бъфет

Първите 10 актива в капиталовия портфейл на Бъфет в този момент включват акции на: Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola, American Express, Occidental Petroleum, Kraft Heinz, Moody`s, Activision Blizzard и TSMC.

Топ 10 не беше значително ревизиран, неизманно остават в него акциите на: Apple (41,8%), Bank of America (10,3%), Coca-Cola (7,6%), American Express (6,9%), Kraft Heinz (3,7%) и Moody`s (2%).

Делът на книжата на Activision Blizzard (компютърни игри) се сви до 1,5%. Делът на фирмите от капиталовия портфейл на Бъфет, работещи в енергийния бранш, се усили: Chevron се повиши до 8%, а Occidental Petroleum - до 4%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР