Интервю на Юлия КУЛИНСКАИстинската реформа в образованието ще се случи,

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКАИстинската реформа в образованието ще се случи,
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Директорите на училища трябва да са надпартийни

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

Истинската промяна в образованието ще се случи, когато се трансформират образователните стратегии и образователното наличие, квалификацията на учителите и материалната база

- Г-жо Анастасова, Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. Какво включват промените?

- С текстовете категорично се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност. В измененията е записано, че лицата, заемащи служба на педагогичен експерт, както и лицата, заемащи длъжностите шеф, зам.-директор, при осъществяване на своите функционалности са длъжни да са политически неутрални и не може да постановат идеологически и политически убеждения.

Искам да уточня, че преподавателите и шефовете постоянно са знаели къде е бариерата пред това да прониква политическо и партийно въздействие в учебните колективи. Това обаче беше нарушено в последните 5-6 години, когато управляваше ГЕРБ. Извършиха се тежки злоупотреби със служебно състояние на работещите в системата на образованието, които, да вземем за пример, се кандидатираха за нации представители. Беше извършен невиждан напън върху учебните колективи и върху шефовете за осъществяване на предизборни и пропагандни мероприятия на територията на образователните заведения, което е извънредно неприемливо.

Припомням, че в действителност предложенията за измененията, които гласувахме, бяха направени още по време на 46-ото Народно заседание. Тогава те даже бяха гласувани на първо четене в парламентарната комисия по обучение, само че софтуерното време не стигна, с цел да влязат промените в пленарната зала и да бъдат дебатирани. Истината е, че с измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение се опитваме да пресечем партийното и политическо въздействие над работещите в системата на образованието.

- Защо са нужни промените? От опозицията ви упрекнаха, че с тях се нарушават права?

- Изразявам безапелационното си мнение, че измененията в закона са нужни и трябваше да се случат преди много време. И това е очевидно, без значение в този момент какво приказват сътрудниците от ГЕРБ. В този смисъл няма по какъв начин да се съглася с изказаните до момента отзиви, че с измененията се лимитират изборните права на работещите в системата. Питам по какъв начин тъкмо се случва това? В текста ясно и изрично е казано, че педагогическите експерти, шефове и зам.-директори при осъществяване на своите функционалности са длъжни да са политически и партийно неутрални и не може да постановат идеологически и политически убеждения.

Подчертавам, че в длъжностната характерност на всеки написа какви тъкмо са отговорностите му по време на осъществяване на служебни задължения. Не е работа на шефа да пуска в електронния дневник лична предизборна реклама, каквито случаи имаше, и то не единични. Не е работа на управленията на образователните заведения да провеждат в двора на учебното заведение футболен мач или други мероприятия с присъединяване на претендент за депутат през образователната година по време на предизборна акция. Не е работа на Регионалното ръководство по образованието да събира всички шефове за среща през работно време с претенденти за депутати. Има информация за десетки сходни случаи. Не е в отговорностите на зам.-министър на образованието да желае от началника на ръководството учебните заведения да показват описи с учители, които ще са членове на секционни изборни комисии. Не се нарушават права, тъй като в текстовете няма възбрана всичко това да се прави, само че не в работно време, не от позицията на длъжността и не в учебното заведение, детската градина или районното ръководство.

- Означава ли, че претендентите за депутати и общински съветници няма да имат право да посещават образователни заведения?

- Няма терзания това да се прави, само че не може и не трябва претендентите да вършат срещи в тези институции и да раздават предизборни листовки. Текстовете в проектозакона не не разрешават учители, шефове и началници на районни ръководства да са претенденти, само че с цел да организират акцията си, те би трябвало да излязат в отпуск и някъде другаде да вършат пропаганда, а не в учебно заведение.

Депутати изрекоха терзания по какъв начин ще се преподават филантропичните дисциплини и по какъв начин ще се коментират на учениците разнообразни политически и идеологически доктрини. Отговарям изрично - както и до момента, съгласно образователните стратегии.

- Ще се отразят ли гласуваните текстове върху метода на осъществяване на състезанията за шефове?

- Досегашната методика разрешава игнориране на неуместни претенденти и най-много - служебно партийно назначение на посочени претенденти. В доста от областите авансово се знае кои ще са назначените шефове, а решението не предстои на правосъден надзор. Така се получава " избор ", който е авансово начертан, а останалите претенденти са единствено декор. Крайно време е шефовете да са експерти, да са способени и надпартийни, а не просто партийно лоялни.

Смятам, че огромна част от провалите върху просветителната система се дължат на политическите назначения, които са в застрашителен размер в последните години. За превъзмогване на това трябват законодателни промени и ние ги гласувахме на първо четене.

- Вие сте от хората, които съществено критикувахте и критикувате Закона за предучилищното и учебното обучение, наложен от ГЕРБ през 2016 година

- Няма да ми омръзне да дублирам, че същинската промяна в образованието ще се случи, единствено когато се трансформират три неща - образователните стратегии и образователното наличие, квалификацията на учителите и материалната база в учебните заведения.

Да, продължаваме да настояваме за сериозна проверка на Закона за предучилищното и учебното обучение. Имаме доста оферти за промени в неговите текстове от специалисти от неправителствени организации, от педагози от цялата страна. Министерството на образованието и науката работи по тях, само че на този стадий те към момента не са систематизирани. Със сигурност мога да заявя, че за годините, откогато законът е в действие и работи, се потвърди, че той има доста пробойни и че по този начин необятно прокламираната промяна, с която се хвалеха ГЕРБ в системата на образованието, не е никаква промяна.

ИРЕНА АНАСТАСОВА е родена в Монтана. Завършила е философия в СУ " Св. Климент Охридски " със специализация по социология. Дълги години е шеф на едно от най-популярните учебни заведения в столицата - 125-о СОУ " Проф. Боян Пенев " в кв. " Младост ". Била е общински консултант от Българска социалистическа партия в София. Народен представител от Българска социалистическа партия в 42-рото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по образованието и науката и е член на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР