Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина

...
Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина
Коментари Харесай

Отличничка от университета работи като продавачка, не може да си намери работа като учител вече 3 години

Интересът към учителската специалност тази година е огромен. Основната причина съгласно шефовете е нарастването на заплатите в просветителната сфера.

Но поради напора на учители все по-малко от тях съумяват да се осъществят на пазара на труда. В дребните обитаеми места пък няма искащи. Пример от Благоевград, където в някои учебни заведения за едно място аплайват 30 души.

Евелина Стоименова е приключила " Английска лингвистика " с педагогическа подготовка, само че сега работи като продавач-консултант. Въпреки отличната тапия и огромното ѝ предпочитание да преподава в учебно заведение към този момент 3 години не съумява да се осъществя по съответната компетентност.

" Ходила съм най-малко на 5 изявленията и не съм срещнала най-адекватните въпроси от самите шефове на учебните заведения. Мисля, че би трябвало да си обновят метода, по който сортират личния състав ", разяснява пред Българска национална телевизия Евелина Стоименова.

Според нея и нейните сътрудници главният проблем при търсенето на работа е неналичието на стаж, който шефовете на учебните заведения изискват при назначението на нов учител.

" Какво се случва с младежите, които преди малко са приключили и го нямат този стаж? – Случва се това, което се случва с мен. Просто отпадат и надлежно желанието им и мотивацията им в действителност да се борят да стигнат до такова равнище, че да получат тази работа, просто е в действителност най-малък шансът. От 30 индивида да речем сега мисля, че 5-6 индивида интензивно се занимават с това нещо ", добави Евелина Стоименова.

Отиваме в благоевградското 8-мо учебно заведение, където има една оповестена свободна позиция за преподавател по математика. За нея до този миг са кандидатствали 6 индивида, само че с приоритет ще бъдат тези, минали практическо образование в същото учебно заведение.

" От години ние сме базово учебно заведение на Югозападния университет " Неофит Рилски ". При равни условия взимаме претендентите, които са били при нас на стаж и можем да подсигуряваме, че те са добре готови за осъществяване на педагогическите отговорности ", съобщи Сергей Биров, шеф на 8 СУ " Арсени Костенцев ", Благоевград.

В Благоевградска област най-вече са претендентите за учители по физическо образование и спорт, като в 5-о учебно заведение за едно място се борят 30 души. Въпреки засиления интерес към учителската специалност през последните години все по-трудно се намират преподаватели по биология.

" Пенсионирахме колежката по биология и здравно обучение, задържах я една година за, в случай че въпреки всичко някъде в университетите открият образователна дисциплинираност " Биология и здравно обучение ", надлежно кандидатстващият експерт да се запише ", сподели още Сергей Биров.

Според учебните шефове откриването на нови педагогичен специалности в университетите и броят на учащите се студенти в тях би трябвало наложително да бъдат съобразени с пазара на труда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР