Интересите в прокуратурата се прегрупират по икономически и политически белези.

...
Интересите в прокуратурата се прегрупират по икономически и политически белези.
Коментари Харесай

Брегов: Сарафов и Гешев чакат своите политически и икономическите патрони да им дръпнат конците зад кадър

Интересите в прокуратурата се прегрупират по стопански и политически белези. Не се случват за първи път по този метод - в ущърб на обществото и редовите прокурори. По-малко от половината от българите се доверяват на някой да поправи дефицитите в правосъдната власт. Сарафов и Гешев чакат своите политически и икономическите патрони да им пернат конците зад кадър. Това сподели за " Твоят ден " Иван Брегов - юридически специалист от Института за пазарна стопанска система.

" Конфликтите, свързани с прокуратурата, зачестяват. На всеки 4-5 години става скандал, който разголва лагерите на въздействие и дава опция да бъдат по-внимателни. Трябва да се направи значително разбъркване - да се раздели професионалния статус на съдиите от този на прокурорирте. Това може да стане когато довършим докрая критериите съдиите сами да управляват свотие въпроси с промени в Съдийската гилдия. Председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд би трябвало да се избират с болшинство от съдии, определени директно от съдиите. Прокурорите би трябвало да имат гаранции за своето развиване, като не са под въздействие на основния прокурор ", разяснява той.

Според него Гешев е бил неспособен за основен прокурор още по време на самата процедура по избирането му. " Главният прокурор не би трябвало да има кариерни въпроси за прокурорите, нито да ръководи бюджета на прокуратурата. ВАП и Следствието може би не би трябвало да съществуват. Нужна е и смяната на съдийската квота във Висш съдебен съвет ", счита Брегов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР