Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ-Г-жо Нинова, какви са основните акценти

...
Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ-Г-жо Нинова, какви са основните акценти
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Следващите войни ще за храна и вода

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ
-Г-жо Нинова, какви са главните акценти от предизборната платформа на Българска социалистическа партия?
-Първо, стъпваме на свършеното дотук. Докато бяхме в постоянното държавно управление бяхме поръчител за обществена политика и в действителност се осъществя една огромна стратегия, каквато не беше правена преди този момент. Над 20 милиарда стигнаха до уязвимите групи в обществото. Поставихме нашата грижа за децата и младите фамилии преди всичко. Извоювахме безвъзмездни детски градини, безвъзмездни учебници до 11 клас за децата, 300 лева еднократна помощ за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Увеличихме парите за майчинство, детските надбавки. На младите фамилии осигурихме необлагаем най-малко от 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца. 
В тази акция отчитаме пред работещите хора и най-много - пред работещите небогати, нашите старания за увеличение на минималната работна заплата. Става въпрос за над половин милион българи. Дори в последния ден на предходния парламент успяхме да убедим политически партии с изключение на нарастването, което уредихме в постоянното държавно управление, минималната заплата да стане 50% от междинната, което е към 1000 лева сега. Увеличихме ваучерите за храна на служащите от 80 лева на 200 лева, което също е една необлагаема сума към заплатите в най-тежките месеци на рецесията.  Разбира се, не забравихме и възрастните хора и пенсиите се усилиха приблизително с 39%. Помогнахме на хората с увреждания - в допълнение се финансира персоналната помощ и въобще програмата за хората с увреждания с над 200 млн. лева С 49% увеличихме добавката за военно-инвалидите. Мога да дам още образци.
 
Замразихме тока за домакинствата  > в най-трудните месеци след експлоадирането на войната, когато електрическата енергия скачаше всеки ден.  Така спасихме милиони фамилии в тези сложни месеци. Помогнахме и на стопанската система, с цел да има доходи и за цялата тази политика. Държавата пое разликата в цената на тока над 200 лева на МВтч. И по този начин спасихме към 40 000 работни места. Стабилизирахме стопанската система и даже изведохме България преди всичко по индустриално произвеждане в Европа. Нещо не чувано и не бивало за България. Т.е. това е първата линия в нашата акция. Това сме ние, това е Българска социалистическа партия. И вижте за кои хора се погрижихме: децата и младите, работещите българи, пенсионерите, инвалидите - хората, които имат най-голяма потребност от помощ.  Българска социалистическа партия потвърди в държавното управление лявата си същина. 
Втората линия е битката с инфлацията и растежа на цените и увеличението на приходите. Предвидили сме в нашата стратегия още веднъж преизчисляването на всички пенсии; поддръжка за майките - студентки с 2800 лева. 
Политиката ни е ориентирана към децата и младите, освен тъй като имат най-голяма потребност от поддръжка, само че и тъй като по този начин се борим и против демографската злополука у нас. Все по-рядко в дебатите се приказва за това, а е най-големият ни проблем. Защото каквото и да реализираме, в случай че няма народ и изчезваме, няма смисъл. Тази стратегия ще коства към 2-3 милиарда лева.> Мир в Украйна > Втората ни цел е България да не се въвлича във войната в Украйна. Ние сме за дипломатически договаряния за установяването на дълготраен мир. Виждам, че има леки признаци да се появяват сходни хрумвания в интернационалното пространство. Китай предложи кротичък проект от 12 точки.  Франция одобри сякаш диалог за подобен проект. Даже президентът Макрон разгласи, че ще посети Пекин при започване на април. Германия - също. Дори с изненада видях едно изявление на папа Франциск, който споделя, че би посетил мястото на спора в Украйна, само че единствено в случай че посети и двете воюващи страни. Т.е. - " ще отида в Украйна, само че единствено в случай че отида и в Русия ".  В Европа започнаха всеобщи митинги за мир. Даже в София имаше огромно протестно шествие за мир. Т.е. народите, които най-тежко понесоха последствията от войната - енергийна и икономическа рецесия, обедняването и високата инфлация, към този момент започнаха да се бунтуват и да демонстрират на елитите, че би трябвало да се търси различен излаз. > Защитата на българското семейство  > и децата е третата линия на нашата политика. Запазване на фамилните полезности, на половете каквито са - мъжки и женски; на децата ни - момче и момиче, а не нещо трето. Именно по тази причина и организираме народен референдум. > -Напоследък се появяват отзиви от страна на работодателите, че таман увеличението на приходите е повишило инфлацията. Доколко това мнение е съответно на обстановката?
-Колкото до обществените разноски - това мнение е несъответстващо. Като министър на стопанската система добре работех с работодателите и бизнеса. Знам какъв брой старания ни костваше тогава да се помогне на компаниите, с цел да оцелеят в тези сложни времена. Имаше един интервал, в който Кирил Петков и Асен Василев въобще не желаеха да се срещат с тях. Положих доста старания като медиатор в този разговор. Сложихме таван на цената на тока за бизнеса - страната обезпечи обезщетения за цена над 200 лева за МВтч. Положихме грижа за стопанската система и резултатите са налице. И растежът беше добър, и България излезе преди всичко по индустриално произвеждане в Европа, и запазихме работните места. 
Но, > безусловно не одобрявам изказванията,  > че като сме нараснали обществените разноски, сме създали огромният проблем с инфлацията. С тези разноски записахме в бюджета и стигнаха до милиони български фамилии, ние завършихме 2022 година с недостиг от 2,9%. Бюджетът беше постоянен и в края на юли месец предходната година оставихме остатък. Така че обществените разноски не са довели до злополука в страната. Но с изключение на финансово-икономически параметри тази стратегия има и обществени, и човешки, и морални. Няма по какъв начин в тази рецесия, освен това обедняване на народа  и при тези цени да няма по какъв начин да не окажеш помощ на хората. Представете си, в случай че това не се беше случило в тази обстановка - без нарастване на пенсиите, без нарастване на минималната заплата, на майчинството и другите ограничения, какво щеше да е положението на хората. Хиляди фамилии нямаше да оцелеят. Днес даже тези4 обществени разноски към този момент са несъответстващи на обстановката. Растящата инфлация " изяде " нарастването на приходите.  Така че тази политика за приходите би трябвало да продължи.  
-Служебният кабинет се провали с преодоляването на инфлацията. Ако Вие бяхте в позиция да контролирате този развой, какво бихте създали незабавно?
-Служебният кабинет е безусловно несъответстващ. Това, което вършат, няма никакъв резултат. Видях социологическо проучване, в което 87% от запитаните не имат вяра, че това, което прави служебният кабинет за преодоляване на цените, ще даде резултат. И аз ви подсигурявам, че това няма даде резултат. Като проверяваш етикета, това няма по какъв начин да озапти цените, нали? Ние сме безапелационни, за ограниченията - > налагане на таван на цените  > Представители на 126 млекопроизводители изясняват на среща с управлението на партията последствията от несправедливото систематизиране на земеделските дотации
на дребната потребителска кошница. Това единственият метод, който може действително да повлияе, най-малко краткотрайно.  Виждам обаче, лютият отпор от всякъде. Чудя се на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", да вземем за пример, които в този момент са много срещу тази мярка, тъй като желаят пазарът да се саморегулира. Когато бяхме дружно в държавното управление ние наложихме таван на цената на тока за семействата предходната година. Така замразихме цената. Значи тогава стана, след доста взаимни отстъпки от тяхна страна - наложихме тавана на цената на тока. Сега те споделят, че налагането на таван на цените е комунизъм. А тогава - по какъв начин можеше?!  Можеше, тъй като Българска социалистическа партия беше в държавното управление и ги натиснахме. След това, сложихме таван на цената на тока за компаниите - обезщетения над 200 лева за  МВтч.  за компаниите. През ден водих тогава работодателските организации на срещи в Министерски съвет, до момента в който ги убедим, че това е неотложно, с цел да спасим компаниите и работните места. Политическа партия и Демократична България тогава се съгласиха да го създадем. Изводът е: > подкрепете Българска социалистическа партия на изборите  > на 2 април, с цел да имаме повече гласове, депутати и мощ, с цел да участваме в държавно управление и да бъдем коректив на една политика, която съгласно мен, си е отживяла времето. Това е пазарният фундаментализъм. Това е демократичната политика, която споделя че свободният пазар ще контролира всичко.  На книга написано това, звучи добре. Но! При нас има деформиране на пазара, има далавера, има картели, има монополи. Тук няма пазарна стопанска система в чистия й тип. Големите унищожават дребните. Търговските вериги изядоха българските производители, напряко ги банкрутираха. Тези сътрудници, които държат на пазарната регулация, не регистрират смяната в геополитическата обстановка. Ако до коронавирус рецесията, това имаше някаква тежест като икономическа теза, след 2020 година нещата мощно се трансформираха. Промяната потегли от Европа. И тъй като се изживяват като огромни евро-атлантици, би трябвало да гледат какво става точно там. Преди коронавирус рецесията държавната помощ в Европа беше неразрешена - имаше ограничавания в европейските правила за нейното разпределяне. Всичко трябваше да е конкуренция и който оцелее. По време на ковида Европейска комисия подвигна тази възбрана и позволи на страните да отпускат помощи на хората, на компаниите и на сензитивните обществени браншове. Тогава Европа изля милиарди за помощи. Е, тия наши пазарни фундаменталисти, това не го регистрира. В тази връзка - таван на цени има сега в редица европейски страни. В Гърция, да вземем за пример, има таван на цени. Много българи пътуват натам - да са видели да са изчезнали стоките от щандовете? Няма такова нещо. Даже отиват на пазар в Гърция, че е по-евтино. Инфлацията там е 6,7%. 
Така че ние предлагаме като краткотрайна мярка таван на цените на дребната потребителска кошница. Оттам нататък би трябвало доста задълбочена държавна политика за земеделието. Защото бъдещите войни ще бъдат за храна и за вода. Ако не създадем нужното в този момент, ще имаме големи проблеми.
-Какво би трябвало да се направи в региона на земеделието, с цел да се обезпечи продоволствието за народа в бъдеще?
-Първо, да се възстановят напоителните системи на България, които ГЕРБ нарязаха и продадоха за скрап през последните 12 години. Това нанесе отблъскващ удар върху поливното земеделие. Започнаха да излизат информации, че 4-5 пъти се усилва цената на водата за поливане.  Представете си по какъв начин това ще се отрази на крайната цена. Тук разтварям една скоба. Категорично не съм съгласна с политиката на президента Радев и служебния кабинет във връзка с язовирите на България.
Министърът на стопанската система стартира един пилотен план за язовир Огоста, в област Монтана, за отдаването му на непозната компания, която да си изгражда  фотоволтаици на водната му повърхнина. Оставете обстоятелството, че този язовир е от системата за национална сигурност на страната. Погледнете, че фотоволтаичният парк ще сътвори екологични проблеми. България просто няма изгода от сходни планове, тъй като създаденият ток ще се изнася на открито. Чух обаче, че > има цялостен проект за язовирите  > в България да се застроят с фотоволтаици. Това в този момент е съвременно. Тези опити би трябвало да се пресекат незабавно!  Повтарям, водата на България е детайл от националната сигурност. Напоителни системи би трябвало да се възстановят незабавно и да се вържат със системата на язовирите, с цел да се обезпечи вода за нашите плодове и зеленчуци. 
Второ, дотациите за българските аграрни производители и животновъди би трябвало, в случай че не да се изравнят с тези за европейските, то най-малко да ги приближат. Това ще ги направи незабавно по-конкурентно способни, а стоката ни - по-евтина. Затова европейските производители влизат по-лесно на пазара тук, тъй като хората търсят по-евтиното. Нашите дотации са по принцип доста ниски. 
Трето, в Европа Данък добавена стойност за храните е понижено, в другите страни - в друга степен. Българска социалистическа партия от дълго време предлага да се понижи Данък добавена стойност за съществени храни, артикули и услуги. Чувам непрестанно упреци, че като направихме Данък добавена стойност за хляба 0%, той не е поевтинял, само че желая да поясня: в случай че не го бяхме създали предходната година, в този момент хлябът щеше да е 3,50 лева И това го споделят нашите производители, на които може да се има вяра, тъй като са експерти в делото си. Така че нулевата ставка върху хляба ни оказа помощ да удържим натиска върху неговата цена. 
Четвърто, нужни са драконовски ограничения за ограничение и прекъсване на контрабандния импорт от трети страни на плодове и зеленчуци. Влизат в този момент отвред и вършат дъмпинг на нашите производители.
Така че грижата за земеделието би трябвало да се трансформира в първа грижа на страната. Защото в подтекста на коронавирус рецесията и войните, битката за храната, водата и продоволствието за народа става главен.
-Вие, преди години се превърнахте в лице на борбата за опазване на българското отглеждане на животни. Тогава, когато под претекст за разпространяването на чума измежду добитъка, бяха избити животните в цели области и хората останаха без занаят там. 
-Казусът с избиването на козите в Ямболска област беше изключително тежък. Спомням си първия ден, когато в стопанствата влязоха БАБХ и полицията, хората ми се обадиха и аз незабавно отидох. Там обстановката беше стигнала до революция.  Аз стоях сред органите, които бяха пристигнали да избиват животните и хората с вилите и лопатите, които желаеха да се бият с тях. Според мен, това беше закононарушение. Не ми отива като правист да го споделям, само че в този случай си го разрешавам. Защото след дългогодишни борби на една от фермерките, която има смелостта да заведе дело и го завоюва на три инстанции, съдът отсъди, че не е имало чума измежду животните. Спомням си и тежките съвещания в председателския кабинет в Народното събрание, където това обяснявахме на всички. Денонощия заседавахме, само че не желаеха да ни чуят. Скоро бях там и е безусловно обезлюдено, хората останаха без занаят и избягаха.  Имах среща с организацията на 126 млекопроизводители  неотдавна и хората ми споделиха:  " в случай че не ни помогнете, до края на годината ще избием стадата за месото, няма по какъв начин да издържим! " Очертаха една доста тежка картина за отглеждането на животни и  обявиха, че са оставени сега на произвола на ориста. 
Първо, те желаеха помощ пред комерсиалните вериги, които изкупуват продукцията на доста ниски цени, само че поставят голяма надценка, а настрана ги карат да заплащат разнообразни такси като за рожден ден на веригите и така нататък Тази > борба с комерсиалните вериги  > Лидерът на Българска социалистическа партия оказва помощ на потърпевшите фермери при избиването на животните 2018 година поради мнима чума
я повеждам от 2017 година Даже преди години успяхме да вкараме закон в оня парламент, където ги задължихме да има обособени щандове за българските храни. Но явно казусът си е останал.  Млекопроизводителите желаят да се изсветлят договорите с комерсиалните вериги, с цел да кажат ясно какви надценки поставят. Искат също понижаване на Данък добавена стойност, обективни дотации. У нас през прехода субсидирането на земеделските производители изначално е сбъркано. Най-голяма част от дотациите се получават от зърнопроизводителите.  За производството на плодове, зеленчуци, мляко и месо получават много по-ниски дотации. Механизмът за преразпределение би трябвало да се промени. 
Друг проблем - дотацията се заплаща на декар повърхност, а не на кг създадена продукция. Трябва и това да се промени - дотации би трябвало да има за кг осъществена продукция. 
Млекопроизводителите описаха за потресаващи нарушавания. Има животновъди, които имат да кажем, 100 ушни марки в чекмеджето, все едно имат 100 крави и получават дотации за нищо. Според тях разликата от действителното поголовие в страната и това по документи е сериозна. За да се пресече тази порочна процедура би трябвало дотацията да се дава не на глава добитък, не против ушна марка, а на кг осъществена продукция.
-А какво би трябвало да се направи на европейско равнище, с цел да се усилят въобще дотациите за България. Сега 75% от европейските пари ги взимат четири-пет страни в Европейски Съюз, а за останалите - каквото остане.
-За това би трябвало да се води твърда политика в Европа. Първо,у нас би трябвало да има постоянно държавно управление, служебното няма по какъв начин да води такива диалози и да поема задължения, камо ли да чертае дълготрайни политики. И второ, малко повече темперамент в договарянията. За каквото и да става дума в Брюксел, би трябвало да имаш сериозна позиция, темперамент и не би трябвало да се съгласяваш с всичко. Да, ние желаеме да сме член на Европейски Съюз, само че равнопоставен член, на който му се чува думата. Нужен е темперамент, само че това мъчно се отдава на доста политици. > Продължение в идващия брой>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР