Интернационално семейство избра Велико Търново за свой дом пред Чикаго.

...
Интернационално семейство избра Велико Търново за свой дом пред Чикаго.
Коментари Харесай

Вижте уникалната история на семейство българка и македонец, които замениха Чикаго за Велико Търново

Интернационално семейство избра Велико Търново за собствен дом пред Чикаго. След две години взаимно общуване във ветровития град Изабела и Стефан Стойковски вземат решение, че най-хубавото място за развъждане на сина им Едуард е остарялата столица. Напускат Америка за изненада на всички техни родственици, другари и познати, написа " Борба ".

Изабела е от Велико Търново, а Стефан – от Куманово, Македония. Запознават се по време на студентска бригада в Охайо, Съединени американски щати. Болярката откраднала сърцето му от пръв взор и бързо станали двойка. Дошло време тя да се върне в България, само че двамата траяли връзката и ежедневно комуникирали по Facebook и Скайп. И по този начин до другото лято, когато още веднъж били дружно. След като приключила следването си по педагогика с британски език във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, Изабела осъзнала, че не може да живее без Стефан и разкрила метод отново да се върне в Америка. През 2015 година отпътувала по друга работна стратегия като детегледачка в Чикаго, където той се бил открил. Тръгнала с концепцията да не се връща в родината си, а да устрои живота си зад Океана, написа Блиц.

„ Повечето хора, които не са ходили в чужбина, си мислят, че животът там е прелестен. Аз също имах вяра в това. Всичко на пръв взор наподобява доста красиво и уредено, само че нещата стоят по различен метод. Стефан работеше като водач и съвсем непрекъснато отсъстваше, нямах другари и родственици към мен, а единствено работа, носталгия и една огромна самотност, която заплашваше да прерасне в меланхолия. Затова един ден го попитах дали желае да заминем да живеем в България и той се съгласи ”, описа Изабела. Скоро по-късно той й предложил брак, създали огромна обиколка из Америка, в границите на която посетили Маями, Лос Анджелис, Лас Вегас и така нататък После забременяла и това отсрочило напускането на Съединени американски щати.

„ Преди да стартира да отивам на съвещания при акушер-гинеколог бях много наплашена, само че след това видях, че няма нищо ужасно. Впечатли ме отношението им и големия професионализъм. Родих безпроблемно и се възвърнах бързо. Избрахме за име на сина ни – Едуард, тъй като той е нашият принц ”, споделя Изабела. Момченцето получава американско поданство, тъй като е родено в страната на неограничените благоприятни условия, а съгласно родителите му това един ден ще му даде доста благоприятни условия и вероятности.

Останали в Чикаго до навършване на 5 месеца на Едуард. После прекарали месец в Куманово и в края на ноември 2017 година пристигнали на търновска земя. Цялото семейство на болярката било мощно въодушевено да посрещне новия член на семейството и баща му.

„ Много по-спокойни се усещаме тук. И на Стефан му харесва градът. В Съединени американски щати въпреки всичко да е уредено, непрекъснато си под стрес и напрежение. В България манталитетът още не се е трансформирал, само че отново се усещаме добре. Той знае български, само че още се тормози да приказва свободно, до момента в който аз се отпущам да приказвам на македонски ”, споделя тя. Миналият месец двамата сключили цивилен брак, а тържеството ще бъде през лятото.

Най-големият проблем за фамилията обаче се оказва фактът, че Македония не е член на Европейския съюз и това попречва непрекъснатото престояване на Стефан в България. Макар да са женени и да имат дете, законодателството лимитира времето, в което той може да остане тук до 3 месеца. Същото важи за Изабела и Едуард в Македония. В момента съпрузите уреждат документите, позволяващи им да градят живота си във Велико Търново.

„ Много се веселя, че на него му хареса в родния ми град и се съгласи да живеем тук. Много обичам Велико Търново, а Стефан е елементарно пригодим. За сегашната му работа пък не е от голяма важност местожителството, тъй че нещата наподобява се подреждат идеално ”, споделя Изабела.

Макар да е квалифициран преподавател тя не вижда бъдещето си в учебно заведение. Иска да работи в организация за студентски бригади, тъй като претърпяното зад океана би й помогнало да приготви доста студенти, които желаят да заминат. Стефан пък от година е заинтригуван от фотографията и възнамерява един ден да си направи фотостудио в остарялата столица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР