Инвеститорите се обзалагат, че упорито високата инфлация ще принуди Европейската

...
Инвеститорите се обзалагат, че упорито високата инфлация ще принуди Европейската
Коментари Харесай

Пазарите очакват поне две лихвени увеличения от ЕЦБ

Инвеститорите се обзалагат, че настойчиво високата инфлация ще принуди Европейската централна банка да направи  повече от едно покачване на лихвите през тази година - съществено предизвикателство пред нееднократните уверения на банкерите, че няма да вършат лихвени промени през 2022-а.

През седмицата пазарите вкараха в цените упованията си за стягане на паричната политика на ЕЦБ и нарастване на лихвата по депозитите с 25 базови пункта - до минус 0.25% (от сегашните минус 0.5%), което допуска, че търговците плануват най-малко две лихвени покачвания с по 0.1 %. Тази смяна се случва малко преди банковият директорски съвет да проведе официалното си заседание за паричната политика на 3 февруари. И няколко дни откакто паричният комитет на Федералния запас разгласи безапелационна война на инфлацията. Което ускори спекулациите, че ЕЦБ ще бъде принудена да последва образеца на отвъдокеанския си сътрудник. Дотогава пазарите бяха вкарали в цените на лихвените принадлежности доста по-малко нарастване - до минус 0.4%, до края на годината.  

Нарастващата убеденост на търговците, че лихвите в еврозоната ще бъдат нараснали за първи път от 2011-а, се демонстрира макар безапелационното опълчване на банковия ръководител Кристин Лагард на сходни апели. През декември 2021-а дамата сподели, че има " безапелационни аргументи да не работи толкоз бързо или безмилостно " като Федералния резерв - мнение, което пазарите явно оспорват. 

Очакванията за лихвен растеж провокира продажби на държавни дългови бумаги на страните от еврозоната и тласна доходността на базовите за блока на еврото немски десетгодишни облигации над нулата. На 1 февруари тя скочи до 0.041% - най-високата й стойност от май 2019-а, а в утринната търговия на идващия ден отстъпи до 0.02 %. Възвръщаемостта на двегодишните немски ДЦК, които са мощно чувствителни към лихвените упования, скочи внезапно в сравенние с предходната седмица - до минус 0.48% на 1 февруари. Тази котировка е най-високата за последните шест години и за първи път е над лихвата по депозитите от минус 0.5 %. Ден по-късно доходността на книжата се намали до минус 0.5 %. 

Инфлацията в еврозоната надвишава прогнозите на ЕЦБ няколко следващи месеца и скочи до рекордните за общността 5% през декември 2021-а. А инфлационните данни на Германия, Испания и Франция за януари за следващ път бяха над упованията на икономистите. Което неизбежно ще подложи на напън ЕЦБ. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР