Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва

...
Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва
Коментари Харесай

Германия търси компромис в спора между София и Скопие


Интересите на България във връзка с Република Северна Македония би трябвало да бъдат предпазени, с цел да продължи процесът по евроинтеграция и Европейския съвет не може да взема решение двустранни въпроси. Това съобщи министърът на външните работи Хайко Маас през външните министри на България и Република Северна Македония – Екатерина Захариева и Буяр Османи. Те участваха в срещата на външните министри в границите на взаимното председателство сред София и Скопие на Берлинския развой, съобщи БНР.

От изявленията на външните министри Хайко Маас, Екатерина Захариева и Буяр Османи стана ясно, че към момента има прозорец за решение на разногласията сред Скопие и София.

Германия е твърдо решена да края на годината да направи идната стъпка от разширението на Европейския съюз, съобщи Хайко Маас след края на видеоконферентната среща на външните министри от Берлинския развой:

„ Европейският съюз има 27 страни членки и една от тях е България. Ето за какво ползите на България би трябвало да бъдат предпазени. За да получи една преговорна рамка утвърждение е необходим, гласът на всички държави-членки. Няма по какъв начин Европейският съвет да взема решение двустранни въпроси. “

Това е първата, въпреки и онлайн, против сред Захариева и Османи, откогато в петък България уведоми Европейската комисия, че ще наложи несъгласие на Преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз.

Екатерина Захариева подсети за антибългарската изразителност в Република Северна Македония.

„ Само от последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, меко казано, отрицателни изявления, аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава. “

И повтори позицията на България за осъществяване на Договора за добросъседство.

„ Ако се извършва добросъвестно и не се търсят способи за заобикаляне или неприлагане на наредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси. “

В изказването на македонския външен министър нямаше и диря от изявлението на премиера Заев от събота, че България е нарушила Договора за добросъседство. Той акцентира, че точно той е най-хубавата рамка за решение на всички разногласия:

„ Аз съм оптимист дека сите сме свестни за залога и за следствията както за нас, за нашите вътрешнополитически процеси, както и за смисъла на България за връщането на Западните Балкани на дневен ред “.

Утре диалози ще проведат и Зоран Заев и Бойко Борисов, които ще вземат участие в срещата на върха на страните от Берлинския развой.

На срещата във вторник ще бъдат подписани две декларация – едната съдържа проект за деяние за основаване на общ районен пазар, който да приготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората разказва „ зеления “ дневен ред на района в сходство със Зелената договорка на Европейския съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР