Интересът към суперкомпютъра, с който ще се сдобие България срещу

...
Интересът към суперкомпютъра, с който ще се сдобие България срещу
Коментари Харесай

Мария Габриел се поизхвърли за суперкомпютъра и не спомена за сексроботите

Интересът към суперкомпютъра, с който ще се снабди България против 18 млн, щеше да е голям, в случай че еврокомисарят Мария Габриел беше загатнала, че машината може да работи и по тематиката секс. Тя обаче реши да ни убеждава, че е уредила нещо извънредно и неповторимо за Източна Европа и Балканите.
Българският суперкомпютър евентуално ще влезе в Топ 500, когато проработи през 2020 година. Но може и да не влезе. Което не е нито ужасно, нито обидно. Защото по света има доста суперкомпютри, тяхното количество и качество порастват непрекъснато. Добре е, че страната ни върви по този път.

В Топ 500 на най-качествените суперкомпютри в света Съединени американски щати имат присъединяване с над 30 машини. Веднага след тях са китайските компютри, Япония е трета. Германия сега създава може би най-новото знамение в тази софтуерна ниша, което ще проработи в края на 2019 година. Русия има три суперкомпютъра, което е много непретенциозно присъединяване в Топ 500, само че като качество един от тях - МГУ “Ломоносов-2”, е на на високо равнище, считат специалисти.

Най-мощните китайските машини Sunway TaihuLight и Tianhe-2 са към този момент в Топ 10. За първи път те изпреварват американските, като се има поради, че американците работят по тези планове още от 60-те години на предишния век.

Швейцария към този момент има собствен представител в Топ 5 – компютъра Piz Daint. Плътно до него е американският Titan.

Класация по брой суперкомпютри владеене на обособени страни се прави от години. Безспорен отличник е Съединени американски щати със 169 ултра съвременни машини (някои източници настояват, че са над 200). На второ място е Китай със 160 (или над 190, съгласно някои) суперкомпютъра. Неточните данни са поради неяснотата какъв брой са супермашините при военните и тайните служби.

Следват: Япония – 33, Германия – 28, Франция – 18, Англия по 17 (или 20), Италия – 9, Южна Корея – 8, Канада – 6, Полша – 6 и така нататък

В годините, когато България е произвеждала компютри Изчислителна и организационна техника 1014 Е е основан българският суперкомпютър с продуктивност 100 милиона интервенции в секунда. По доста индикатори той изпреварва по това време руските машини от програмата „ Елбрус “. Български компютър от този вид е инсталиран в Института по галактически проучвания на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики и на нея се прави моделиране на траекториите на галактическите сонди Вега 1 и Вега 2.

През 2008 година България е на 126-то място в класацията със своя първи суперкомпютър Blue Gene, ситуиран в Националния център за суперкомпютърни приложения. Към ноември 2009 година е на 377-мо място, а към ноември 2012 той към този момент е отвън първите 500 по продуктивност. Пише го в Уикипедия.

От юли 2016 година в София Тех Парк работи клъстерът НЕСТУМ, основан на компактна хомогенна PC архитектура с общо 768 процесорни ядра, всяко с по 4 GB оперативна памет (общо 3 TB), с теоретична продуктивност на изчисленията 23 347 Gflops.

Не е вярна информацията на българския еврокомисар Мария Габриел, че България е първата страна на Балканите и в Източна Европа, която ще употребява суперкомпютър. Полша, както към този момент стана ясно, има цели шест. Чехия и Румъния употребяват съветски суперкомпютър от две-три години.

Гърция взе участие в изработването на европейски суперкомпютър от 2016 година. През 2017 година в Атина е пуснат и позволен за визити от туристи суперкомпютърът ARIS (Advanced Research Information System), който се трансформира в същинска атракция.

През 2012 година Белград оповестява, че сръбският суперкомпютър „ Парадокс “, който е ситуиран в Института по физика, е най-мощният към оня миг на Балканите. Цената му е 1 млн евро. След модернизирането му той извършва над 40 000 милиарда интервенции за секунда. През 2016 година суперкомпютюрът в Белград към този момент е изпълнявал 8 пъти повече операции…

Общоизвестно е, че Китай прави великански крачки в производството на суперкомпютри. Те могат да вземат участие с проектирането и основаването на хиляди комплицирани планове и артикули. През 2017 година вест бе, че китайска компания в бизнеса със суперкомпютри е произвела първият секс робот с изкуствен интелект. Моделката е красива, интелигентна и добра, само че доста скъпа. Засега. Опитите за по-достъпен вид продължават…

Мария Габриел доста желае да блесне с това, което прави за България. Суперкомпютърът обаче бе използван неточно. Първо тъй като надалеч не е нито първи, нито най-мощния на Балканите и в Източна Европа. Освен това суперкомпютъра на е оригиналност даже за България – да беше попитала родните учени. От всичко това излиза, че в името на персоналния си ПР заблуждава премиера Борисов, който доверявайки й се, стартира да изяснява неща, които са надалеч от истината.

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР