Инвеститорите осигуриха 50.61 млн. лева на публични компании за развитие

...
Инвеститорите осигуриха 50.61 млн. лева на публични компании за развитие
Коментари Харесай

С над 50 млн. лв. борсовите играчи подкрепиха нови проекти

Инвеститорите осигуриха 50.61 млн. лв. на обществени компании за развиване на бизнес планове, излиза наяве от бюлетина на БФБ за четвъртото тримесечие на предходната година. Пет сдружения усилиха капитала си с нови акции и акумулираха пресен капитал.

Най-голямата емисия бе осъществена от "Кепитъл Мениджмънт " АДСИЦ, София. Дружеството усили капитала си с издаване на 379 999 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев всяка. След привършване на процедурата капиталът на сдружението набъбна от 1 378 297 лв. на 1 758 296 лв.. Емисионната стойност на новите акции бе 58.5 лв. за един брой, вследствие на което са акумулирани 22 229 942 лв.. Новите бумаги се търгуват на фондовата борса от 9 декември.

"Кепитъл Mениджмънт " е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за секюритизация на вземания. То влага набрания паричен запас за покупко-продажба на вземания, като прави на други търговски действия, директно свързани с покупко-продажбата и/или секюритизацията на вземания.

"Армитекс " ЕООД има максимален акционерен дял от 32.17%, а останалите бумаги са благосъстоятелност на други компании. Оставалите бумаги са разпределени сред "Адара " АД със 7.40%, "Булконтракт-2003 " ЕООД - с 5.89%, "Зора 2005 " ЕООД - с 5.40%, а 57.66% от книжата с право на глас са благосъстоятелност на по-дребни вложители.

"Супер Боровец пропърти фонд " АДСИЦ - Варна направи първично обществено предложение на емисия в размер на 7 200 000 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 2.22 лв. всяка. Увеличението на капитала стана според решение на съвета на шефовете на сдружението със специфична капиталова цел от 16 179 999 лв. на 23 379 999 лв.. Новите акции са на борсовия пазар от 16 декември. В резултат на това общо 15 983 991 лв. влязоха във фирмената каса. Средствата от актуалното първично обществено предложение при положение на негов триумф ще бъдат употребявани за насърчаване на активността на сдружението.

"Супер Боровец пропърти фонд " АДСИЦ е записано като акционерно сдружение със специфична капиталова цел за вложение на паричните средства, набрани посредством издаване на скъпи бумаги, в недвижими парцели (секюритизация на недвижими имоти) чрез покупка на право на благосъстоятелност и други вещни права върху недвижими парцели, осъществяване на градежи и усъвършенствания в тях, за даването им за ръководство, отдаване чартърен, лизинг, аренда и/или продажбата им. Основният пазар на "Супер Боровец пропърти фонд " АДСИЦ е пазарът на недвижими парцели в България предвид на обстоятелството, че все още направените вложения са напълно на територията на страната.

Дружеството развива един курорт в кк "Слънчев бряг " и един в Балчик, а има подготвеност за развиване на още други два - в зимния курорт Рила и в полетата на Добруджанското плато, където е създадена капиталова тактика за създаване на фотоволтаичен парк.

Най-големите акционери в сдружението са "Булконтракт - 2003 " ЕООД с дял от 15.82% и договорния фонд "Златен лев " с 5.09 %. Пенсионноосигурителното акционерно сдружение "ЦКБ-Сила " АД има посредством ръководените от него фондове 6.65%, а Пенсионноосигурителната компания "Съгласие " АД има дял от 12.51% от капитала.

Увеличението на капитала на "Софарма Трейдинг " АД е в размер на 1 371 042 нови елементарни, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 6.85 лв.. Предлаганите бумаги се издават според решение на съвета на шефовете от юли предходната година. Публичното предложение донесе общо 34 276 050 лв.. Те ще се употребяват за финансиране на главната активност на "Софарма трейдинг " и по-специално за агресия на пазара в Сърбия посредством дъщерното му сдружение Sopharma Trading d.o.o. и за поддръжка на потребностите от оборотни средства за сдруженията Sopharmacy.

"Софарма Трейдинг " е една от най-големите български компании и водач във фармацевтичния бранш и сътрудник на производители, търговци на едро, аптеки и болнични заведения и вложители. Оперирайки във фармацевтичния бранш, активността на сдружението е директно подвластна от държавната полотика в областта на опазването на здравето и главните проблеми на здравната система у нас. "Софарма " АД има директно 24 011 310 акции, представляващи 72.97% от общия капитал на сдружението.

“Софарма имоти” АДСИЦ е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за секюритизиране на недвижими парцели. Увеличението на капитала му бе от 20 953 944 лв. на 21 415 928 лв.. С решение на съвета на шефовете бяха издадени 461 984 нови акции всяка с номинал от 1 лев и емисионна стойност 6.50 лв..

Активността на вложителите обезпечи 21 415 928 лв. пресен капитал на акционерното сдружение със специфична капиталова цел за секюритизиране на недвижими парцели. Намеренията на мениджмънта са средствата от емисията да бъдат употребявани за рефинансиране на направена инвестиция от сдружението - план "Софарма Бизнес Тауърс ", посредством отчасти погасяване на привлечено дългово финансиране. Рефинансирането се планува за да се понижи дълговата тежест върху "Софарма парцели " АДСИЦ, както и да се усили личният капитал за сметка на задлъжнялостта на сдружението.

"Донев Инвестмънтс холдинг " АД е следено от Огнян Иванов Донев, който има акции с право на глас, представляващи над 95%от капитала на "Донев Инвестмънтс холдинг " АД. Чрез тази компания той има непряко 1 675 500 акции, или 8% от капитала на "Софарма парцели " АДСИЦ. Заедно с директно притежаваните от него 5 174 468 акции, представляващи 24.69% от капитала на сдружението, Огнян Донев е притежател (пряко или непряко) на 6 849 968 акции, което прави 32.69% от капитала на "Софарма парцели " АДСИЦ

По-евтини акции за мениджъри и чиновници на "Индустриален капитал-холдинг "

Увеличение на капитала направи и "Индустриален капитал-холдинг " АД, само че някогашният приватизационен фонд употребява един нов текст в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги - по член 112 (3) от ЗППЦК, посредством издаване на нови акции. Право да запишат от тези бумаги имаха всички настоящи членове на съвета на шефовете и чиновници на "Индустриален капитал-холдинг " АД към датата на осъществяване на общото заседание, които имат най-малко 10 години стаж в сдружението. И освен това цената им е по-ниска от пазарната сега.

Решението за това беше взето от общото заседание на акционерите на холдинга, извършено на 13 юни. Емисията бе в размер на 157 074 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и вследствие на това капиталът на сдружението набъбна от 15 707 470 лв. на 15 864 544 лв.. Новите бумаги стъпиха на "БФБ-София " на 27 ноември.

"Индустриален капитал-холдинг " АД е приемник на приватизационен фонд "Индустриален капитал " АД, основан за присъединяване в всеобщата приватизация през 1996 година.Капиталът му е разпределен сред 26 343 акционери, от които 26 297 са самостоятелни вложители и 46 са разнообразни компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР