Инвалидните пенсии ще са големите печеливши от октомврийското увеличение на

...
Инвалидните пенсии ще са големите печеливши от октомврийското увеличение на
Коментари Харесай

Инвалидните пенсии растат повече от тези за стаж и възраст

Инвалидните пенсии ще са огромните печеливши от октомврийското нарастване на минималната пенсия от 180 на 200 лева За тях междинният растеж е по-голям от този за пенсиите за стаж и възраст, демонстрира информация на Национален осигурителен институт.
С минималната пенсия за стаж и възраст порастват и други пенсии, които не са за трудова активност. Сред тях са инвалидните, за които ръководещите настояват, че в голямата си част са получени с помощта на подправени ТЕЛК решения. По подигравка единствено преди ден вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че в ограничението на измамите с инвалидни пенсии вижда стотици милиони лева запас. Докато се приготвят измененията за ограничение им обаче, първо кабинетът ще ги усили, написа в. " Сега ".
От 1 октомври 824 535 възрастни българи ще получат по-високи суми. От тях малко над 314 хиляди пенсионери с инвалидна пенсия (лична или наследствена) ще получат нарастване на парите си със приблизително 18 лева, или 8.9%, демонстрират данните на осигурителния институт. Около 510 400 пенсионери с минимална пенсия за застрахователен стаж и възраст (лична или наследствена) ще получат нарастване от 16 лева, или 6%. С растежа на минималната пенсия се усилва и вдовишката добавка - по този начин 179 319 пенсионери ще получат по-висока добавка, като междинното нарастване на добавката е 5 лева
За 56% от хората, които ще засегне октомврийското нарастване, сумата ще бъде сред 10 и 20 лева по-висока. 24% ще получат над 20 лева, защото получават нарастване освен на главната си пенсия, само че и на получаваните вдовишки добавки, изясняват от Национален осигурителен институт. 20% ще получат по-малко от 10 лева
Минималната пенсия се дава на хората, на които осигуровките не им стигат даже за нейния размер и поради това бюджетът би трябвало да доплаща. А в това време хората с пенсия малко над 200 лева, само че с платени осигуровки за нея, получиха само 2.4% нарастване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР