Интервю на Чарлз Купчан за в. “Ла СтампаСпоред американския анализатор

...
Интервю на Чарлз Купчан за в. “Ла СтампаСпоред американския анализатор
Коментари Харесай

Съветник на Обама: Трябва да водим диалог с Русия

Интервю на Чарлз Купчан за в. “Ла Стампа ”
Според американския анализатор US Конгресът ще отпусне скоро пари на Киев, само че на вятъра

Експертът счита глобите против Москва за ялови

Чарлз Купчан е бил основен консултант по европейските въпроси по времето на президентството на Барак Обама и е считан за непосредствен до екипа на настоящия държавен глава Джо Байдън.

“Трябва да градим връзки с Русия, която съществува, а не с тази, която на нас ни се желае. И това е Русия на Путин. А отговорът на съдружниците от НАТО не може да бъде изпращане на войски или предприемане на дейности, които водят до ескалация на напрежението ”.

Думите са на известния анализатор от Съвета за интернационалните връзки на Съединени американски щати Чарлз Купчан и са казани в пространно изявление за италианския вестник “Ла Стампа ”. Наблюдателят е бил основен консултант по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност по времето на президентството на Барак Обама и е считан за непосредствен до екипа на настоящия държавен глава Джо Байдън.

В диалога с кореспондента на “Ла Стампа ” във Вашингтон Алберто Симони анализаторът показва вяра, че Конгресът на Съединени американски щати скоро ще даде зелена светлина пред протаканата с месеци многомилиардна помощ за Киев. Но в това време Чарлз Купчан акцентира, че било огромна илюзия да се мисли, че новите пари и купените с тях оръжия ще разрешат на Украйна да завоюва войната. За него “този прозорец на опция ” се е затворил предишното лято с провалените опити на Киев да си върне Донбас и окупираната част от Южна Украйна. “Шансът Киев да възвърне териториалната си целокупност на бойното поле е доста дребен - акцентира наблюдаващият и натъртва: “Следователно би трябвало да обсъдим трезво с украинците по какъв начин да прекратим спора и аз доста имам вяра, че тези диалози към този момент са почнали зад кулисите ”.

Отговаряйки на въпроса какво е посланието на извършените предходната седмица в Русия президентски избори, Чарлз Купчин декларира: “Путин към момента е тук и ще остане. И в действителност не го споделят изборите, а цяла поредност от събития. Санкциите, дано бъдем почтени, не проработиха, Русия премоделира веригата си за доставки, като се обърна към други сътрудници - Китай, Индия, Централна Азия, Турция, Грузия. Войната не е спряла и стопанската система є към момента върви добре. Преди няколко месеца всички споделяха: “Сбогом Владимир! ”. Но през днешния ден Пригожин е мъртъв, Навални е мъртъв, опозицията няма власт и какво остава? Путин ръководи всичко ”.

После анализаторът акцентира, че точно за това би трябвало да се работи с президента на Русия, въпреки за жалост да се знае доста малко за неговите цели. “Понякога наподобява, че желае да смъкна Зеленски и да върне Украйна назад в областта на въздействие на Кремъл, различен път приказва за договаряния ”, показва Купчан.

Колкото до отношението към НАТО на Доналд Тръмп, в случай че стане още веднъж президент на Съединени американски щати, набюдателят счита, че той не е толкоз безконтролен, че да измъкне Съединени американски щати от Аланса или пък да изтегли американските войски от Европа. “Разбира се, чакам ясно редуциране на помощта за Украйна и договаряния с Путин - споделя екссъветникът на Барак Обама - само че не мисля, че изборът му ще взриви връзките с Европа - те ще претърпят промени без значение от неговата политика ”. После изяснява, че Европа към този момент е поела пътя към така наречен стратегическа автономност, т.е. влага повече в сигурността и защитата и в случай че Байдън бъде избран отново, щяла да бъде по-солиден сътрудник, а в случай че Тръмп победи, европейците щели да могат да вървят сами напред. Макар че съгласно Купчан, с цел да може Европа да носи действителна геополитическа отговорност, били нужни цели две генерации.

Но това, което можело да разклати Европа и връзките є със Съединени американски щати, съгласно аналзатора било настъплението на десницата в нея и “разклащането ” на политическия център. Ето за какво трябвало да се държат под око най-много Франция, където в близко бъдеще можела да се наложи крайната десница на Марин льо Пен, както и Германия, където християнсоциалният съюз и социалдемократите можели да правят отстъпка пред крайнодесните сили. “Ако привързването към европейските правила отслабне в Берлин и Париж, или в скандинавските страни, тогава ще навлезем в ново рисково измерение ”, предизвестява Чарлз Купчан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР