Интернет тролове, свързани с руските спецслужби, са разпространявали през последните

...
Интернет тролове, свързани с руските спецслужби, са разпространявали през последните
Коментари Харесай

Руски тролове разпространили фейк за покушение срещу Борис Джонсън

Интернет тролове, свързани с съветските спецслужби, са разпространявали през последните години в обществените мрежи фейкове, свързани с разнообразни събития във Англия. Това се споделя в експертен отчет на лаборатория на Atlantic Council, профилирана в разбора на дезинформацията в интернет.

Сред най-фрапантните фейкове е изказванието, че съперници на Брекзит приготвят скрит план за убийството на Борис Джонсън - водещия претендент за лидерския пост в Консервативната партия и възможен предстоящ министър-председател на Англия. Друг сходен фалшив е обява, че за покушението против Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри е отговорна организацията " ИРА-истински ", която съгласно създателите е доставила в Солсбъри съставените елементи на нервно-паралитичното вещество " новичок ".

За разпространението на дезинформацията са употребявани към 30 платформи на 9 езика, написа в. " The Guardian ", който разгласява моменти от отчета.

В проучването се показва, че троловете са пускали подправени туитове от името на видни политици, измежду които са английският министър на защитата Гавин Уилямс и американския сенатор Марко Рубио.

Експертите на Atlantic Council акцентират, че задачата на сходни дезинформации е насаждането на раздори в западните общества. Според тях зад посочените акции стои не " фермата за тролове " в Санкт Петербург, а съветското военно разузнаване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР