Интервю на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия

...
Интервю на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Решението е таван на цени и компенсации за фирми

Интервю на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването " Защо, господин министър " на bTV.

Мария Цънцарова: България ще наложи несъгласие на европейското ембарго за нефта от Русия. Защо, г-жо министър?

Корнелия Нинова: Това е добра вест. Трябва да наложим несъгласие, в случай че се вземе такова решение, тъй като ембаргото би затруднило стопанската система, би довело до усложнения в работата на доста компании, до увеличение на безработицата, до повишаване горивата за потребителите, тъй че решението да се наложи несъгласие е положително за България.

Мария Цънцарова: Ние, с цел да сме на страната на жертвата, също би трябвало да платим някаква цена.

Корнелия Нинова: Икономическите наказания, които се постановат, целят да затруднят съветската стопанска система и по този метод целят да попречват и продължаването на войната. Но какъв е смисълът да искаш да убиеш непозната стопанска система, самоубивайки своята. Последният отчет на Организация на обединените нации, който излезе през вчерашния ден, установи, че над 107 страни в света към този момент са наранени от икономическите наказания. От тях 38 са без зърно за самун, обгръщат към 1,8 милиарда души в целия свят – те са наранени от тези стопански наказания.

Мария Цънцарова: България обаче софтуерно може да преработи нефт, който не е съветски, сподели вицепремиерът Асен Василев. Защо не го вършим?

Корнелия Нинова: Защото нямаме подготвеност незабавно да стартираме, изисква се време, с цел да се пренастрои цялата система…

Мария Цънцарова: Шест месеца няма ли да ни стигнат?

Корнелия Нинова: … тъй като е по-скъпо, а ми се коства, че стопанската система и хората не могат да поемат по-скъпи цени, инфлацията е доста тежка и всички обезщетителни ограничения, които държавното управление взе, към този момент са изядени от инфлацията и по тази причина е рационално да съобразим националния си интерес преди всичко и да настояваме за такова несъгласие по ембаргото. Виждате, че и в Европа няма единно мнение, и други страни се замислят дали въобще да се наложи тази мярка по отношение на Русия.

Мария Цънцарова: А какво ще отговорите на външния министър на Украйна, който споделя: „ Страните, които не поддържат налагането на ембарго върху вноса на съветски нефт, ще са съучастници във военно закононарушение?

Корнелия Нинова: По-меко ще кажа, че това е мнение и всеки има право да го показва. По-сериозно обаче, и стоешком на българския интерес, бих споделила, че не е задоволително непознати външни министри, посланици и държавни управления, да ни размахват пръст и да ни споделят по какъв начин да пазиме българския си интерес. Особено слагането на тези линии в последно време - в случай че не си на тази страна, значи си на страната на неприятните... Едно от най-тежките неща, които виждах през последните дни, е българи се бият с българи поради войната в Украйна. Още една разграничителна линия в българското общество, а това, което би трябвало да ни сплоти, е нашият интерес, тъй като и едните, и другите страдат от високите цени на хляба, тока, от това че в случай че газовата рецесия се разрасне, 26 000 български компании са застрашени да бъдат затворени. Над 250 000 работни места да бъдат освободени и това би трябвало да е в основата на нашите политически разсъждения.

Мария Цънцарова: До няколко дни Русия ще разгласи контрасанкции към неприятелските страни. Възможно ли е да ни спрат и нефта?

Корнелия Нинова: Затова споделих, че тази конкуренция на наказания и контрасанкции би трябвало да спре. В Народното събрание чух, че се разисква, в случай че този предстоящ лист на нови наказания, които би наложила Русия, представете си, засегне аварийните елементи за АЕЦ Козлодуй и се постанова ремонт и няма по какъв начин да го създадем, това по какъв начин би се отразило на потреблението на ток.... Това е самоубийствено.

Мария Цънцарова: Но не е ли по-добре да имаме проект в тази обстановка, вместо да стоим в боязън?

Корнелия Нинова: Разбира се, несъмнено. Вижте какво се случва в последните дни. Русия ще откри опция за експорт на своите първични материали, мисля. Очевидно се търсят различни доставки да се върви на Изток. Русия ще откри този излаз, ние какво ще вършим като нямаме подготвена опция.

Мария Цънцарова: Русия ни разгласи за неприятелска страна - Вие по какъв начин определяте Русия – другарска или неприятелска е в отношението си към България?

Корнелия Нинова: Ще разделя въпроса на две. По-голяма част от българското общество, съгласно мен, я намират за другарска и по тази причина беше този висок % на отвращение от българите да не изпращаме оръжие. Втората част, която бих коментирала, са политическите оценки - по какъв начин политиците, по какъв начин държавното управление показва отношението си към Русия. Чухме доста крайни неща, в това число и от сътрудниците в обединението.

Мария Цънцарова: А Вие по какъв начин определяте Русия – другарска или неприятелска страна по отношение на България?

Корнелия Нинова: Спрямо България е другарска.

Мария Цънцарова: Защо тогава ни спря газа?

Корнелия Нинова: Нямам задоволително информация за диалозите с „ Газпром “, с цел да разясня умело, тъкмо и аргументирано.

Мария Цънцарова: В Министерски съвет не обсъждахте ли?

Корнелия Нинова: Не, Министерски съвет не е вземал решение за преустановяване или отношение за прекратяването на доставките на газ. За това може би по-компетентно ще се изкаже сътрудника Николов.

Мария Цънцарова: А другарските страни по този начин ли постъпват - стопират на сътрудниците си газа, когато преценяват?

Корнелия Нинова: Вероятно това е ответен отговор за глобите, които се постановат против Русия, виждате, че не сме единствената страна. И отново, за трети път ще кажа – ето това е резултатът от сходно замеряне със наказания и контрасанкции, прекомерно доста страсти, едно наддаване, сега светът, България и Европа имат потребност от разсъдък, от невъзмутимо взимане на решения и отчитане на ползите на народа си.

Мария Цънцарова: „ Газпром “ сподели, че ще ни пуснат газа, в случай че стартираме да плащаме в рубли. Да го създадем ли, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: Отново да кажа да не се желаят елементи във връзка с диалозите с " Газпром " това е тематика на сътрудника от енергетиката.

Мария Цънцарова: Понеже това беше позиция на Българска социалистическа партия – да се възобновят диалозите с „ Газпром “.

Корнелия Нинова: Тази позиция я удостоверявам - че имахме потребност да продължат диалозите с " Газпром ". И я показвам освен като водач на Българска социалистическа партия и убеждения на нашите членове и симпатизанти, а като позиция на по-голяма част от българската стопанска система.

Мария Цънцарова: Но това очевидно включва вземане предвид с изискванията да плащаме в рубли?

Корнелия Нинова: Вие знаете, че огромните работодателски организации, които създават 85% от добавената стойност и 82% от работните места изрично и твърдо застанаха на позицията към държавното управление да се продължат диалозите с Газпром, тъй като те регистрират резултата, който ще настъпи, в случай че секнат доставките. По-голяма част от земеделските производители са на същото мнение, тъй като, с цел да произведат продукцията се употребява газ, а тематиката храна и снабдителен въпрос ще става все по-важна в идващите години. Ако сме държавници и гледаме в вероятност, би трябвало да се погрижим за земеделието и селското стопанство, толкоз, колкото и за стопанската система, тъй като въпросът за храната и продоволствената рецесия доста бързо ще ни връхлети.

Мария Цънцарова: То е директно обвързван и с цените на енергоизтониците. Ще предложите ли заледяване цената на газа за бизнеса на равнищата от контракта с " Газпром "?

Корнелия Нинова: Да, категегорично. Вече го направихме.

Мария Цънцарова: Колко ще коства това?

Корнелия Нинова: Заедно с бизнеса предложихме тази мярка на кабинета, работим по нея – да се замрази цената на горивата, каквато е сега, разликата да се поеме от страната. И виждаме положителни образци за това в Европа. Проследете програмата и дейностите на господин Мицотакис в Гърция. Там се пое разликата и през вчерашния ден са решили, даже със задна дата – от 1 януари до в този момент да върнат на хората 60% от надплатените суми. Освен това още една стъпка, за която ние молим, към този момент е реалност в Гърция – таксуваха се свръхпечалбите на енергийните сдружения с 90% налог, т.е страната по някакъв метод си вкарва в бюджета посредством този налог 90% от облагата, 10 % остава на бизнеса, което е една естествена на годишна база облага за него.

Мария Цънцарова: Колко ще коства тази мярка на нашата страна?

Корнелия Нинова: Това зависи от цената, която в последна сметка, ще се контракти по различните доставки на газ. Ние към момента не знаем каква ще е тази цена за потребителя.

Мария Цънцарова: Чухме Асен Василев и Александър Николов да Ви споделят „ не “ на тази мярка. Само с цел да се харесате на бизнеса ли го предложихте?

Корнелия Нинова: Ще беседваме. Чували сме и различен път сътрудниците в началото да споделят „ не “ и след диалог и причини да реализираме единодушие.

Мария Цънцарова: Какви обезщетения за ток ще получи бизнесът?

Корнелия Нинова: Точно този образец щях да дам. Ако си спомняте първичната реакция на министъра на финансите, когато поискахме обезщетения за април за бизнеса, беше „ не “, след диалози се откриха благоприятни условия. По същия метод стои и в този момент въпросът. Ние дружно с работодателите отидохме при господин Василев и при господин Петков, дадохме причини и постигнахме единодушие, че ще има и за месец май. Т.е, когато приказваш умерено, рационално, даваш причини, които са в интерес на България - има схващане, има чуваемост. Колко ще са за май – идната седмица ще се пресмята дружно с сътрудниците в енергетиката.

Мария Цънцарова: В името на българския народен интерес, кой би трябвало да завоюва тази война?

Корнелия Нинова: Трябва да се спре войната. Който и да е спечелил, който и да е изгубил, тази тъга и мъка ще продължи.

Мария Цънцарова: Асен Василев споделя, че Украйна би трябвало да завоюва. Вие какво казвате?

Корнелия Нинова: Той може да споделя каквото желае. Аз споделям - не би трябвало да има война, би трябвало да има мир. Вижте, всичко, което говорихме до момента е по какъв начин да преборим последствията от войната, тъй като икономическа рецесия, ток, цени, газ, нефт са последствия от войната. Е, ние няма години наред да се борим с последствията. Трябва да се откри повода на казуса, а повода е самата война. Убедена съм, че към момента има способи да се спрат военните дейности и да стартират диалози. Някои анализатори споделят – край, към този момент няма място за договаряния. Винаги има място за договаряния, стига международните водачи, държавните мъже да намерят общ език.

Мария Цънцарова: Само на хартия ли ще остане решението да окажем военно-техническа помощ на Украйна?

Корнелия Нинова: Военно-техническата помощ, която одобри държавното управление на България, се показва в ремонт на техника – украинска техника в български фабрики. Това към този момент зависи от опциите на заводите „ Терем “. Те са в Министерството на защитата – по какъв начин, по кое време, в какви размери, ще могат ли или не, зависи от тези фабрики и от сътрудниците в Министерството на защитата. За нас по този въпрос беше извънредно значимо да няма експорт на оръжие и муниции. Това се реализира в това решение на Народното събрание.

Мария Цънцарова: Никой от държавното управление не ни сподели какво се товари в украинския аероплан, който показахме на нашите фенове. Кажете ни Вие?

Корнелия Нинова: Да стартираме изначало. Българското държавно управление със своите участници в Комисията за експорт, взе участие с представители на ДАНС, военно разузнаване, външни работи, защита, вътрешни работи и Министерството на стопанската система, т.е задоволително представителност има на всички институции на България преди да тръгне един експорт. Ние оръжие и муниции за Украйна не изнасяме и то от години. За Русия също. България изнася оръжие и муниции в над 50-60 страни в другите интервали. Когато тези страни си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна благосъстоятелност и България към този момент няма право по интернационалните правила, българско законодателство да търси отговорност от тези страни какво прави с това оръжие – дали го препродава, дали го подарява.

Мария Цънцарова: Подписвали ли сте Вие съглашение за експорт на подобен вид бронирани машини от началото на войната?

Корнелия Нинова: От началото на войната са подписани сред 130-140 позволения за експорт. Дайте ми опция да ревизира. Със сигурност не са танкове и БТР-и, както сподели господин Борисов, тъй като ние не произвеждаме такива.

Мария Цънцарова: Но имаме остарели такива, които са осъвременени във военните предприятия и би могло те да са обект на експорт?

Корнелия Нинова: Това не е българско произвеждане, в случай че това ме питате. Но от тези над 140 разрешителни за експорт, желая да отбележа още нещо, тъй като стана тематика в публичното разискване – упрекват ни в този момент надали не в двуличие, че ние скрито изнасяме, че това е надали не контрабанда. Първо, това е неуместно да се случи. При целия този надзор, то дано да се знае, че това са контракти, които в по-голямата си част не са подписвани от това държавно управление.

Мария Цънцарова: На каква стойност са новите контракти, които не са подписани от служебните, а от Вас от началото на войната?

Корнелия Нинова: Оставям ви цялостен доклад по страни, оръжия, артикули с двойна приложимост, муниции за какъв брой пари и къде е изнесено. Като започнете от Алжир и стигнем през цяла Европа до Съединени американски щати. Давам Ви го този доклад. И още веднъж, когато идват хора, които нямат никаква визия за това по какъв начин се търгува с оръжие и приказват безспорни небивалици.

Мария Цънцарова: Но даже президентът, който е висш главнокомандващ на нашата войска, го сподели – недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войната, че българското оръжие подхранва този спор?

Корнелия Нинова: Недоумявам по какъв начин господин президентът може да изрече тези думи, тъй като той доста добре знае, че тези износи в този момент за тези страни са по контракти, подписани от неговите служебни кабинети. Намирам думите му за операция и се сюрпризирам, тъй като той е образован човек. Той е главнокомандващ. Не можеш да внушиш, че сега Българска социалистическа партия или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, в случай, че знаеш твоите държавни управления с кого са сключвали контракт и че няма нито един патрон в действителност за Украйна или Русия.

Мария Цънцарова: Каква държавна загадка разкри шефът на „ Кинтекс “, че го махнахте?

Корнелия Нинова: Той не е махнат за откриване на държавна загадка, той е махнат поради спор на ползи. Колегата Михайлов, до момента в който е бил шеф на „ Кинтекс “, е взел участие и в други търговски компании, които са се занимавали със същата активност. Нещо повече – по негово време пълномощия на „ Кинтекс “ за посланичество на България в чужбина, са трансферирани на частната му компания. За мен това е съвършен образец за източване на държавно дружество. И ви споделих, че няма да го понасям това още като станах министър.

Мария Цънцарова: Вие се позовахте на отчет за спор на ползи от Инспектората на министерството. Ето го отчета, къде в него написа такова нещо, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: Позовах се на отчета на Инспектората, в който ми се предлага да изпратя документите в прокуратурата и на Агенцията за държавна и финансова ревизия. Между другото тъкмо преди три дни получих от прокуратурата едно питане, че по отношение на формирано досъдебно произвеждане, по което аз нямам информация по кое време, къде и по какъв начин, от 21-ва година, молят министерство на стопанската система да съобщи всички документи на „ Кинтекс “. Това води на мисълта, че и там, в прокуратурата, се води следствие по тези въпроси. Но най-сигурният източник на информация може да бъде Търговският указател. Просто го отворете и вижте. Г-н Михайлов на „ Кинтекс “, господин Михайлов от БиЕм компанията, господин Михайлов от още две фирми… По това време вместо „ Кинтекс “ да съставлява България в чужбина, съответно в Египет, той трансферира това посланичество на личната си компания и така-нататък. Аз в най-скоро време цялата тази история ще я показва.

Мария Цънцарова: Съдът ще отсъди, тъй като той не се отхвърля от правосъдно дело против Вас.

Корнелия Нинова: Позволете ми отвън тези обстоятелства да кажа нещо политическо. Направи ми усещане, че господин Михайлов всеки ден беше в малките екрани и говореше против мен, против министерство на стопанската система, че изнасяме оръжие за Украйна. Толкова неистини и небивалици не съм чувала. Но сега, в който Народното събрание взе решение, че няма да изнасяме оръжие и муниции, на другия ден излезе и сподели – „ Ами аз се отдръпвам “, отдръпвам си жалбите, потеглям си от „ Кинтекс “. Това не Ви ли води на мисълта, че това е било част от проведена акция за напън върху Народното събрание, върху министерство на стопанската система, върху Българска социалистическа партия.

Мария Цънцарова: Организиран от кого?

Корнелия Нинова: От тези представители, които в последния месец злоупотребяваха тежко с всевъзможни неистини и обвинявания – първо, с цел да внушат, че България изнася оръжие за Украйна и второ – да намерят метода, по който да пропукат държавното управление, през Българска социалистическа партия – да се оттеглим ние и да падне държавното управление. В момента, в който се видя, че това не става, че Народното събрание реши, че няма да изнасяме оръжие и муниции и държавното управление остава, те започнаха да се отдръпват от терена на операциите и на внушенията.

Мария Цънцарова: На финала, апелирам Ви, бързи отговори по политическото напрежение в страната и ролята на президента Румен Радев. Румен Радев президентът на Българска социалистическа партия ли е към момента? Да или не?

Корнелия Нинова: Е, питайте го и него. Фактите още веднъж, аз обичам обстоятелствата и истината – Българска социалистическа партия го издигна за първия мандат като президент. И го направи президент. Аз имам персонална отговорност за това. Никой не го познаваше като политик, против мен застана цялата партия тогава, да не приказвам, че и цялата страна, тъй като Бойко Борисов беше в силата си. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да приказва. Всичко това бяха старания на членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия. Вторият мандат също по този начин – издигаме, подкрепяме… През цялото време на първия му мандат, при несъгласие на закони в Народното събрание, ние подкрепяхме ветата. При нападките, които Цветанов правеше против него, ние излизахме цялата парламентарна група начело, с цел да го пазиме. Когато прокуратурата нахлу в президентството, групата на Българска социалистическа партия беше първата. Тоест Българска социалистическа партия даде всичко от себе си, с цел да бъде той президент. Първият и вторият мандат.

Мария Цънцарова: И в този момент – към момента ли е Вашият президент? Да или не, апелирам Ви?

Корнелия Нинова: Изненадват ме някои от реакциите на президента Радев. Особено тези, които засягат Българска социалистическа партия. Появяването му на монумент на едни хора, което взриви обстановката в Българска социалистическа партия, нападките му в този момент, против нас, че надали не ние сме отговорни за изнасянето на оръжие… Все още се надявам да остане справедлив в оценките си.

Мария Цънцарова: Кои са политическите шарлатани, за които приказва Румен Радев?

Корнелия Нинова: Нямам визия, питайте го него.

Мария Цънцарова: Вие нарекохте „ Продължаваме промяната “ политическото отроче на Радев, което той сътвори, с цел да убие Българска социалистическа партия. Но Вие се събрахте с това „ отроче “, с цел да управлявате. Защо, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: На втората част от въпроса Ви – тъй като по този начин ни избраха хората. Такава стана конфигурацията в Народното събрание, че вероятното държавно управление беше това. Защото тази смяна, която Кирил Петков и Асен Василев носеха, съответства с нашата борба четири години против статуквото, против модела Борисов и така нататък Другата част от въпроса Ви е по-интересна – за какво президентът ги назовава по този начин, в случай че има поради тях.

Мария Цънцарова: Политическо отроче Вие ги нарекохте…

Корнелия Нинова: Не, имам поради шарлатани.

Мария Цънцарова: А Вие разпознавате „ Продължаваме промяната “ в думите на президента?

Корнелия Нинова: Продължавам да настоявам, че „ Продължаваме промяната “ са отроче на президента Радев. Нима не помним, че той сподели, че в случай че има повече министри като Кирил Петков, България ще е друга. И други цитати. Бяха в служебния кабинет, той им даде рамо на тези избори, тъй че там обвързаността е ясна. Сегашната обстановка ми е неразбираема, и забавна, и странна. Този общ екип – президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев, Стефан Янев, Мая Манолова, които тогава, по този начин, на крилете на смяната, действаха дружно. Имаха два общи служебни кабинета. Сега там никой не приказва с никого и всеки атакува всеки. Манолова против Кирил Петков и Асен Василев, а тя тичаше из цялата страна, с цел да се снима с Кирил Петков, с цел да й прелее престиж. Кирил Петков против Стефан Янев, Румен Радев против Кирил Петков. Това е необичайно, та те бяха дружно, и си даваха електорат и мощ един на различен, а в този момент всеки е против всеки. И питате за какво Българска социалистическа партия е в тази настройка. Първо, тъй като народът по този начин ни подреди при гласуването, второ, тъй като нашата роля в този кабинет е на здрав разсъдък. Вие виждате какъв брой доста спорове се случват.

Мария Цънцарова: От началото на годината, когато нямаше война, до момента, цените на питателните артикули са скочили с 35 % на едро. Как го допуснахте, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: Причините за това са отвън държавното управление. Това не е опрощение, несъмнено, само че би трябвало да бъдем справедливи. И войната, и икономическите наказания, и последствията от всичко, за което говорихме. Обаче в нашите ръце са решенията и реакциите. Ние настояваме, да вземем за пример, за таван на някои цени на хранителни артикули, за унищожаване на акциза на газ, на енергоносители, за понижаване на Данък добавена стойност, за това поддръжката на българския бизнес с 300 лева на мегаватчас да продължи… Това към този момент е в нашите ръце. И тук мога да кажа, че се забавяме с решенията, трябваше по-бързо да ги вземе и те към този момент да са факт.

Мария Цънцарова: Кога да ги чакаме тези решения?

Корнелия Нинова: В цяла Европа те към този момент са факт. Често ни подлагат на критика, че ние предлагаме таван на цените и че това не било пазарно. Е да, само че в Испания, в Унгария, в Румъния, е пазарно. Защото хората се грижат за народите си. Значи и тук е допустимо.

Мария Цънцарова: Кога да чакаме решенията, с които сте закъснели?

Корнелия Нинова: С актуализацията на бюджета, т.е. юни месец.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР