Интересни сравнения на политическата обстановка у нас с произведенията на

...
Интересни сравнения на политическата обстановка у нас с произведенията на
Коментари Харесай

Актьорът Николай Урумов: Преди вот политиците четат Бай Ганьо прави избори, а днешните маргаридевци идват от Харвард

Интересни съпоставения на политическата конюнктура у нас с творбите на Алеко Константинов - " Бай Ганьо " и на Добри Войников - " Криворазбраната цивилизация ", направи артистът Николай Урумов.

" Когато дойдат избори, сякаш всички политици си препрочитат главата " Бай Ганьо прави избори " и потеглят по тази скица. Нищо не е намерено през днешния ден или през вчерашния ден и не ни е непознато ", разяснява Урумов пред България Он Еър.

Според него изборите у нас ще водят до един и същи резултат, до момента в който " децата, които са някъде извън, не се върнат и опитат да приложат тук друго мислене и схеми ".

" Но, както виждаме, тези, които идват извън, са добре усвоили тукашните мурафети. Преди 150 години Добри Войников е описал тъкмо тези недъзи: прииждащите шарлатани, недоучили на Запад, стартират тука да мошеничестват и да подлъгват нашето наивно и търсещо постоянно някаква смяна население ", добави Урумов и цитира " Криворазбраната цивилизация ": " Този свят е сцена, дето цивилизованите лъжат като артисти, а простите са за цивилизованите като добитъка за хората. Европейците дохождат при нас, лъжат ни с някакви лъскави обещания, вземат ни момите и децата. Да, Европа се е обогатила от елементарни като нас народи ".
свързани новини76325на 28.10.2021
Актьорът добави още, че " Криворазбраната цивилизация " е написана през 1871 година, когато въздействието на Османската империя е отслабено, а родните революционни придвижвания надигат глави.

" Това е повода да се появят всевъзможни такива юпита – високо образовани момчета, маргаридевци, които да поведат към " цивилизацията " нашето население. Но, като погледнем финала на творбата, задачата не е била да заведе той красивата Анка в Европа, нито пък да изучи българското население на европейските мурафети, а просто да се докопа до парите на татко ѝ Коста ", описа Урумов.

По думите му момчетата и девойките от митингите през лятото на 2020 година са били употребявани от познати лица, които са се представяли за нови. " Къде са тези девойки и момчета? Бутнаха ги начело да се бият с служителите на реда, след което се появиха тези познати лица, които сформираха партии и приказват от името на народа. Нито един от тези новите, които се броят за нови, не са нови. Дори и най-новите са били съучредители или съоснователи на остарели партии, а някои от тях са били министри в други служебни държавни управления, да не се пишат за паднали от небето. Ако Маргариди идва от цивилизован Париж, то днешните маргаридевци идват от Харвард ", посочи Урумов.

Неговият прочит на " Криворазбраната цивилизация " ще се играе в Сатиричния спектакъл на 14 февруари.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР