Интервю на Надежда УШЕВАМИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май

...
Интервю на Надежда УШЕВАМИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май
Коментари Харесай

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА: Изкуството е Свобода и Свободата е изкуство

Интервю на Надежда УШЕВА
МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май 1962 година Учила е в Кюстендил от 1969 до 1976 година, където татко й Васил Червенков е шеф на театъра. Завършила е Априловската гимназия в Габрово, където той управлява театъра. От 1981 до 1985 година е студентка в НАТФИЗ. По систематизиране работи в Пазарджик от 1985 до 1989 година През есента на 1991 година дружно с драматурга-поет Сергей Литвиненко, композитора Нивелин Мирков и актьора Георги Златарев основават Арт спектакъл. Той е с база и сцена в Арт сцена на " Шипка " 34. От 2017 година Милена става неин управител. По време на ремонта на Руския културно-информационен център Червенкова реалокира театъра в НАТФИЗ и вместо една, играе на огромната му сцена цели осем години. После още веднъж се завръщат в РКИЦ.

Наближава юбилейното честване на 30-годишнината на Арт спектакъл. Разкажете за празничните представления, които феновете могат да гледат.
- Колкото и да е необикновено, само че е реалност! Арт спектакъл скоро ще чества 30-и рожден ден! Когато преди време замисляхме по какъв начин да се означи този наш празник, планирахме да проведем фестивал " Арт спектакъл - толкоз доста обич! ". За страдание, войната в Украйна промени доста неща... Промени и това наше желание. Ще отбележим по-скромно достойната годишнина, няма по какъв начин! Ще бъдат две празнични вечери през септември и една през октомври. Първата е на 26 септември от 19 ч. в Кафе театъра на Арт сцена на " Шипка ": премиерен шоу-спектакъл " Арт спектакъл - толкоз доста ЛЮБОВ! ". В него ще описвам за нашите възторзи и падения, а превъзходната цигуларка Даниела Николова (концертмайстор на оркестъра в Сарагоса, Испания) ще свири на цигулката си. С музиката тя ще добавя моя роман - там, където думите не стигат. Ще вземат участие още пианистът Марио Йоцов, със своя авторска комбинация, и доайенът на българските театрални композитори Мишо Шишков-баща. Следващото зрелище е на 28 септември от 19,30 ч. - " Финита ЛИ комедия?! " от Сергей Литвиненко, режисьор Камен Коев, в Арт сцена на Шипка. Може би доста наши фенове и другари са гледали част от представленията ни. Но в този момент след всеки празничен театър ще има хубави изненади, които още няма да издам!Екипът на Арт спектакъл с проф. Александър Великовски
- Кулминацията на тържествата ще бъде премиерата " Драскотини от дъжда " от Яна Добрева, която сега репетирате с проф. Александър Великовски. Как го одобряват българските сътрудници? А какви са усещанията на съветския режисьор?
- Премиерата ще бъде на 19 октомври от 19 ч. в спектакъл " Възраждане ". В Арт спектакъл, не се боим сега да работим с съветски режисьор! За разлика от други сътрудници - и в България, и по света, за които руснак и Русия е под забраняване! Което е непоносимо!
Културата е Свобода и Свободата е просвета. Тя не е подчинена на никакви политически доктрини и политики. Възмутена съм до дъно от държанието на " сътрудници ", които не позволиха да репетираме на техните подиуми! Спектакълът е камерен и търсех сцена, която да е по-малка от тази на Арт сцена на " Шипка ". От някои управления получих отвод сега, в който чуха името на проф. Александър Великовски. А той е режисьор, който много европейски театри се гордеят да имат в афиша си. Най-после срещнах схващане и поддръжка от шефа на Театър " Възраждане " господин Роберт Янакиев. Премиерата на " Драскотини от дъжда " ще бъде при тях!
Мога още дълго да споделям мисли във връзка държанието на културтрегерите, с които се сблъсках, само че ще помрача празничната тематика и по тази причина ще спра дотук...
За шести следващ път имаме щастието да работим с Великовски. Всеки репетиционен развой с него се трансформира в мастер клас за артистите ни: Екзюпери - " Малкият принц ", Жан-Пол Сартър - " При закрити порти ", " Анджело " - по текстове на Шекспир и Пушкин, " Кучета " - Людмила и Александър Чутко (Авиньон, 2005), " Господин, Сеньор, Дон Жуан! " - по пиесата на Жуховицки " Последната жена на Дон Жуан ", и в този момент " Драскотините... ".
С множеството от нас той към този момент е работил, познаваме се добре, работата ни с него е доста увлекателна и забавна. Изискванията му са доста огромни. Репетиционният развой е нелек, само че постоянно е, както споделя Ефрос: " Репетиция - обич моя. " Тук е мястото да изкажа и благодарност на господин Иван Недялков и ОКИ " Средец ", на чиято сцена сега репетираме. Знам, че не е разрешено да се цитират имена на компании и спонсори. Само ще кажа, че в този момент, както и през тези 30 години, е помагал господин Сашо Дончев - един от броящите се на пръсти същински меценати на образованието и културата в благата ни татковина. А, с цел да финансирам " Драскотините ", с изключение на поддръжката на господин Дончев, продадох дребното си наследствена земя. И по този начин овощната градина с праскови избави ситуацията. Хахаха! Но този смях е горчив...Васил Червенков - Боайе, и Милена Червенкова - Френската принцеса, в " Напразни старания на любовта " от Шекспир, режисьорка проф. Надежда Сейкова
Кандидатствахме пред Националния фонд " Култура " във връзка 30 години Арт спектакъл с " Драскотините " и още два спектакъла - не получихме утвърждение. Може би за 50-годишнината ще ни поддържат. Който доживее... Аз - надали.
- Цялата тази картина е доста тъжна и жалка в действителност...
- Но да приказваме за хубави неща! Екипът на " Драскотините " е превъзходен. Сценографка е Марияна Коева, която е и актриса, режисьорка, хореографка. С мен е повече от 20 години. Истинско благосъстояние за един спектакъл е да има подобен сценичен до мозъка на костите човек като Марияна в екипа си.
Музикалната картина и ролята на Мъжа е поел моята дясна ръка Камен Коев. Той през 23-те ни години дружно е бил постоянно компактно до мен и ми е помагал с всичко! В ролята на Цвета ще забележим в дубльорство моите скъпи надарени млади актриси Сиана Миладинова и Тони Христова.
И остана да показва Теодор Софрониев - в ролята на Боян. Запомнете това име, уважаеми читатели! Предстои му необятен, хубав път - и в киното, с изключение на в театъра, уверена съм в това!
- Ще продължи ли новата самодейност, която започнахте в края на предходния сезон?
- Инициативата " На спектакъл и вечеря ", дружно с нашите сътрудници и другари от " О!Шипка ", заради понятни аргументи - в такава рецесия и инфлация, ще запазим за по-добри времена. Но, което е реалност към този момент 4 години, в това обичано наше място против театъра ще продължат да вършат 10 % отстъпка от сметката на всеки, който покаже наш сценичен билет.
- Какво предвиждате до края на новия сезон? Ще има ли и други изненади?Милена Червенкова чества празник
- В проекта ми за сезон 2022/2023 година влиза още " Игра на война " от Сергей Литвиненко. Историята няма нищо общо със сегашната обстановка. Играта на война е шахматна партия. Но не знам дали ще ми стигнат силите и средствата. А и нямам друга земя за пласиране... Рано или късно, ще напиша книга за тези 30 години - като своего рода продължение на книгата на моя татко Васил Червенков " Театър и живот ".
Знаем, че езикът на цифрите е най-точният - той в никакъв случай не лъже. За тези 30 години създадохме 58 спектакъла. Те са изиграни над 2100 пъти в София, страната и чужбина. Работили сме с 85 актьори, с 11 режисьори. Почти постоянно композитор на нашите представления е Нивелин Мирков - един от създателите на Арт спектакъл. Двама от Първите към този момент са наши звездички на небето - татко ми и нашият драматург Литвиненко. Другите създатели, популярност на Бога, сме живи - Георги Златарев, Нивелин и аз. И продължаваме!
Изключително признателна съм на всички, които през годините вложиха сила и обич в Арт спектакъл. Моето благосъстояние са моите хора! А парите? Ето въпрос с нараснала компликация - по какъв начин се поддържа и развива самостоятелен, частен спектакъл без поддръжка от страна и община, без непрекъснати спонсори. Как се взе участие в Авиньон? Как се прави гастрол на популярния спектакъл " Образцов "? Как се гостува в чужбина? А ние разчитаме главно на прихода от билети. Благодаря на скъпите ни фенове!
И, несъмнено, в такова изявление не мога да не кажа най-после: Не! Няма да напуснем РКИЦ! Каквито препоръки чувам от половин година от " доброжелателни другари ". Арт сцена на " Шипка " е доста повече мой дом, в сравнение с дребният апартамент, в който пребивавам. И няма да го изоставя. Защото изкуството е Свобода! И Свободата е изкуство!!! style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР