Интервю на Живка Кехайова Годишната инфлация за април достигна 14,4%,

...
Интервю на Живка Кехайова Годишната инфлация за април достигна 14,4%,
Коментари Харесай

Николай Василев специално за Zonanews: Тези политики, които управляващите предлагат сега с етикет антиинфлационни, са проинфлационни

Интервю на Живка Кехайова

Годишната инфлация за април доближи 14,4%, сочат данните от Националния статистически институт. Отчита се огромно повишаване при питателните артикули – над 4%. Повече плащаме и за облекла, превоз и опазване на здравето. Поскъпване се регистрира и в цените на стоките и услугите от дребната кошница за най-нискодоходните 20% от семействата.
Индексът на потребителските цени за април 2022 година по отношение на март 2022 година е 102.5%, т.е. месечната инфлация е 2.5%. Инфлацията от началото на годината (април 2022 година по отношение на декември 2021 г.) е 7.8%, а годишната инфлация за април 2022 година по отношение на април 2021 година е 14.4%.

Г-н Василев, по какъв начин ще коментирате тези данни? Правителството оповести и ограничения, наречени антиинфлационни. Такива ли са?

Това е най-високата инфлация у нас от 1997 година насам, откогато е въведен Валутния ръб. Прави усещане, че инфлацията у нас е много по-висока от тази в целия Европейски съюз. Причините са доста, само че една от главните е проинфлационната политика на ръководещите.

Голямото харчене, огромното разпределяне на пари на всички, не понижава инфлацията, а я увличава в действителност. Смятам, че до момента в страната няма нито една антиинфлационна мярка до момента, а тези политики, които ръководещите оферират в този момент с етикет антиинфлационни, са проинфлационни.

Отново са разпределяне на пари и няма да понижат инфлацията. Още по-лошото е, че огромната част от средствата и ограниченията не са ориентирани към хората, които се нуждаят от поддръжка - към социалнослабите, а са ориентирани към хора, които нямат потребност от подобен вид поддръжка и могат да се оправят сами. Затова и не ги одобрявам.

Бяха оповестени от държавното управление още 2 милиарда лева за разпределяне.

Замразяването на цената на тока, или пък тези 25 стотинки отстъпка на литър гориво до 50 литра, поддържат по-богатите хора, не извънредно нуждаещите се. Защото какъв брой в действителност небогати имат коли и в случай че имат някаква, какъв брой могат да си разрешат да я карат, пък било и с въпросната отстъпка? И с нея цената на горивата е доста висока, т.е. мярката е за по-богати хора, способни да се оправят и без нея.

Управляващите назовават тези ограничения антиинфлационни, тъй като по този начин им отърва. Две години се оправдавахме с пандемията и всичко, което се правеше, беше " битка с пандемията " без да е такова. Сега пък всичко е " антиинфлационно ", тъй като звучи красиво, а в действителност е противоположното.

Какви би трябвало да бъдат същинските антиинфлационни ограничения, с цел да бъде ръководена инфлацията и у нас най-малко толкоз ефикасно, колкото в останалите европейски страни?

Ще го кажа единствено с едно изречение: доста по-малко държавни разноски, само че ориентирани единствено към хората, които имат потребност - социалнослаби, пенсионери... Но не и политики, даващи повече пари на по-богатите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР