Интервю на Живка Кехайова Възможна ли е реализация на третия

...
Интервю на Живка Кехайова Възможна ли е реализация на третия
Коментари Харесай

Петър Николов специално за Zonanews: За "Продължаваме промяната" властта е като детска игра. Те дори не съзнават, че от всяко тяхно решение зависи съдбата на милиони българи

Интервю на Живка Кехайова

Възможна ли е реализация на третия мандат, т.е. основаване на държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия? И на каква цена?

Разбира се, че е допустима. Ние сме видяли в границите на този парламент, че партиите от доскорошното ръководещо болшинство нямат никакви правила. Всички обети бяха нарушени - примерно по какъв начин Демократична България в никакъв случай няма да е в коалиция с Българска социалистическа партия, след това пък, че нямат и няма да имат съглашение с Българска социалистическа партия - обети, които очевидно не са значели нищо. Така че - допустимо е, а цената ще бъде икономическото положение на България. Просто тази ръководеща настройка докара извънредно високата инфлация - двойно по-висока от европейската, огромните цени на горивата (можеха и могат да са по-ниски и в настоящето положение). И това ще продължи.

Днес и Има Такъв Народ се зъвъръртяха и позицията им през днешния ден се оказа противоположна даже на тази от през вчерашния ден...

Има Такъв Народ и Демократична България са партии на 4%-та преграда. И те разсъждават главно през призмата на това, че може да ги няма в идващия парламент и по тази причина са подготвени на всевъзможни ходове и взаимни отстъпки.

Какво очаквате да се случи на изборите, които най-вероятно предстоят през октомври?

Очаквам ГЕРБ-СДС да е първа политическа мощ. Видяхте освен социологическите изследвания, а и серията от частични избори в страната с безапелационна победа на ГЕРБ-СДС, в това число в дребни села, до неотдавна цитадела на Българска социалистическа партия. Мисля, че ГЕРБ-СДС ще увеличи, или при по-ниска изборна интензивност, ще резервира досегашните си гласоподаватели.

В случай, че това стане факт, ще търси ли ГЕРБ-СДС държавна настройка, обединена най-малко от геополитическа ориентировка?

ГЕРБ-СДС е пореден политически индивид. Ясно е споделила, че не би правила коалиция с Българска социалистическа партия и надлежно се подразбира - с партии, които не споделят цивилизационния избор и геополитическата ориентировка на България. От там нататък ще създадем всичко допустимо да осъществяваме мандата, тъй като се видя, че алтернативата е доста неприятна.

Какво мислите за войната в Украйна. Ще бъде ли допустимо България да потвърди най-накрая, че е сериозен и непокътнат геополитически сътрудник на структурите на цивилизацията и по какъв начин очаквате да се развие обстановката?

Вижте, България пропусна неповторимия късмет да модернизира армията си без това да коства безусловно нищо на държавния бюджет. Нормалните страни просто пратиха оръжие на Украйна и получиха съответно и съвременно натовско оръжие. Предишното държавно управление не го направи, тъй като за него беше значимо условието на Българска социалистическа партия да не се скапват дипломатическите връзки с Русия.

Същевременно изгони 70 съветски дипломати и унищожи въпросните дипломатически връзки по този начин, както от век не са били разрушавани. С други думи - резултатът беше единствено отрицателен за прагматичните цели, които България можеше да си сложи и отстоява. Да не приказваме, че с разфокусираните и непоследователни сигнали, които изпратихме във всички направления загубихме и доверието на сътрудниците си от НАТО и Европейски Съюз, и минималното най-малко почитание от Русия.

Направо показахме на света, че България е страна, която не знае нито къде е, нито за какво е, нито пък може да даде ясна морална оценка на протичащото се в Украйна. А моралната оценка за войната в Украйна може да е единствено една - каквито и недъзи някой да вижда в дейностите на украинското държавно управление и на украинския президент, фактът е, че Русия е агресор, тръгнал против всички съвременни " свещени крави " на международната политика - на суверенитета, ненакърнимостта на границите... - всичко беше нарушено. Гласът на България трябваше да се чуе мощно и ясно в този случай.

Какво е значимото в такава спешна обстановка?

Ние сме в обстановка, в която политическия ни хайлайф би трябвало да покаже зрялост, а партиите, които ръководят досега не демонстрират такава. Тази настройка се състои от едни извънредно неопитни хора - за " Продължаваме промяната " ръководството е нещо като детска игра. Те не осъзнават, че от всяко тяхно решение зависи ориста на милиони българи.

Другите три политически сили пък са извънредно уплашени, че може да не минат бариерата на бъдещи избори, тъй като съгласно мен такава опасност тегне - въпреки и парадоксално - и над Българска социалистическа партия, поради възможния растеж на " Възраждане ".

И Демократична България, и Има Такъв Народ, и Българска социалистическа партия работят под боязън, че или резултатът им ще е доста невисок, или че въобще ще изпаднат, а по този начин тях ги интересува само оцеляването им. Те нито могат да дефинират някакъв народен интерес, нито да пазят хрумвания, нито пък да надскочат персоналните и партийните си ползи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР