Инвеститорите подадоха поръчки за 720 млн. лв., но държавата одобри

...
Инвеститорите подадоха поръчки за 720 млн. лв., но държавата одобри
Коментари Харесай

Аукционите на ДЦК предизвикаха силен инвестиционен интерес

Инвеститорите подадоха поръчки за 720 млн. лева, само че страната утвърди единствено за 300 млн. лева

[shutterstock.com] Първият аукцион на ДЦК от година и половина насам завърши при мощен капиталов интерес. Министерствтото на финансите предложи в сряда две излъчвания – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева, като в последна сметка от първият матуритет бяха пласирани всички бумаги, а от по-дългосрочните 100.6 млн. лева Така общият размер нов дълг, който страната пое от вътрешния пазар, е 300.6 млн. лева при положителни условия.

Книжата бяха пласирани в подобаващ пазарен подтекст - лихвите в никакъв случай не са били по-ниски, а локалните институционални вложители от дълго време изпитват апетит за български ДЦК. Не е ясно обаче за какво Министерството на финансите разгласи толкоз изненадващо аукционите, поради огромния бюджетен остатък към май. Едно от обясненията може да е престоящата договорка за американските изтребители F-16 и настояването заплащането за тях да е едновременно.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Силно търсене

Доходността по книжата е рекордно ниска – за 10.5-годишните тя е 0.41%, а за другите е 1.6%, което е колкото по 20-годишните облигации по външния дълг. Ако се съпостави матуритета им обаче последните към този момент са към 16-годишни (емитирани са през 2015 г.), което значи, че вложителите в този момент са платили награда за това да имат левови бумаги. Именно поради неналичието на аукциони на вътрешния пазар през последната година доста локални вложители излязоха на интернационалните пазари, разяснява пред " Капитал " дилър на ДЦК.

Извън изненадващите аукциони и въпросът за какво са нужни тези пари на държавното управление при рекордните остатъци сега, зад решението на МФ да пласира дълг има чисто пазарна логичност. Лихвите по света, надлежно и в България, в никакъв случай не са били толкоз ниски, а в поддръжка на това бяха и думите на президента на ЕЦБ Марио Драги, който разгласи при започване на месеца, че в еврозоната те няма да се пипат най-малко доникъде на 2020 година Само преди дни пък разгласи, че ЕЦБ може и да ги намали, както и съобщи подготвеност за повече тласъци. По-рано сътрудника му в Съединени американски щати Джером Пауъл също сподели, че Фед е подготвен да ги намали при нужда.

Всички са на пазара

Така немските 10-годишни държавни облигации са с исторически ниска рентабилност – минус 0.3%. Всички тези условия карат и други страни от зараждащите пазари да излизат на дълговите пазари – Украйна емитира 1 милиарда евро при рентабилност 10.5% за 7-годишни бумаги. Сърбия, Хърватия и Литва също оповестиха или сполучливо пуснаха облигации на интернационалните пазари в много по-високи от България размери. При негативните доходности на бондовете на развитите страни, лихвите по тези на страните от зараждащите пазари и Източна Европа ги вършат доста атрактивни за вложителите.

За това приказват и поръчките в сряда на аукционите в София. Общо подадените поръчки са били за 720 млн. лева, което отразява и високата ликвидност в банковата и финансова система в България. Така, макар че МФ разгласи аукционите два дни по-рано банките и другите финансови институции са съумели да се провеждат. От 10.5-годишните бумаги максимален размер са закупили банките и пенсионните фондове, а от 20-годишните застрахователите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР