Интересен и дълбок човек е Матю Макконъхи. Свободен дух. Истински

...
Интересен и дълбок човек е Матю Макконъхи. Свободен дух. Истински
Коментари Харесай

Зелените светлини в живота на Матю Макконъхи

 „ Интересен и бездънен човек е Матю Макконъхи. Свободен дух. Истински странник . Всеки разказан момент от неговия живот приключва с това дали е бил зелена, жълта или алена светлина. Изключителен оптимист, който не се взема несериозно “. Това сподели в предаването „ Преди всички “ Елена Кодинова, публицист и преводач, за автобиографичната книга на артиста. 

Зелени светлини “ следва да излезе на българския пазар . Самият Матю разказва автобиографията си по този начин: 

Петдесет години пребивавам този живот, от четиридесет и две се пробвам да разплета загадката му, а от трийсет и пет си повеждам дневници с подсказки за тази мистерия. Бележки за триумфи и провали, наслади и страдания, неща, които ме карат да се дивя, и неща, които ме карат да се дръзвам хищно. Трийсет и пет години на осъзнаване, спомняне, различаване, събиране и записване какво ме е развълнувало или движило по пътя. Как да бъда обективен. Как да съм по-малко уплашен. Как да се развличам. Как да контузвам хората по-малко. Как да се контузвам по-малко. Как да бъда добър човек. Как да получа това, което желая. Как да имам смисъл в живота. Как да бъда повече себе си. 

Наскоро събрах кураж да седна с тези дневници. Открих истории, на които съм станал очевидец и които съм претърпял, уроци, които съм научил и не запомнил, стихотворения, молебствия, предписания, отговори на въпроси, които съм си задавал, напомняния за въпроси, които към момента си задавам, потвърждения на избрани подозрения, вярвания за значимите неща, теории за относителността и цялостен куп клишета като от калник стикери. Намерих надеждна тематика, метод към живота, който тогава, а и в този момент, ми носи повече задоволство. Ако знаеш по какъв начин и по кое време да се оправиш с провокациите на живота - по какъв начин да се съобразиш с неизбежното - можеш да се радваш на положението на триумф, което аз назовавам " да хванеш зелените светлини ".

Затова си взех еднопосочен билет за пустинята и написах тази книга: албум, удостоверение, история на живота ми до момента. Това е видяното и претърпяното от мен в продължение на петдесет години, усеща и прозрения, положителни и срамни действия. Милости, истини, хубостта на бруталността. Какво ми се е разминало, по кое време са ме хванали и по какъв начин съм се подмокрил, до момента в който съм се опитвал да танцувам сред капките.

Да се надяваме, че това лекарство има добър усет, два аспирина вместо болничен престой, галактически транспортен съд до Марс без пилотски лиценз, посещаване в черква, без да би трябвало да се раждаш още веднъж, смях през сълзи. Това е любовно писмо. До живота. Също по този начин е справочник към хващането на зелените светлини - и осъзнаването, че жълтите и алените с течение на времето стават също зелени. Късмет. 

Преводачът на книгата дефинира изданието като „ полиграфическо знамение “ - в него има факсимилета на дневници , текстове, фотоси. 

Автобиографията на Матю Макконъхи е бестселър №1 на „ Ню Йорк Таймс “. Има продадени над 1 милион копия . „ Гардиан “ я дефинира за една от най-хубавите книги на годината. Интервюто с Елена Кодинова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР