Инцидентът със в София завихри огромен скандал в парламента. От

...
Инцидентът със в София завихри огромен скандал в парламента. От
Коментари Харесай

БСП към ГЕРБ: Оголеният кабел е озъбеното лице на управлението

Инцидентът със в София завихри голям скандал в Народното събрание. От Българска социалистическа партия настояха министър председателят Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова персонално да се явят в Народното събрание на чуване по въпроса. Управляващото болшинство на ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” обаче безогледно отхвърли да повика който и да било.

Социалистите оповестиха, че оголеният кабел, предизвикал гибелта на детето, за „ озъбеното лице на ръководството ”. Това провокира неравномерен смях от редиците на ГЕРБ. „ Колеги, не се смейте, тук не става въпрос за политиканстване, а да потърсим отговорност от хората, които са отговорни за гибелта на едно българско дете. Тъй като се появиха информации, че този разкрит кабел зарежда павилиони, които са благосъстоятелност или се държат от общински консултант на ГЕРБ, тук би трябвало да се явят министър-председателят и столичният кмет, които са надлежно ръководител и зам.-председател на партия ГЕРБ ”, обърна се към ръководещите соцдепутатът Иван Ченчев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отклони настояването му. „ Нека да изкажем съболезнования на фамилията и да не вършим на ниска цена пиар и политически дивиденти от една детска гибел, доста ви апелирам ”, сподели Караянчева. И по този начин докара до гняв социалистите, които подсетиха за непрекъснатото отвращение на Бойко Борисов да се регистрира от Народното събрание. „ Какво би трябвало да стане в тази страна, има ли мощ в тази страна – в парламентарната република, която може да докара тук министър-председателя, с цел да даде пояснения за безобразията, които се случват? ”, попита депутатът Христо Проданов.

Караянчева неотложно му прекъсна микрофона, както привикна да прави с представителите на опозицията напоследък. „ Няма безусловно никакви доказателства сега кой е отговорен за тази гибел! Нека да оставим компенентните органи да си свършат работата и по-късно да ги поканим в Народното събрание. Не можем да произнасяме обвинявания, преди да знаем какви са събитията. Ясно е, че влязохме в предизборна акция ”, съобщи тя.

В нейна поддръжка излезе депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. „ Отново почвате примитивизма в политиката ”, укори той социалистите. „ Съболезнования на роднините на това детенце. Никой не е желал да го убие, случило се е. Напоследък, нали знаете, че за сриването Бойко Борисов е отговорен, за развалянето на автомагистралата Бойко Борисов е отговорен, в Таити тайфуна Бойко Борисов е отговорен. Това е към този момент извращение от тази зала – да вършиме политика от гибелта на едно детенце! Процедурата ми е да не се разрешава това безсрамие. От сутринта сме в негативизъм и примитивизъм. Моля, по-сериозно, предстоят законопроекти ”, сподели Рашидов.

„ Било извращение! Извращение е методът, по който живеят българите в това ръководство! Това значим въпрос – от през вчерашния ден всички българи прескачат шахтите! ”, реагира възмутено соцдепутатът Филип Попов. А съпартиецът му Христо Проданов добави: „ Сигурността на жителите, на средата, която ни заобикаля, е напълно политически въпрос. И тъкмо тъй като е политически въпрос, ние желаеме да пристигна най-големият политик от ГЕРБ, който е ръководител на партията. Ако беше престъпен или различен, щяхме да ви накараме да поканите тука Мата Хари. ”

Караянчева не се предаваше: „ Не знам какво може да ни каже министър-председателят тъкмо по тази тематика. ” „ Г-н Борисов беше две години кмет на Столична община, след което госпожа Фандъкова – още 10 години ”, отвърна социалистът Георги Свиленски. „ Голяма тъга ви е това ”, несвоевременно го иронизира Караянчева.

„ Разбирате ли каква отговорност слагате на вашия тил? Защото в този момент всички български жители могат да си помислят – за какво пък Караянчева крие притежателите на тези павилиони? ”, атакува Свиленски шефът на Народното събрание. Лично наранена, Караянчева напряко експлодира: „ Моля да не вършиме внушения от трибуната! Всяко нещо има мярка! ”

Тя се опита да продължи с дневния ред, само че социалистите не я оставиха на мира. Накрая Караянчева се съгласи да подложи на гласоподаване процедура за чуване на Борисов и Фандъкова. За предлагането гласоподаваха 76 депутати, само че 103-ма бяха срещу, а други 5-има се въздържаха и чуването пропадна. ГЕРБ и патриотите го отхвърлиха, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи го поддържаха. Имаше дисиденти от другите парламентарни групи – един народен представител от ГЕРБ беше „ за ”, а един от Българска социалистическа партия – „ срещу ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР