Инцидент в пътническия влак от София до Бургас на 30

...
Инцидент в пътническия влак от София до Бургас на 30
Коментари Харесай

Пътуването с БДЖ - игра на руска рулетка

Инцидент в пътническия трен от София до Бургас на 30 март се размина на косъм от жертви. Случаят можеше бързо да попадне в рубрика " нещастия ", в случай че пожарът в третия вагон от състава на композицията беше станал не в 20:00 ч., а няколко часа по-късно - по мрачно. За благополучие и пасажерите не били доста, което улеснило в някаква степен евакуацията и не се е стигнало до всеобща суматоха и вълнения. Пламъците на гара Коньово били видяни от чиновници на държавната железница, а хората били евакуирани относително бързо. След няколко часа очакване на гарата, те били откарани до домовете им с рейс.

Не съм суеверен, не съм и нумеролог. Не имам вяра в числата и съвпаденията, нито пък в ориста.

Но тъкмо преди 10 години - на 28 против 29 февруари 2008 година 9 души изгоряха във влака София-Кардам. И тогава казусът непроменяемо попадна в графата " нещастия ". А въпросната черна статистика в България се попълня най-често по празници, а още по-често поради небрежност и безхаберие.

Колкото и цинично да звучи тези 9 души, които изгоряха преди 10 години на път към дома, можеше да не са изгорели напълно на вятъра, стига да си бяхме взели поука от грешките, които лишиха живота им. А те сякаш не престават да се натрупат една след друга и никой не търси решение. Търсят се единствено оправдания - за несвършената работа, за неупражнения надзор, за занемарените и остарели влакове, за които все липсват средства. Мога да направя още няколко аналогии с двата изгорели влака - този от преди няколко дни и оня влак-факла, в който починаха хора на гарата в Червен бряг. И в двата случая димът бил усетен от пасажери, а някои даже се опитвали да гасят сами първите пламъци. И в двата случая се появи и версията, че пожарът може да е тръгнал поради цигара. През 2008 година във влаковете пушенето към момента беше позволено, а през днешния ден, въпреки и неразрешено, всеки върл пушач може " да дръпне една " небрежно в тоалетните. Разбира се, не без благословията на кондукторите и шафнерите, които постоянно си затварят очите за сходни дребни провинения.

Всъщност възбраната за пушене във влаковете пристигна тъкмо преди 10 години след нещастието с изгорелите пасажери. Първоначалните огледи и в двата случая демонстрираха нередовност на електрическото табло и отоплителната система. И двата случая потвърдиха на процедура, че няма безусловно никакви съответни системи за сигурност при повреди. И в двата случая нескрито лъсна неприятната поддръжка, остарелите структури и електрически системи. Изобщо няма да се изненадам, в случай че кабелите в мотрисите, по остарял български бит, се " ремонтират " с тиксо вместо да се възобновят напълно.

БДЖ извадиха шанс този път - случаят се размина без жертви. А компенсацията, която предложиха на всички клиенти от злощастния трен, е повече от смехотворна - безвъзмезден билет за пътешестване с трен по маршрут по желание. Предложението даже звучи злокобно - имахте шанс и не пострадахте първия път, по тази причина пробвайте отново. Почти като съветска рулетка, при която може да оцелееш, а може и да не успееш. Въпрос на шанс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР