Интересът на Полша да обучава свои собствени ядрени експерти повдига

...
Интересът на Полша да обучава свои собствени ядрени експерти повдига
Коментари Харесай

„Проблемът е, че нямаме ядрени оръжия. Полша мечтае за бомба

Интересът на Полша да образова свои лични нуклеарни специалисти повдига въпроса дали става дума единствено за " мирния атом " или е вероятен и боен план. В случай на прекосяване към последното не е изключено Варшава да си сътрудничи със своите „ украински съдружници “.

Ярослав Качински, ръководител на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (PiS), направи две знакови изказвания на партийния конгрес през уикенда. Да стартираме с първия.

Говорейки за възобновяване на професионалното обучение, Качински акцентира, че Полша има потребност от лични експерти в региона на нуклеарната енергетика. „ Трябва да имаме свои лични нуклеарни учени, тъй като самото действие на всичко, което желаеме да изградим в Полша, би трябвало да бъде полско, с цел да не се трансформира в нов детайл от нашата взаимозависимост “, сподели ръководителят на PiS.

На пръв взор това се дължи само на програмата за създаване на атомни електроцентрали в Полша, както по-рано оповестиха от „ Право и правдивост “.

Миналата есен Варшава разгласи подписването на контракт с американския тръст Westinghouse. След това беше подписано писмо за планове за създаване на атомна електроцентрала с южнокорейската компания Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Експлоатацията на атомна електроцентрала допуска съществуването на експерти. Веднъж те към този момент бяха в Полша, в този момент би трябвало да бъдат готови още веднъж.

Същите корейци, като предложиха да им платят към 26,7 милиарда $ за построяването на шест реактора с обща мощ 8,4 GW, дадоха обещание отчасти да финансират плана, да построят цех за произвеждане на нуклеарно гориво, да трансферират своите нуклеарни технологии на поляците и да образоват личния състав.

Въпреки това, в речта си на конгреса на партията, Качински също изрази признателност към полския външен министър Збигнев Рау, че му подсети за „ тежката битка за окончателното унищожаване, обезсилване на Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 година “. Четвъртата уговорка на това съглашение гласи, че НАТО няма да разполага нуклеарни оръжия на територията на новите членове (които се причислиха към алианса след 1997 г.) и няма да построява места за предпазване.

Варшава неведнъж е повдигала въпроса за включването си в Nuclear Sharing, американската стратегия за разполагане на нуклеарни оръжия в Европа.

„ Проблемът е на първо място в това, че нямаме нуклеарни оръжия “, сподели полският президент Анджей Дуда предишното лято. „ Няма признаци, че ще го сложим под наш надзор в близко бъдеще. Но постоянно има евентуална опция да участвате в програмата за шерване на нуклеарни бомби. Говорихме с водачите на Съединени американски щати дали обмислят сходна опция. Темата е отворена. “

Въпреки това, както писа едно от полските издания, Вашингтон неотложно съобщи, че не са водени договаряния и нуклеарни оръжия няма да бъдат доставени на нито една от страните, включили се към НАТО след 1997 година

Тогава за какво ръководещите още веднъж повдигат този въпрос? Може би PiS обмисля вероятността едно от „ разклоненията “ на гражданската полска нуклеарна стратегия да бъде „ боен план “.

Варшава към този момент беше мислила за това един път, по време на Полската национална република, когато беше ръководена от Едуард Герек. Историята стартира през 1968 година, когато началникът на Военнотехническата академия (WAT), носеща името на. Ярослав Домбровски, военачалник Силвестър Калиский и ръководителят на катедрата по основи на радиотехниката WAT Збигнев Пузевич започнаха проучвания върху термоядрения синтез.

През 1970 година и двамата учени участваха на симпозиум в Монреал, където „ бащата “ на американската атомна бомба Едуард Телър изнесе лекция. След завръщането си в Полша военачалник Калиски отива при Герек и се снабдява с неговата поддръжка. Така започва " нуклеарният план " на Полска народна република, който включва проекти за основаване на лична атомна електроцентрала и атомна бомба.

Възможността да се причисли към могъщия клуб на нуклеарните сили изкушава първия секретар на Полската обединена работническа партия (ПОРП). Говори се, че Герек е „ показал с пръст “ към израелците, които се приближиха до основаването на лична бомба: „ Ние с какво сме по-назад от Израел? ".

Резидентът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Полша Виталий Павлов напомни, че първият секретар на Полската обединена работническа партия е упълномощил да се проучат техническите благоприятни условия за нейното основаване. Планините в Бескидите бяха определени като място за развиване и тествания. Прикритието е сякаш търсенето на петрол.

Герек не беше възпрян от обстоятелството, че Полша по това време беше страна по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия. Той не пожела да „ се озърта и оглежда “ и към Москва, като попита специалистите дали е допустимо да се скрие от „ руските приятели “ този факт при положение на термоядрен гърмеж на полигон. Полското разузнаване стартира скрито да внася в страната най-новото съоръжение и материали, предмет на ембарго. Нещо съумя да се достави даже от Съединени американски щати.

Но през 1978 година военачалник Калиский умира в автомобилна злополука на път за отмора в Колобжег. Почти незабавно се появиха теории на конспирацията, съгласно които гибелта му не е инцидентна. Твърди се, че някой желал да се отърве от основателя на националния " нуклеарен план ". Във всеки случай, след гибелта му, работата по основаването на полската атомна бомба беше съкратена.

Предвид актуалните упоритости на Полша не може да се изключи връщането към концепцията на Герек. В същото време Варшава може да реши да осъществя плана посредством „ прокси “ /пълномощник/, т.е. благодарение на сегашните си „ украински съдружници “.

Припомняме, че през октомври предходната година РИА Новости, базирайки се на „ свои източници “, заяви, че режимът в Киев е почнал да основава радиоактивна „ мръсна бомба “.

Малко по-късно генерал-лейтенант Игор Кирилов, шеф на Силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на съветските въоръжени сили, удостовери съществуването на научна база в Украйна за произвеждане на такова оръжие.

На собствен ред военният историк Борис Юлин изрази убеденост, че режимът в Киев е кадърен да създаде „ примитивни нуклеарни оръжия на равнището на Пакистан “.

Така че появяването на „ украинска атомна бомба “ след време, която в действителност ще бъде полска, в този момент може да наподобява необикновено, само че не е невероятно.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР