Интервю на Калина Андролова с Делян Добрев, ГЕРБ, infacto.bg-Г-н Добрев,

...
Интервю на Калина Андролова с Делян Добрев, ГЕРБ, infacto.bg-Г-н Добрев,
Коментари Харесай

Делян Добрев: ПП не трябва никога вече да се докосват до държавния бюджет!

Интервю на Калина Андролова с Делян Добрев, ГЕРБ, infacto.bg

-Г-н Добрев, до каква степен една популистка групировка като Политическа партия може да стигне, вдигайки приходите посредством заемни средства?

– Може да банкрутира страната и то единствено за няколко години. Всъщност финансовият министър Росица Велкова преди няколко седмици направи в два поредни дни две изцяло противоречащи си изявления. Първото беше, че страната ще банкрутира, ще пристигна Международния валутен фонд и има заплаха за валутния ръб.

И на идващия ден сподели, че нищо от това не е правилно. Министър Велкова беше права и първия път, и втория път. Защото това дали страната банкрутира или се стабилизира зависи от това дали ще оставим обществените финанси за следващ път в ръцете на Политическа партия.

Имаме ясни доказателства от статистиката, че всякога, когато Политическа партия се допират до бюджета инфлацията в България избухва. Затова обедняват хората. Защото се води неправилна финансова политика от страна на страната. Инфлацията от дълго време погълна нарастването на пенсиите. Пенсионерите с сякаш увеличените си пенсии могат да си купят по-малко артикули в сравнение с преди. Всяка битка с инфлацията посредством увеличение на приходите води само до по-висока инфлация.

И на никое място и в никакъв случай в света битката сред приходите и инфлацията не се печели от приходите. Това е авансово обречена идея. И това не го споделям единствено аз. Казва го даже Иван Костов, който е гуруто на част от обединението ПП/ДБ. Той също споделя, че българите обедняха с милиарди. Защо обедняха с милиарди? Защото спестяванията в банките на семействата са в размер на към 100 милиарда лв.. Нашата 20% инфлация значи, че всички българи общо са обеднели с 20 милиарда лв. по време на ръководството на Политическа партия.

-20% ли е инфлацията?

-Има калкулатор в Националния статистически институт. Ето, в този момент ще ви покажа тъкмо какъв брой е за интервала от месец април 2021 година до месец февруари 2023 година Виждаме, че калкулаторът демонстрира инфлация 26,7%.

–„ Абе, вижте какъв брой хляба може да си купите с една пенсия “, споделя Асен Василев.Имало растеж и на потребителските заеми, това се дава от Политическа партия като сполучлив индикатор за по-добър витален стандарт.

-Аз не разбирам по какъв начин, от една страна, Политическа партия настояват, че хората са забогатели. А, въпреки това, имаме рекорден растеж на потребителските заеми. Един човек, който забогатява, има повече спестявания, а не взема повече заеми.

Но въпросът не е и единствено в потребителските заеми. Ние имаме и рекорден растеж в бързите заеми. Това са заемите с най-големи лихви, десетки проценти на месец. Имаме 4,4 милиарда изтеглени бързи заеми все още, което значи, че хората са стигнали до безизходно състояние и стартират да прибягват към бързи заеми.

И третото доказателство, че хората не живеят по-добре и не са по-богати спрямо преди, е това, че имаме понижаване на броя на депозитите в банките. Депозитите понижават като банкови сметки. Тоест хората си теглят парите и си закриват сметките. Не им стигат парите. Затова теглят потребителски заеми. А когато не им дават към този момент и потребителски заеми, стартират да употребяват бързи заеми. Ситуацията не става по-добра.

-ПП тиражират из медиите, че България е водеща по растеж на индустриалното произвеждане, че имаръст на Брутният вътрешен продукт и с максимален растеж на заплатите в целия Европейски съюз. Можем ли да изясним този абсурд, по какъв начин всичко се строшава в страната, по какъв начин поради високите цени на енергоносителите производството се свива, само че другояче имаме стопански растеж, с който се хвалим.

-Аз слушах Корнелия Нинова оня ден, която съобщи, че не били единствено горивата, електрическата енергия и оръжията, а ние сме имали и огромен растеж и в дървопреработвателната индустрия. Разбирате ли какъв брой е смешно това, т.е. ние изнасяме повече дъски, столове, маси за хранене и прочие Обясненията на представителите на кабинета „ Петков “ са комични. Истината е, че този растеж се дължи на войната в Украйна.

Защото войната в Украйна натовари мощностите в тези три бранша от стопанската система ни на 100%. Ние до началото на 2022 година изнасяхме муниции за към 1 милиарда лв. годишно. А през 2022 година сме изнесли муниции за 6 милиарда лв.. Тоест 5 милиарда лв. имаме повишаване единствено от боеприпасите. Износът на електрическа енергия е бил към 600 млн. лв. преди. Сега е 6 милиарда лв.. Тоест имаме 5 милиарда и от електрическата енергия. Общо стават 10 милиарда. И в случай че прибавим 3-4 милиарда и от горивата, това прави 13-14 милиарда лв. повишаване на Брутният вътрешен продукт. Само от тези три бранша. Ако желаете ще ви изтъквам съответни и по-точни данни: износът на енергийни запаси от 2,9 милиарда евро през 2021 година се повишава до 7,1 милиарда евро през 2022 година

А износът съответно на петролни артикули нараства близо 3,5 пъти. Според Българска народна банка растежът на Брутният вътрешен продукт е 3,4%, само че единствено 3,5% са повишаване на индустрията, разбирате ли?! За последните пет години това е най-ниският растеж на добавена стойност, т.е. на създадените артикули и услуги. Истината е, че през 2022 година България има най-ниският стопански напредък за последните пет години, в случай че изключим само 2020 година, поради коронавирус рецесията, когато светът безусловно беше спрял да се движи и работи. Ръстът на икономическите индикатори при ръководството на Политическа партия е извънредно с помощта на войната, а не с помощта на икономическите политики на Кирил и Асен. Приходите от трите бранша, оръжия, електрическа енергия, горива покриват спада на стопанската система в другите браншове. Това е.

-Защо финансовата министърка се отхвърли от личния си отчет? Този отчет с всички посочени рискове се замете внезапно.

-Икономисти, медии и анализатори я заплашиха с това, че има членове в Наказателния кодекс, които споделят, че в случай че всяваш суматоха във финансовата система на България, можеш да носиш наказателна отговорност. И тя на идващия ден си взе думите обратно. Това не значи, че обстоятелствата не са такива, каквито бяха показани. И в случай че погледнем единствено обстоятелствата, ще забележим, че слонът в стъкларския магазин е това, че имаме дупка от 12 милиарда лв. в последния бюджет на Асен Василев.

Една 12-милиардна дупка! Това е фактът! И в този момент въпросът е, че някой би трябвало в идващия кабинет да се оправи с това завещание, което съдържа дупка от 12 милиарда лв.. Тези 12 милиарда са доста повече от 3% горна граница за недостиг от Брутният вътрешен продукт. Тоест съгласно отчета на финансовия министър тези 12 милиарда лв. съставляват 6,8% недостиг, които би трябвало да бъдат свити до 3%. И в този момент приказваме, че България не може да влезе в еврозоната поради инфлацията. Но към този момент имаме и втора причина, поради която България не може да влезе в еврозоната. И това е критерият за недостиг. Ние не сме под 3% недостиг от Брутният вътрешен продукт. Ние сме с недостиг, който е два пъти и повече над прага за недостиг. От страна на Политическа партия се спекулира, че инфлацията надали не се дължи на войната. Не. Инфлацията не се дължи на войната. Критерият за инфлация, на който ние би трябвало да отговорим, е, че нашата инфлация не би трябвало да бъде по-висока от 1,5% над трите най-ниски в еврозоната.

Тоест това ни е целевата инфлация. Ние този аршин сме го спазвали до юли 2021 година Оттогава до момента инфлацията в България е повече от два пъти по-висока от целевата инфлация. Не приказвам в проценти, а показвам какво ни е разминаването с целевата инфлация. Защото имаше един интервал през предходната година, когато целевата инфлация беше 7%, само че тогава ние имахме 15-16% инфлация.

 Така че за инфлацията не им е отговорна войната. Юли 2021 година са 8-9 месеца преди да стартира войната. Но знаете ли какво се случва през юли 2021 година, с цел да имаме такава инфлация? Асен Василев за първи път се допира до държавния бюджет! Ето, това се случва. И оттова нататък с всеки идващ бюджет разликата сред целевата инфлация и инфлацията у нас става все по-голяма. Тоест обстановката става взе по-зле.

-Мотивът на Асен Василев е, че хората са доста небогати и приходите би трябвало да се усилят. Това работи пред аудиторията. А е истина, че сме небогати.

– Знаете ли коя е положителната вест във всичко това? Добрата вест е, че сме във валутен ръб. Защото, в случай че не бяхме във валутен ръб, с безусловно същите пояснения Политическа партия щяха да напечатат пари. Пускат пресата на печатницата на Българска народна банка и печатат пари. След което ги раздават на бедните. И щяхме не да заприличаме на 1997 година, а щяхме 1997 година да я изживеем още един път. Трябва да благодарим на ориста, че сме във валутен ръб и Политическа партия не съумяха да напечатат пари. Поне от това се спасихме.

Щяха да ги напечатат със същия претекст: „ трябват ни пари, с цел да вдигнем пенсиите; дайте да напечатаме, с цел да можем да дадем на пенсионерите. “ Но всички помним какво се случи 1997 година Пенсиите станаха по хиляди левове, всички станахме милионери, тъй като парите се обезцениха. Обаче едвам връзвахме двата края. Между другото и в този момент има такива тревожни сигнали, тъй като 80% от хората при социологическите изследвания дават отговор позитивно на въпроса дали пестят от храна, плодове и зеленчуци. Тоест 80% от хората не се хранят добре.

-Вместо да приказваме намерено за това по какъв начин би трябвало да действаме за сигурността на нацията, ние си крием главите в пясъкакато тези животни. Какво би трябвало да се направи, с цел да не тръгне България по пързалката надолу?

-Първото, което би трябвало да се направи, е да не се позволява в никакъв случай повече Политическа партия да се допират до държавния бюджет. Защото всеки идващ път ще става все по-зле. Ако оставим Политическа партия да ръководят обществените финанси в страната, това значи, че следващата година по средносрочната фискална рамка на Министерство на финансите би трябвало да изтеглим още 14,5 милиарда лв.. дълг и същата сума и за 2025 година

Тоест сумарният дълг на България с бюджетите на Политическа партия ще е към 40 милиарда лв. единствено за идващите три години. И защото хората мъчно си показват тези милиарди, желая да обърна внимание, че България стартира да натрупа дълг през 1985 година, т.е. през последните четири години на комунизма. И наблягам, че от 1985 година до момента (това са 37 години) страната е натрупала общо 37 милиарда лв.. Тоест всяка година по един милиард. Тези 23-24 държавни управления до появяването на кабинета „ Петков “ са се справяли приблизително с по към 1 милиард лв. на година заеми. Но ето, че поради бюджетите на Политическа партия България ще изтегли над 40 милиарда лв. единствено в идващите 3 години. Тоест единствено за три години дългът на България в номинално изражение ще нарасне двойно.

-Избирателите на ГЕРБ са ужасени, че може да се коалирате с ПП/ДБ след въвеждането на медиаторите в газовия бранш, след високата инфлация, след позволяването на „ Лукойл “ да източи българския консуматор, след меморандумите, аферите и лъжите. Говори се, че в случай че сте втора политическа мощ, ще бъдете принудени от щатското посолство да подкрепите кабинет на ПП/ДБ. Ще участвате ли в кабинет на малцинството с министър председател Асен Василев?

-Не е допустимо при никакви условия да подкрепим кабинет на Политическа партия. Защото това ще значи, че ние даваме опция на Политическа партия да продължат с тази политика на обедняване на популацията и банкрутиране на страната. Без значение какви спекулации се тиражират. Политическа партия раздухват тази нечиста сделка, тъй като са в тежка изолираност.

Експертният кабинет препоръчан от ГЕРБ събра при гласуването поддръжка от 114 депутата. Не ни стигнаха единствено 6-7 депутатски гласа, с цел да бъде определен този кабинет. А Политическа партия даже не посмяха да предложат поименен състав и конструкция на Министерски съвет, тъй като нямаха поддръжка в Народното събрание. Предложиха декларация с някакви общи цели, която събра едвам 60 гласа поддръжка в залата. Дори групите на Политическа партия и Демократична България не гласоподаваха всички до един за тази декларация. Политическа партия са в изолираност, в която те самите се сложиха.

 Защото в продължение на две години рушаха политическата система, твърдяха, че единствено те са „ положителните сили “, а всички останали са неприятните. И те смятат, че като влязат в Народното събрание могат да търсят поддръжка от неприятните. Но не става по този начин. И тъкмо, тъй като са в тотална изолираност, и не могат да посочат кой би ги подкрепил, и нямат никакъв късмет за държавно управление, по тази причина в този момент спекулират с всякакви посолства и страни, че щели да ни принуждават за поддръжка. Това е доста неточно от страна на Политическа партия. Ако те изговорят това обществено през медиите, аз чакам и съответното посолство да реагира на сходни спекулации. Това е обяснението на тази конспирация с въпросната „ поддръжка “ на ГЕРБ за кабинет на ПП/ДБ.

-Каква беше задачата на премахването на положителния мениджмънт от „ Булгаргаз “ и привеждането на компанията в безпомощно положение?

-Ние от ГЕРБ декларирахме задачата още по времето на офанзивата против Николай Павлов. Още в месеците, когато го притискаха и търсеха метод да го отстранят, ние ясно казахме, че това се прави с една-единствена цел – да се вкарат още веднъж медиатори в доставките на газ. Впоследствие се видя, че нашите думи се потвърдиха изрично. Нещо повече, шефът, който назначиха, стартира да купува газ от личната си фирма-посредник. И в по-голямата част от случаите този газ още веднъж беше съветски. Тоест купуваше се съветски газ единствено че от медиатори и на доста по-висока цена. Знаем даже точната сума, за която се купи газ по този метод и тя е колосална. Купи се газ за 2,5 милиарда лв. без търг и без конкурс. Купи се от медиатори без никаква спортна процедура, на цени, които са с към 30% по-високи от пазарните. Ами в случай че сложите 30% върху 2 милиарда и половина, това прави сумата от 750 милиона лв.. Тоест българският консуматор, българският бизнес, популацията бяха ощетени със 750 млн. лв., които отидоха в ръцете на медиаторите.

-Въпросът е, че въвеждането на медиаторите се камуфлира с концепцията за отменяне на съветския газ, и това маскира истината за погрома. Скривайки се зад политически клишета за сякаш диверсификация, тези хора разрушиха газовия бранш, оскъпиха газа и което е по-интересно не започнаха никакво деяние за дълготрайни контракти с неруски снабдител. Политическа партия представяха медиаторите на съветски газ за разнообразни от „ Газпром “ снабдители, само че в действителност това не е достъп до различен газ, това е заобикаляне на извънредния контракт с „ Газпром “ в интерес на самия „ Газпром “. 

-Да, ние не видяхме никакъв опит да се търси заместващ стратегически сътрудник за доставките на газ откакто стартира войната в Украйна. От края на февруари 2022 година е ясно, че ние няма по какъв начин умерено да продължим да купуваме газ от Русия. Само че тогава държавната компания „ Булгаргаз “ въобще не резервира слотове на терминала в Гърция, нито пък направи опит да се търсят директни доставки от производител.

Което още един път демонстрира, че задачата на Политическа партия не е била действително да се диверсифицират доставките на газ, не да се отреже Русия като снабдител на газ за България. А главно да се вкарат медиатори, през които да се генерират големи финансови средства. И, в случай че погледнем още веднъж статистиката, ние през 2022 година потвърдено сме платили на режима на Путин доста повече пари за газ и за петрол в сравнение с която и да е година преди този момент. Тоест тези, които сякаш се афишираха като доста евроатлантическа партия, поддържаха Путин, като заплатиха на „ Газпром “ милиарди левове повече, освен това по време на война.

-На фона на тези обстоятелства ПП/ДБ изясняват, че по време на най-голямата енергийна рецесия в Европа, те са посочили, че могат обезпечат евтина сила за бизнеса. Възможно ли е чак пък такова надменно въвеждане на лъжата в приложимост?

-При Политическа партия всичко е допустимо. С цел да кажем каква е истината, ще посоча, че „ евтиният “ газ на Политическа партия струваше 300 лв. за мегаватчас, а при ГЕРБ газът беше 30 лв.. Сега при служебния кабинет газът е към 100 лв.. Повтарям, 30 лв. при ГЕРБ, 300 лв. при Политическа партия, 100 лв. при служебното държавно управление. И Политическа партия изясняват, че когато газът е бил 300 лв., е бил на ниска цена! Разбирате ли, това тяхното даже не е абсурд. Те са просто извънредно нагли! Лъжата я имат за „ добър ден “.

-Цените на газа на спотовия пазар не престават да падат и към този момент стигат най-ниските си равнища от 2021 година насам. Същевременно ценовата политика на „ Булгаргаз “ е странна. Фирмите се оплакват, че заплащат цени, които са с към 30% по-високи от борсовите и че „ Булгаргаз “ си начислява премиии от към 11,64 лева на мегаватчас. При предходното ръководство на „ Булгаргаз “ надценката е била 40 ст. Бизнесът се чуди защо заплаща тези спомагателни суми?

-Това има доста ясно пояснение. Всички тези медиатори генерираха големи загуби за „ Булгаргаз “ през 2022 година И „ Булгаргаз “, с цел да покрие тези загуби, в случай че продължи да взема единствено по 40 стотинки, ще му трябват няколкостотин години. Затова „ Булгаргаз “ изиска от КЕВР да утвърди смяна на тази цена на почти 12 лв. на мегаватчас. Това е към 30 пъти по-голямо нарастване за „ Булгаргаз “, с което да се покрият насъбраните загуби през ръководството на кабинета „ Петков “ и от мениджмънта, назначен от Кирил и Асен. Става дума за въпросният шеф, който пристигна от медиатор. А вярно ли е да се усили тази такса? Не, не е вярно. Трябва да се види дали не може да се усъвършенства тази такса. Явно, че би трябвало да е по-голяма от 40 стотинки, с цел да се покрият загубите, само че тя би трябвало да е допустимо най-малка, с цел да се щади бизнеса.

-Тоест имаме справедливи обстоятелства: „ Булгаргаз “ не може да се оправи с задълженията, които натрупа по времето на кабинета „ Петков “, към един милиард и половина и прочие

-Да и тези задължения в този момент ги заплаща бизнесът. Защото Политическа партия и техният шеф реализираха това. Хубавото е, че към този момент има повдигнато обвиняване от страна на прокуратурата, както към шефа, по този начин и към министъра и зам.-министъра и прочие Така че надяваме се да има правдивост за всички вреди, които се нанесоха на страната в газовия бранш.

Но във връзка с цените би трябвало да се каже и още нещо. Факт е, че даже да извадим надценката, „ Булгаргаз “ желае от КЕВР да утвърди цена, която отново е по-висока от борсовите цени. Уж купуваме постоянно газ на борсова цена с отстъпка. Ясно е, че „ Булгаргаз “ е сключил контракти, които не са преференциални и са на цени, които са над цените на борсата. Трябва да се види за какво се е случило това и да не се повтаря. Също по този начин „ Булгаргаз “ следва да търси стратегически сътрудник за една част от количествата газ, които купува. От 3 милиарда куб. метра газ, които консумираме сега, един милиард го получаваме от азерите, останалите два милиарда ги купуваме на спотовия пазар, ден за ден. Това не би трябвало да е по този начин, тъй като сходни покупки оскъпяват газа. Такъв газ постоянно е по-скъп от газ обезпечен през стратегически дълготрайни контракти. Дългосрочните контракти може да са обвързани с цената на борсата, само че имат отстъпки.

Тоест най-малко за 1 милиарда куб метра газ би трябвало да търсим контракт с сътрудник, друг от Русия. Не е далновидно, съгласно мен, да се търсят към този момент търговски връзки с Русия за газа, тъй като рано или късно и газовият бранш ще бъде подложен на наказания от страна на Европейска комисия. Значи един милиард от Азербайджан, вторият милиард по различен дълготраен контракт и третият един милиард куб. метра газ може да се купува от спотовия пазар както до момента.

-В тази висока цена на газа през днешния ден влиза и компонентата от „ Чирен “, да не забравяме и тази прибързаност на енергийния министър в кабинета „ Петков “.

-Да. Пропуснах да кажа, че в месечната цена, която се дефинира от КЕВР, влиза и газ, който се тегли от хранилището „ Чирен “. Политическа партия освен купуваха по 300 лв. газ, само че и нагнетиха подобен в „ Чирен “, който към момента стои там и не сме го платили. Тоест сметката на Политическа партия ще продължим да я плащаме още и още месеци напред в това число и през скъпия газ в „ Чирен “.

Енергийният министър ни изяснява, че желали документ за генезис на газа. На мен това ми наподобява някаква заблудителна фраза, тъй като купуваме главно от гръцките „ Мителинеус “ и „ ДЕПА “. Да, Гърция има своя газов микс, само че тъкмо тези компании са сътрудниците на „ Газпром “. Пак стигаме до същия абсурд, употребяваме медиатори на съветския газ.

-Точно по този начин. „ ДЕПА “, „ Мителинеус “ и даже „ МЕТ “ са известни със своите положителни контакти с „ Газпром “ и също по този начин е ясно, че те имат контракти за доставка на газ с „ Газпром “. Трудно е да се удостовери какъв газ ни продават на нас. Те имат документи за генезис, само че това значи ли на процедура, че в случай че дадат неруския газ на България, гърците ще си употребяват своя съветски газ. Нали разбирате, че тези сметки са относителни. И отново стигаме до въпроса, в случай че в действителност желаеме неруски газ, а не просто заобиколни медиатори, за какво не преговаряме за стратегически сътрудници. И вярно служебният кабинет през „ Булгаргаз “ започва процедура за доставка на неруски газ и се явиха доста компании. Но неизвестно за какво тази процедура беше прекъсната. Според мен такава процедура би трябвало да се приложи още веднъж и да се подписа дълготраен контракт с снабдител на газ за една трета от количествата, които България използва.

-Връткат се в близост едни балкански шмекерлъци за сякаш неруски газ и се делкат едни пари. Да поговорим за дерогацията на „ Лукойл “, която Асен обезпечи, и преимуществата, които получи компанията, извличайки от българския пазар милиарди.

-Всъщност дерогацията значи, че България е защитила пред Европейска комисия правото на частната съветска компания „ Лукойл “ да продължи да купува съветски петрол. Тоест нашата страна даде тази привилегия на „ Лукойл “, единствено че компанията се възползва оптимално от преимуществото и дори за сметка на българския консуматор. Какво имам поради? През 2022 година цената на нефта „ Уралс “ е с към 30% по-ниска от „ Брент “. Тоест суровината, с която „ Лукойл “ работи, обезпечава себестойност на продукцията с 30% по-ниска в сравнение с при западните рафинерии. „ Лукойл “ прибира тази разлика, а не дава на българския консуматор това ценово преимущество, макар че Асен обезпечи дерогация от Европа. Тоест Политическа партия направиха „ Лукойл “ още по-богата компания. И това се видя, тъй като когато паднаха Политическа партия от власт, горивата паднаха с един лев. В момента са към 2,50-2,60 лева, а бяха към 3,70-3,80 лв. за литър. България употребява приблизително към 10 млн. литра дневно.

Това прави 3 милиарда и половина литра на година. По един лев разлика от по-ниската себестойност на продукцията в интерес на „ Лукойл “ – това прави 3 милиарда и половина лв. спомагателна облага. И в този момент Политическа партия и служебният кабинет тръбят, че „ Лукойл “ към този момент ще си заплаща налозите тук. Само означавам, че върху облага от един милиард „ Лукойл “ ще заплати 10%, което е 100 млн. лв.. Обаче в това време ценовото преимущество е донесло на компанията свръхпечалба от 3 милиарда и половина лв., взети от българския народ. Асен е издействал руснаците да завоюват едни страхотни пари, а за България е било вреда. Темата с налозите се подвига, с цел да прикрият свръхпечалбата.

-Нелоша скица са организирали. Политическа партия нямат деяние, което да не е нанесло вреда.

-Ние получихме една особена информация, която сега ревизираме дали е вярна или не. Питаме Асен Василев правилно ли е, че на 12 март 2022 година се е срещал с хора от висшия мениджмънт на „ Лукойл “ на относително скрито място в един под земята паркинг. Тази дата е малко преди той да отиде в Европейска комисия и да се тръшне за дерогацията. Питаме дали е правилно това. Интересно е, че Асен Василев върви персонално в Европейска комисия. Не Кирил Петков, който беше министър председател, не министърът на енергетиката. А тъкмо вицепремиерът Асен Василев, който заплаши Европейска комисия, напряко шантажира Европейска комисия, че в случай че те не ни дадат дерогация за „ Лукойл “, ние ще наложим несъгласие върху глобите против Русия. Това беше шантаж от страна българския вицепремиер в интерес на „ Лукойл “. Значи намира се вицепремиерът Асен Василев с висшия мениджмънт на „ Лукойл “, отива Асен в Европейска комисия, изнудва Европейска комисия за дерогация и я получава. Забележете, че ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която има изход на море и е с дерогация. По море можеш да си доставиш танкери с петрол от всички елементи на света.

Когато нямаш море, нефтът може да пристигна единствено по тръба. Затова на страни като Унгария, които нямат море, им позволиха дерогация, тъй като другояче рафинериите им щяха да затворят. Ние получихме дерогацията като отговор от изнудването на Асен. Резултатът е, че „ Лукойл “ се обогати в допълнение с най-малкото още 3 милиарда и половина лв.. Между другото цените към момента са много високи, би трябвало да бъдат под 2 лв.. Такива бяха по времето на ГЕРБ. Но в случай че българинът по този начин и по този начин плащаше европейските цени за горивата по времето на Политическа партия, то тогава за какво ни трябваше тази дерогация? Не е правилно, че „ Лукойл “ не може да работи с неруски петрол. Може да работи с неруски петрол. Затова питаме кой в действителност завоюва от тази дерогация?! И имало ли е среща сред Асен и управлението на „ Лукойл “?!

-Срещу високите цени на горивата Политическа партия измислиха 25-те стотинки обезщетения и ги взеха от бюджета. И след това споделяме, че имаме проблеми с бюджета и че би трябвало да се вдигнат налозите.

-Забележете, те се взеха от бюджета и се дадоха отново на „ Лукойл “. Това, което направиха Политическа партия е следното. Когато горивата стигнаха близо 4 лв. за литър, хората понижиха потреблението на бензин и дизел. И с цел да се подтиква потреблението на бензин и дизел, т.е. отново в интерес на „ Лукойл “, страната извади пари от налозите, които плащаме, пари от държавния бюджет, и даде 25 ст. отплата. Въпросната сума от бюджета отиде непосредствено в „ Лукойл “. Стимулира продажбите на „ Лукойл “.

-Кирил и Асен непрестанно се хвалят, че България е изнесла заобиколно за Украйна оръжия за към 5 милиарда лв. с поддръжката на американското и британското държавно управление. Но скрито от народа.

Те преди няколко дни потвърдиха и сумата от пет милиарда лв., за която ние приказваме от половин година. Факт е, че муниции за пет милиарда са изнесени. И че всички покупко-продажби са минали през медиатори. Винаги, когато приказваме за Политическа партия, става дума за медиатори. Винаги. Посредници в газа, медиатори при оръжията и боеприпасите, медиатори на всички места, където има многомилиардни покупко-продажби.

Защо нашите предприятия от военно-промишления комплекс не продават непосредствено на Украйна, а се въртят покупко-продажбите през някакви медиатори. Няма медиатор изключително в покупко-продажбите с оръжие, който да не работи против тлъста комисиона. Там пазарът е свободен, няма търгове. Отива компанията, подписва контракт и взема продукция, която може да продава с голяма надценка. Уж желаеме да помогнем на една страна, която е в неволя. И по какъв начин й оказваме помощ?! Като товарим боеприпасите със стотици проценти надценки. Това е мародерство. Моите сътрудници направиха инспекция на разрешителните за експорт. И откриха, че едвам 1,33% от разрешителните са за компании, свързани с Англия и американския Пентагон. Останалите 99% от компаниите нямат нищо общо с британското и американското държавно управление, както непрестанно повтарят Асен и Кирил.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР