Интервю на Мая Кулишева- Г-н Колев, съвсем скоро млад политолог

...
Интервю на Мая Кулишева- Г-н Колев, съвсем скоро млад политолог
Коментари Харесай

Социологът Кольо Колев: С избирателна активност можем да убием купения вот

Интервю на Мая Кулишева

- Г-н Колев, напълно скоро млад политолог в свое изявление изясни, че всеки свободно пуснат глас убива " замърсен " глас, било то корпоративен, платен, глас под напън на идните избори. Съгласен ли сте с сходно призоваване на жителите да отидат до урните на 26 май?

- Това е правилно, само че е правилно и противоположното - че всеки платен, даден под напън глас убива един естествен. И двете неща са правилни, само че в подобен миг, несъмнено, човек най-малко би трябвало да призове жителите да гласоподават всеобщо - поради хората, които са застрашени за икономическото си положение, за околните си, за личната си работа, от която зависят фамилиите им... Но имам известни подозрения дали в реалност това ще се случи - да имаме една доста висока изборна интензивност, с която да преодолеем купения избор.

- Бойко Борисов постоянно твърди, че ГЕРБ е безупречен и " всеки, за който има и подозрения - оставка ". Това не е ли съпротива на личното му ръководство?

- Наистина има известна шизофренност в сходна позиция, само че когато се открояват ясно съществуващи проблеми - корупция и нелегално обогатяване, корист с въздействие, без значение дали си във властта или отвън нея, ти би трябвало да правиш това. Друг е въпросът какви дейности предприемаш в границите на самата власт - дали единствено клатиш въздуха, или предприемаш действителни дейности, предотвратяващи всички тези отрицателни процеси. Сега гледаме по какъв начин се мяткат патриотите, само че когато упражняват същата власт, не виждаме какво действително вършат. " Воля ", която се изявява като " опозиционна " партия...

- Тя поддържа ГЕРБ във всички предлагани законопроекти.

- Да, виждаме прочувствено единство с ГЕРБ. Това не е единствено у нас, това са естествени политически игри, различен е въпросът до каква степен са чистоплътни.

- Движение за права и свободи обявиха, че ще отсъстват от съвещанията на Народното събрание, защото са на предизборна обиколка.

- Едно е такова неприсъствие, директно обвързвано с предизборния развой, а друго трайното неявяване, което автоматизирано ще докара до неспособност за действие на Народното събрание.

- Може ли следователно да бъде необуздано Народното събрание?

- Може, единствено че няма да се случи. Движение за права и свободи са в положителни позиции по отношение на властта, само че да неодобряват и да торпилират това ръководство нямат необикновен интерес. Същото се отнася и за Вътрешна македонска революционна организация, което е непрекъснат донор за образуването на парламентарно болшинство. Така че - една загуба на изборите не води автоматизирано до рухване на държавното управление. Друг е въпросът, че ще се сътвори напълно нова политическа конюнктура. ГЕРБ, който се къпеше в стабилността и непобедимостта, ще излъчи чувството за уязвимост, за последователност. Усещането в обществото е, че ГЕРБ си отива, в случай че не в този момент и незабавно, то в обозримо бъдеще. Усещането на мощ е обвързвано и с локалните избори, и с финансирането на политическите партии. ГЕРБ отива и споделя кой какъв брой да даде и хората... дават. Съвсем друго ще бъде, когато същата политическа мощ в новата конюнктура излъчва уязвимост и последователност. Но няма да се случи рухването от власт незабавно, в случай че самият Борисов не реши да провокира предварителни избори.

- Но наблюдаващи споделят, че за премиера е доста значим изборът на нов основен прокурор - изтича мандатът на Цацаров.

- Първите номинации са планувани за юли. Мандатът на основния прокурор изтича при започване на идната година. Вероятно всеки би трябвало да се вълнува от въпроса кой ще бъде новият основен прокурор. Това е фигура с голяма власт, мощ и благоприятни условия да въздейства върху публичния, пък и върху политическия развой. Едно е обаче да се интересуваш, друго е имаш ли ресурса и силите да вложиш в една или друга персона. Не съм уверен, че при загуба на ГЕРБ те ще имат тези благоприятни условия, които имаха до момента, за влияние и върху тази система. Повтарям - при загуба на ГЕРБ ще имаме нескончаем развой на отшумяване и разотиване на ГЕРБ, а при победа е изцяло допустимо да сме очевидци на известно стабилизиране на ръководството.

- Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка и тя бе призната от премиера след дълго избягване на отговор на въпроса за имотното му положение и какво е ставало подмолно с евросредствата в Държавна фирма " Земеделие ".

- Да, там се натрупаха доста неща, в това число игрите на фонд " Земеделие " и декларацията на Порожанов. Той се объркал, пък дамата, с която живеел на брачен начала, се оказа, че му била брачна половинка. Малко детска работа, да не кажем други думи. Там разхищенията не са от през вчерашния ден, ходът е логически, само че това няма да даде търсения резултат за намаляване на напрежението, както и на негативизма по отношение на ГЕРБ. Няма да обърне нещата, тъй като за огромна част от хората това е още едно удостоверение за заиграването на партията на Борисов със съмнителни ползи, включително и с Движение за права и свободи. Това е още един пирон в цялата борба и съгласно мен това ще докара до още по-голяма настройка в обществото да се санкционират ръководещите. Ще забележим какво ще се случи. Възможно е хората, отвратени, да кажат " всички са маскари, няма да им гласоподавам ". Но се надявам, че няма да стане по този начин, а ще има углавен избор.

- Очевидно обществото желае да се смени напълно моделът на ръководство. Хората не имат вяра на нито една институция, може би като се изключи президента.

- Да, по този начин е. Само че това е и изблик на радикализъм. " Писна ни към този момент, стига към този момент! " А въпреки това, единствено с гол радикализъм без ясни стъпки какво да се прави нищо няма да се реализира. Какво? Ще сложим президента отпред и ще унищожаваме Конституцията и изобщо политическите партии? Да, има такива опити в предишното, само че те не са приключили доста положително. Добре, дано държавното управление и президентът да водят в границите на пълномощията си политическа борба, само че и да мислят, че би трябвало и да работят дружно, а не да виждат в така наречен народна власт единствено сопа, с която да удариш съперника. Така е още по-лошо, когато виждаш във властта това, което маймуната вижда в микроскопа, а точно - средство да си чупиш орехите...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР