Интерактивна карта показва качеството на въздуха в Европа във всеки

...
Интерактивна карта показва качеството на въздуха в Европа във всеки
Коментари Харесай

В реално време: Къде в Европа въздухът е най-замърсен

Интерактивна карта демонстрира качеството на въздуха в Европа във всеки съответен миг, с цел да помогне в битката против „ невидимия убиец”, който предизвиква повече смъртни случаи от злополуките на пътя, заяви Агенция Франс Прес.

В картата „ Европейски показател за качеството на въздуха” – план на Европейската организация по околната среда и Европейската комисия, се демонстрират данни от над 2000 измервателни станции в Европа.



Точки с друг цвят демонстрират положението на въздуха – от зелено до тъмночервено за мощно замърсяване. Отчита се минимум един от главните замърсители – озон, азотен двуокис, серен двуокис, фини прахови частици 10 (с диаметър до 10 микрона), и фини прахови частици 2,5 (с диаметър до 2,5 микрона).

Сивите точки са за страните, които към този момент не дават данни, като Италия и Турция и България. Страната ни обаче е част по този план и до края на месеца данните за нашата страна – в действително време – също ще са налични.

Замърсяването с фини прахови частици, които навлизат надълбоко в белите дробове, води до сърдечносъдови болести, инфаркти, рак. То е предизвикало съвсем 400 хиляди преждевременни смъртни случая в Европейски Съюз през 2014 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР