Инвеститори и икономисти бият тревога за пазара на бизнес имоти,

...
Инвеститори и икономисти бият тревога за пазара на бизнес имоти,
Коментари Харесай

Инвеститори и икономисти бият тревога за пазара на бизнес имоти

Инвеститори и икономисти бият паника за пазара на бизнес парцели, виждайки проблеми с рефинансирането. Този бранш е мощно обиден от години с прекосяването към отдалечена работа, което води до възходящи равнища на свободни работни места и спад в цената на парцелите, написа money.bg.

От своя страна Лиза Шалет, основен капиталов шеф на Morgan Stanley Wealth Management и стратезите, виждат „ голямо затруднение “ пред себе си.

„ Опасяваме се, че напрежението в други класове активи ще се трансформира в различен срещуположен вятър за софтуерните акции с мегакапитал, дружно с тези, провокирани от криза на облагите и/или икономическа криза “, написа Шалет в седмичната записка на Глобалния капиталов комитет. И тя показа някои плашещи числа.

„ Повече от 50% от 2,9 трилиона $ търговски ипотеки ще би трябвало да бъдат предоговорени през идващите 24 месеца, когато новите лихвени проценти по заемите евентуално ще се покачат с 350 до 450 базисни пункта “, написа Шалет. Тревожно Шалет отбелязва, че районните банки съставляват 70% до 80% от всички нови заеми през миналия цикъл, като всички погледи са ориентирани към бранша след историческите сривове на Silicon Valley Bank и Signature Bank предишния месец.

Шалет сподели още, че офис парцелите към този момент са изправени пред „ всемирски насрещни ветрове “ от отдалечена работа и в този момент вижда по-нататъшен напън с равнища на свободни работни места, близки до 20-годишен връх: „ Анализаторите на MS & Co. предвиждат спад на цените на CRE от пика до най-ниското равнище с към 40%, по-лошо от Голямата финансова рецесия. “

Почти 1,5 трилиона $ задължения за търговски недвижими парцели в Съединени американски щати би трябвало да бъдат изплатени преди края на 2025 година Големият въпрос, пред който са изправени тези кредитополучатели, е кой ще им даде заем?

„ Рисковете при рефинансиране са начело и в центъра “ за притежателите на парцели от офис здания до магазини и хранилища, пишат в записка предходната седмица анализатори на Morgan Stanley, в това число Джеймс Игън. „ Стената за зрялост тук е заредена начело. Както и обвързваните с това опасности. “

Инвестиционната банка пресмята, че оценките на офисите и парцелите за търговия на дребно могат да паднат с до 40% от пика до минимума, увеличавайки риска от несъблюдение.

В допълнение към главоболието, дребните и районните банки – най-големият източник на заем за промишлеността предходната година – бяха разтърсени от приключване на депозити след прекратяването на Silicon Valley Bank, което поражда опасения, че ще ограничи способността им да дават финансиране на кредитополучателите.

Стената от дълг ще се утежни, преди да се усъвършенства. Падежите се повишават през идващите четири години, достигайки връх от 550 милиарда $ през 2027 година, съгласно бележката на MS. Банките също по този начин имат повече от половината скъпи бумаги, обезпечени с комерсиална ипотека на организацията – облигации, подкрепени със заеми за парцели и издадени от субекти, спонсорирани от държавното управление на Съединени американски щати, като Fannie Mae – увеличавайки тяхната експозиция към бранша.

„ Ролята, която банките играят в тази екосистема, освен като заемодатели, само че и като купувачи “, ще утежни вълната от рефинансиране, която следва, пишат анализаторите.

Повишаването на лихвените проценти и терзанията за несъблюдение на отговорности към този момент навредиха на покупко-продажбите на CMBS. Продажбите на скъпите бумаги без държавна поддръжка са паднали с към 80% през първото тримесечие по отношение на година по-рано, съгласно данни, събрани от Bloomberg News.

Както Fortune заяви по-рано, към този момент са евентуални по-строги стандарти за кредитиране на пазара на търговски парцели. Всъщност към този момент бяха въведени по-строги стандарти за кредитиране, когато Федералният запас увеличи лихвените проценти в опита си да понижи инфлацията, а банковата рецесия единствено ще утежни съществуващата липса на ликвидност. Това от своя страна ще усили риска от несъблюдение на отговорности, проблеми и просрочия, защото промишлеността значително е построена върху задължения, споделиха специалисти по-рано пред Fortune.

Бедствието от този мащаб, споделя Шалет, ще навреди на наемодателите и банкерите, които им отпускат заеми, като се популяризира надолу към бизнес общностите, частните финансиращи капитали и притежателите на базови скъпи бумаги. Нито софтуерният, нито потребителският дискреционен бранш ще бъдат „ ваксинирани “, сподели още тя.

А какво да кажем за по-широкото влияние върху стопанската система? Въпреки че Шалет вижда към момента допустимо меко приземяване, тя споделя, че възможностите това да се случи понижават в светлината на вероятността от по-строги стандарти за кредитиране.

Това мнение се споделя и от основния изпълнителен шеф на Twitter и Tesla Илон Мъск, който неотдавна туитна, че положението на дълговия пазар на търговски недвижими парцели е „ най-сериозният задаващ се проблем “. Но, несъмнено, той има лични проблеми с офис постройките, които може да подхранват паниката му.

Насред сумрака има някои парченца положителни вести. Консервативните стандарти за кредитиране след финансовата рецесия обезпечават на кредитополучателите, а от своя страна и на техните кредитори, известна степен на отбрана от падащи стойности, пишат анализаторите.

Настроенията към многофамилните жилища също остават доста по-положителни, защото наемите не престават да се повишават, една от аргументите Blackstone Real Estate Income Trust да има позитивна възвръщаемост през февруари, макар че възходящият брой вложители подават поръчки за изтегляне. Наличието на заеми, обезпечени от организация, ще помогне на притежателите на тези парцели, когато би трябвало да рефинансират.

И въпреки всичко, като изключим жилищните блокове, мащабът на проблемите пред банките става още по-голям. Според отчета към 70% от другите заеми за търговски недвижими парцели с падеж през идващите пет години се държат от банки.

„ Търговските недвижими парцели би трябвало да бъдат преоценени и са нужни различни способи за рефинансиране на дълга “, споделиха анализаторите.

Междувременно европейските емитенти на недвижими парцели имат еквивалента на повече от 24 милиарда евро, дължими за погашение през остатъка от годината, написа анализаторът на Bloomberg Intelligence Толу Аламуту в записка.

„ Определено виждаме фирмите за недвижими парцели да вършат всичко по силите си, с цел да понижат капиталовите стратегии, повече взаимни предприятия, назад изкупуване на облигации и където е допустимо, понижаване на дивиденти “, сподели тя в имейл. „ Изхвърлянето също е основен фокус. Някои скорошни мнения от емитенти на недвижими парцели демонстрират, че към момента не е елементарно да се продават огромни портфейли.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на облигации на финансовите пазари.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР