Интервю на Веселка Иванова, радио ФокусС 3% дефицит в бюджета

...
Интервю на Веселка Иванова, радио ФокусС 3% дефицит в бюджета
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Липсва цялостна политика по доходите

Интервю на Веселка Иванова, радио " Фокус "
" С 3% недостиг в бюджета залагаме бомби пред развиването на страната и пред опцията на българските семейства да оцелеят ".
 
- Опишете в резюме бюджета, който ни се предлага от финансовия министър Асен Василев. Колко реален е той?
- Той е изцяло реален, само че си представете до каква степен може да е реален един домашен бюджет, от който сме изрязали опцията да си купим климатик, да си изправим покрива, да задоволим потребността си от качествена храна. Ето това е бюджетът на господин Василев. Да, то е допустимо, само че не значи, че дава вероятности за развиване и условия за крепко общество.
- А ние виждаме в последните дни, че това с климатика напълно не е смешно, в случай че на някой му звучи смешно. Виждаме наводненията какво направиха с домовете на хората, тъй че не е смешно...
- Не, не е. Аз просто се пробвам да онагледя това, което ще се случи през бюджета, с цел да може да бъде разбрано от жителите. Иначе вие сте доста права, в последна сметка точно неналичието на средства за вложения докара до тези наводнения, които виждаме. И това е единствено един от аспектите, които са най-видими сега. Но в последна сметка, в случай че не създадем нужните вложения във всички сфери на публичния живот, няма по какъв начин да чакаме, че по някакъв метод системите може да бъдат оздравени.
- Някои дефинират този бюджет като " обществен ". Аз, доколкото знам, вие не сте съгласна с това изказване. Защо?
- Не може да бъде обществен бюджет, в който е заложен 3% недостиг, в случай че в случай че запазим заплащанията спрямо предходната година по всички пера, би трябвало да е 6,4%. Нали разбираме, че това са 3,4% от брутния вътрешен артикул, които са орязани от държавния бюджет. Това означава > орязване на издръжката на държавата  > като цяло. Ако приказваме за обществен бюджет, то би трябвало най-малко минималната работна заплата, което е минималното заплащане за българските служащи, да бъде увеличена...
- А тя остава замразена, да.
- Тя остава замразена, тъкмо по този начин. Само 70 лв. беше нарастването предходната година, и то с помощта на това, че ние от КТ " Подкрепа " и сътрудниците от КНСБ протестирахме, другояче нямаше да има даже и това нарастване на минималната работна заплата. И разтварям една скоба, върша доста значимо конкретизиране - минималната работна заплата е значима освен за хората, които работят на минимална работна заплата, а и за редица други експерти, чиито хонорари са обвързани с коефициент към минималната работна заплата. Замразяването й значи заледяване за всички останали трудови хонорари, обвързани с нея.
- Това ли в действителност е най-голямото терзание? Кое най-вече ви тормози в по този начин оферти бюджет?
- Липсата на политика по приходите за страната. Минималната работна заплата е едно от тях, само че вие знаете, през последните години ние изключително доста настояваме за увеличение на възнагражденията в държавната администрация, за увеличение на възнагражденията в бранш " Здравеопазване ". Да, най-вероятно знаете, че господин Асен Василев разгласи, че са отделени средства, тъй че да се реализиран главните заплати такива, каквито са заложени в отрасловия групов трудов контракт за опазване на здравето. Това просто не е правилно. След преглеждането на бюджета на НЗОК се виждат - да, увеличени средства за болнична помощ, т.е. през клиничните пътеки, откъдето лечебните заведения в действителност акумулират доходи, само че те са редуцирани спрямо бюджета, който служебното държавно управление внесе. Т.е. нямаме никакъв мотив за оптимизъм даже в бранш " Здравеопазване ". 
Положителното, което виждаме в този бюджет е, че се резервира политиката за нарастване на заплатите на педагозите, тъй че в един миг, в миналото, да стигна 125% от междинната работна заплата - нещо, което беше опасност, т.е. имаше опасност да не продължи тази политика по нарастване на приходите на учителите. Но наблягам доста дебело - даже и по-късно нарастване, те няма да стигнат 125% от междинната работна заплата. Това е дълготрайна политика, която беше стартирана преди няколко години и единствено с помощта на това ненапълно се възобнови ползата към учителската специалност. И в случай че това беше спряно, щяхме да подложим още веднъж на напън просветителната система. Но изрично не е финалният стадий на тази политика.
- Г-жо Григорова, един от доводите на финансовия министър за по този начин оферти бюджет е стремежът на България да извърви пътя си към еврозоната и Шенген. Според вас коства ли си тази жертва и ще успеем ли въобще през по този начин оферти бюджет?
- Шенген не зависи от недостига на страната. Еврозоната зависи, само че белким си коства да влезем в клуба на богатите като прислужници? Според мен не. В последна сметка > еврозоната не би трябвало да е самоцел,  > тя би трябвало да е път към благоденствието, а все още оказа се, че е спънка пред благоденствието на българските жители.
- Тук се сещам за тази приказка " По-добре да сме първи на село, в сравнение с последни в града ".
- " Последни в града ", точно, доста положително съпоставяне направихте. Това е тъкмо по този начин. И в последна сметка, ние първо би трябвало да осигурим базата за облекчаване на физическите потребности на българските жители и едвам тогава да мислим за нещо над. А в действителност през 3-процентния недостиг в бюджета ние залагаме бомби пред развиването на страната и пред опцията на българските семейства да оцелеят даже. 
Ние неколкократно сме обяснявали - има хора с доста висока подготовка, с по няколко езика в Националния статистически институт, да речем, които получават заплати, близки до минималната. Няма по какъв начин по този метод да запазим висококвалифицираните фрагменти в страната, а по-късно работодатели и ръководещи не престават да ни изясняват, че няма хора и ние би трябвало да внесем от трети страни. И от пети страни да внесем, няма по какъв начин да задържим даже и мигриращите служащи от други страни. В последна сметка, никой не може да продължава да влага старания там, където не вижда и не усеща те да са оценени по достолепие.
- Вие от КТ " Подкрепа " ще настоявате ли за диалози преди този бюджет да влезе в пленарна зала? Знаем, че той би трябвало да бъде признат до края на юли.
Ние без никакво подозрение ще създадем поредност срещи с парламентарнопредставени партии и обособени техни представители в обществена комисия, в бюджетна комисия изключително, тъй като би трябвало да сме сигурни, че те схващат какво вършат с този бюджет. Така или другояче, решението е тяхно, само че защото постоянно депутатите не познават бюджета, а има и напълно " пресни " депутати, които в никакъв случай не са били такива, ние сме длъжни да им кажем какво вършат с този бюджет и какъв брой рисков е той. В последна сметка, решението е тяхно и в най-крайна сметка решението и отсъждането е на българския жител, който ще знае кой ръководещ какви решения е взел за неговото бъдеще и след това
ще знае по какъв начин да поправя избора си
- Дано не се стигне още веднъж до такава степен бюджетът да се одобри в 12 без 5, тъй като гледайки тези съвещания в 12 без 5 имам възприятието, че депутатите желаят да одобряват каквото би трябвало да одобряват...
- По-бързичко, да.
- За да свърши съвещанието, да не продължава измежду нощ.
- Да, тъкмо по този начин е... След съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, най-рано на идващия ден може да мине през съвещание на Министерски съвет и едвам по-късно да влезе в Народно заседание. В последна сметка, има периоди за разискване в комисия, за оферти сред първо и второ четене, още веднъж прекосяване в комисия и едвам по-късно - в зала. Т.е. най-вероятно ще забележим точно това, от което се опасявахте вие, пък и всички ние, тъй като когато в 4.00 часа гласуваш параграф 17 и алинея 19 от него, няма по какъв начин да бъдеш концентриран и да си дадеш сметка какво в действителност приемаш.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР