Интервю с д-р Валентин Янев, специалист по вътрешни болести и

...
Интервю с д-р Валентин Янев, специалист по вътрешни болести и
Коментари Харесай

Приемът на антибиотици и кортикостероиди в първите дни на вирусна инфекция е голяма грешка


Интервю с доктор Валентин Янев, експерт по вътрешни заболявания и обща медицина, Първа градска болница, гр. София 
Д-р Янев, има ли нараснала заболеваемост сега в страната? Да чакаме ли нова вълна от COVID-19?

В момента в действителност следим нараснала заболеваемост от респираторни вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища. Повечето от тях са породени от COVID-19 и най-много от разновидността Омикрон. Но желая да уточня, че инфекцията протича доста по-леко спрямо първите разновидности на вируса, които циркулираха при започване на пандемията. Основните недоволства са болки в гърлото, малко обща неразположеност, леко настинка, температура под 38,5°С. Нещата доста бързо се възстановяват. На втория-третия ден след боледуването човек към този момент се усеща изцяло възобновен и може умерено да се върне към нормалното си всекидневие. Успокояващо е, че затруднения от рода на пневмонии и тромбози на практика няма, най-малко при моите пациенти не се е стигало до такива, а и слушам същото от сътрудниците. 

Въпреки прокрадващите се отзиви, че се задава нова вълна от COVID-19, аз съм оптимист във връзка с идния сезон. Повишената периодичност на боледуванията, която следим сега, ще ни помогне да посрещнем тези месеци с построен групов имунитет, който ще ни пази. И в случай че не се появи някакъв нов вид на вируса, който е доста по-различен от сегашните и който да изненада имунната ни система, персонално аз не чакам да има нова вълна с висока заболеваемост от COVID-19.

Има ли неща, с които компрометираме работата на имунната система и тя не е в положение да се оправи с една зараза?

Да, от една страна, това е несъответстващото държание при боледуване и най-много във връзка с лекуването. Има 2 вида лекарства, които в хода на една вирусна зараза пречат на имунната система да разгърне своя отговор. Единият вид са антибиотиците. Тези лекарства се пият поголовно, без да са назначени от доктор. Хората четат в интернет, сами взимат решение за лечението си, стартират антибиотично лекуване в най-ранната фаза на болестта, когато инфекцията е чисто вирусна. Това съществено компрометира работата на имунната система.

Другият вид са кортикостероидите, които също всеобщо се одобряват. Всички помним по какъв начин при започване на пандемията се говореше доста за цитокиновата стихия в резултат на COVID-19, която трябваше да бъде овладяна с такива медикаменти. А те в действителност унищожават имунния отговор. Наистина признаците като висока температура, настинка, изнемощялост бързо се облекчават, само че стопират да се образуват антитела. И след боледуване от COVID-19, в случай че човек си пусне кръвен тест, вижда, че няма такива. Затова приканвам хората постоянно да се обръщат към своя доктор, който да назначи съответно лекуване. Да, може да се наложи банкет на антибиотик или кортикостероид, само че дано това бъде по преценка на лекуващия доктор, а не в резултат на самолечение.

Много е значимо още през първите 2-3 дни, при започване на инфекцията, болният да премине в положение на покой, да си даде отмора. За страдание, хората вършат тъкмо противоположното. Започват да пият симптоматични медикаменти, които съдържат парацетамол, ибупрофен, аналгин или кофеинови съставки. Тези лекарства бързо активизират болния, той се усеща добре, върви на работа, само че се лишава почивката на организма, а имунната система е лишена от опцията да се бори против инфекцията. Обикновено на втория-третия ден положението на тези пациенти се утежнява и стартират затрудненията.

Затова аз непрестанно дублирам на моите пациенти – през първите 2-3 дни никаква физическа интензивност, никакви антибиотици и кортикостероиди. А като вземем антипиретик, лишаваме една естествена отбрана на организма – високата температура, която е камшик за вирусите и бактериите.

А има ли средства, с които можем да подкрепим организма да се оправи по-адекватно с температурата и другите нормални признаци на вирусните инфекции?

Когато инфекцията е още в начална фаза и няма затруднения като пневмония, бронхит, дихателна непълнота, обичам да употребявам медикаменти с естествени съставки. Те са безвредни, няма заплаха от предозиране, подобаващи са и за нескончаем банкет.

Една композиция, която доста добре работи при моите пациенти, е  и, да вземем за пример. Инфлуцид е измежду най-известните лекарства за лекуване на респираторни вирусни инфекции у нас. Той задейства защитните механизми на организма и защищава от затруднения. Клинично потвърдено е, че той овладява възпалението в организма и лекува респираторни признаци като кашлица, температура, настинка, изнемощялост. Съветвам пациентите ми да одобряват по 1 табл. на всеки час, а след настъпване на усъвършенстване, което нормално се случва на 2-3-я ден от боледуването, да преминат на 3 пъти по 1 табл. дневно за най-малко още 1 седмица.

 е наложителна при започване на всяка зараза. Тя задейства имунната реакция, попречва размножаването на бактерии и вируси и овладява повишението на температурата. Може да се приема в доза 3 пъти по 3 табл. дневно.

Комбинацията от  и  е и с изпитан профилактичен резултат. За профилактика предлагам на пациентите си по 6-7 табл. на ден Инфлуцид и по 3-4 табл. дневно от  в продължение на най-малко 1 месец.

Ако болният е със мощни болки в гърлото, може да ползва и спрея за гърло от серията, който съдържа наноколоидно сребро. Не би трябвало да забравяме и гаргарата с гореща вода. Тя уголемява кръвоносните съдове в гърлото, усъвършенства притока на кръв и локалните защитни сили. В композиция със спрея  резултатът е доста бърз.

Ако има затруднения, които лекарят би трябвало да хване, се включват и по-тежки медикаменти. Но когато тези неща се съблюдават – покой и лекуване с медикаментите, за които загатнах, банкет на витамини и разнообразни микроелементи, в 90% от случаите няма затруднения, човек бързо се възвръща от инфекцията и няма постковид синдром.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР