Инвеститорите на щатските пазари видяха нещо, което не бяха виждали

...
Инвеститорите на щатските пазари видяха нещо, което не бяха виждали
Коментари Харесай

Защо се сринаха фондовите пазари?

Инвеститорите на щатските пазари видяха нещо, което не бяха виждали от доста години насам. Срив на показателите от над 4%, освен това единствено за един ден. Индикации за подобен процес на нещата обаче имаше още в края на предходната седмица, когато показателите изгубиха над 2% от стойностите си.

Как се стигна до тук?

Всъщност, доста от специалистите предупреждаваха и предупреждаваха за допустима промяна. Просто никой не смееше да каже, че такава може да случи извънредно бързо. От върховете си досега, щатските показатели са изгубили близо 10%, освен това единствено за няколко дни.

Ще чуете най-различни отзиви по отношение на това какво предопредели внезапната амортизация на показателите, като да вземем за пример - " вложителите взеха решение, че Фед ще е по-агресивен в политиката си на покачване на лихвите " или " промяната на ръководителя на Фед обичайно води след себе си до корекции на пазарите ". Истината обаче е, че сривът на показателите е комбиниране от доста фактори...

 Световните тържища се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове
Световните тържища се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове

Страхът от повдигане на лихвите в Съединени американски щати отприщи големи разпродажби

Ето и някои от тях:

Всичко стартира от Фед

Разбира се, няма по какъв начин да не отдадем заслуженото на Фед. От запаса покачиха равнищата на лихвите три пъти през миналата година, като намекнаха за ново трикратно покачване и през тази година. Традиционно, покачването на лихвите е отрицателно за резултатите на щатските компании и представянето на фондовите пазари.

Ситуацията, стартира да се утежнява и да ескалира, вследствие на покачването на лихвите по 10-годишните облигации. Те доближиха най-високите си равнища за последните четири години, при 2.85%, точно в резултат на упованията за по-нататъшно увеличение на лихвите. А това повлия извънредно неподходящо на показателите.

Прекомерно покачване през предходната и тази година

Няма по какъв начин да не отбележим, че повишаването на S&P 500 в размер на 6.3% през първия месец, бе нетипично огромно. Всъщност, постоянно сходен растеж бележи показателя за цяла година. Това идва на фона на повишаването на индикатора с над 20% през миналата година, което е над два пъти повече от междинния му годишен растеж през последните 50 години.

Рекордно високо съответствие БВП/Пазарна капитализация

Уорън Бъфет е един от най-великите вложители на света. Той се отличава с десетилетия на триумф на фондовите пазари. И в случай че се чудите кое е обичаното му съответствие за бърза оценка на пазара (дали е на ниска цена или скъп), ще ви подскажем - това е съотношението пазарна капитализация на фондовия пазар отнесена към Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати. Към 26-ти януари това съответствие бе 150.9%.

Въз основа на посоченото съответствие теоретичните модели издигнати на база на това съответствие сочат междинна годишна възвращаемост на пазара от -2.7%. Това включва и доходността от дивидентите, като сега дивидентната рентабилност е при равнище от 1.7%.

Както Уорън Бъфет показва, съотношението на пазарната капитализация към Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е " може би най-хубавия индивидуален знак къде са оценките на пазара във всеки един миг ".

 Снимка 338491

Само ще споменем, че след корекцията от последните дни това съответствие бележи известно усъвършенстване и се намалява до 140%, а предстоящата бъдеща рентабилност, на база на моделите за прогнозиране се усъвършенства до -1.7%.

Високи финансови оценки

Когато приказваме за финансова оценка, може би е по-добре да погледнем към съотношението цена-печалба CAPE, което регистрира инфлацията във връзка с облагите на фирмите през последните 10 години. Това съответствие, създадено от нобеловия лауреат по стопанска система професор Роберт Шилер, беше при равнище от 34.35 пункта в края на предишния месец.

За съпоставяне, междинното отношение е било близо на половина, в исторически проект, при равнище от 16.82. Минималната му стойност е била 4.78, през далечната 1920-та година, до момента в който оптималната му стойност е записана през 44.19 пункта.

Дори самия основател на съотношението - професор Робърт Шилер, не един път и два пъти предупреждаваше през последната година вложителите, че съотношението е при " несигурно високи равнища ".

 Снимка 338490

Рекорден интервал без промяна

Всички чувахме за " рекорден интервал без промяна от 3% ", " рекорден интервал без промяна от 5% " и така нататък Преди следената промяна, показателят бе отбелязал над 400 търговски сесии без намаляване от 5 или повече %. Няма по какъв начин да не отбележим и 14-те следващи месеца на растеж до края на февруари.

Индексите бяха свръхкупени от техническа позиция

Техническият разбор може и да се дефинира като нелепост от доста специалисти, само че това не пречи голям брой вложители по света да го наблюдават и да го употребяват. А съгласно техническия разбор показателите бяха свръхкупени и всички чакаха единствено признаци за уязвимост, с цел да усилят резултата на " снежната топка ".

А във връзка с свръхкупеността показателят S&P 500 се отличаваше с рекордно високо RSI, както и рекордна раздалеченост от 50-дневната си SMA преди срутва. А това си беше сериозен мотив за безпокойство във връзка с бъдещото му показване.

Ето по какъв начин стояха нещата към края на предишния месец:

 Снимка 338488

Но има и положителни вести за вложителите. В интервали като актуалните разпродажби, не трябва да се поддавате на суматоха и би трябвало да следвате съвета на Уорън Бъфет - " Бъдете алчни, когато другите ги е боязън ". И в случай че това не значи наложително да купувате, то бъдете деликатни, в закриването на позициите си.

Имайте в поради, че " междинният вложител не коства " и постоянно продава и купува във допустимо най-лошите моменти. Затова не следвайте тълпата. А сега всички всеобщо продават...

Освен това, историята сочи, че някои от най-хубавите моменти за пазара, са идвали тъкмо след най-големите спадове. Например, шест от най-големите исторически загуби за показателя S&P 500, когато показателят е губил над 6.7% от цената си, са били следвани от покачване от по над 4.9% в някои от дните през идващите две седмици.

 Снимка 338489

Графика на JPMorgan Asset Management нагоре демонстрира какъв брой могат да изгубят вложителите от това да изтърван някои от най-хубавите дни за пазара, които обичайно се случват точно след мощни и къси разпродажби.

Данните сочат, че в случай че вложителят е запазил изцяло своята инвестиция в S&P 500 за интервала сред 1993 и 2013 година, той би осъществил рентабилност от 9.2%.

Ако заради дейна търговия или боязън вложителят е пропуснал 10-те най-хубави дни за показателя за същия интервал, то годишната му възвращаемост би се намалила до 5.4%.

Да се пробва да се " таймира пазарът " е извънредно мъчно, изключително когато се прави постоянно, поучават експертите. Инвестиране с дълготраен небосвод при надзор на волатилността е доста по-доброто решение от това да се влиза и да се излиза от пазара непрекъснато (което, с изключение на всичко друго, е обвързвано и със обилни транзакционни разходи).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР