Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора

...
Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора
Коментари Харесай

Певицата Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора апочнал още в детството ѝ, защото в фамилията ѝ постоянно са изпълнявани фолклорни песни.
" Искам да ви кажа, че от най-ранното ми детство в нашия жанр започнахме да пеем “, сподели за БНР Ирина Ставрева.

Тя акцентира, че постоянно се е възхищавала на гения на сестра си Златка Ставрева. Двете дружно извършват фолклорни песни:  

„ Действително съм щастлива, че Бог ме е дарил с такава сестра. С този дух от нашата красива Странджа планина и мястото, където сме израснали и живописната река Велека и всичко това ни е вдъхновявало и ни е давало сили през годините “, добави Ирина Ставрева.

Тя акцентира, че постоянно е била потисната от това, че фолклорът не се цени, а се постанова чалгата, попфолка. 

" Сега съм щастлива, че още веднъж фолклорът е на фундамент, че всичките от най-малки до най-възрастни хора танцуват, пеят и в Странджа всички пеят и схващат от фолклор . Публиката е най-големият познавач и за мен публиката е най-големият аршин за един реализатор “, добави в предаването " По първи петли " Ставрева.

Тя разяснява, че Странджа планина е нейният край, откъдето черпи хубост, успокоение, наслада, обич, усмивки и признателност, че се е родила там.

„ Искам да ви споделя, че в странджанския край пораства странджанската зеленика, която цъфти единствено през май месец, единствено напролет и е толкоз красива “.

Ирина и Златка Ставреви са родени в село Кости, област Бургас - там, където се намира най-старият растителен резерват на България „ Силкосия “.  

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР