Интелигентността на нацията зависи от тиреоидните хормони и здравето на

...
Интелигентността на нацията зависи от тиреоидните хормони и здравето на
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Щитовидната жлеза определя интелигентността

Интелигентността на нацията зависи от тиреоидните хормони и здравето на щитовидната жлеза. Това сподели пред БНР проф. Анна-Мария Борисова - ръководител на Българското сдружение по ендокринология и някогашен министър на опазването на здравето. Повод за нейното включване е седмицата, отдадена на здравето на щитовидната жлеза.

" Те са сериозни за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и половината от втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода. За да се развие мозъкът пълноценно, тези тиреоидни хормони са сериозно значими. По това време плодът няма лична щитовидна жлеза и той чака единствено на майката ", сподели проф. Борисова.

Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, в случай че тя създава малко тиреоидни хормони, то има заплаха нейният плод да не бъде задоволително образован. Това е международен проблем, изясни ендокринологът.

Проф. Борисова предложи на бременните дами да си създадат проучвания на щитовидната жлеза. Тя предизвести, че постоянно при тези болести няма признаци или в случай че има, те са леки или от общ темперамент, по този начин човек не може да разбере за него.

България е измежду страните, които работят върху битката с йодния недостиг, сподели още проф. Борисова и добави, че сме водеща страна по йодиране на готварската сол. Според нея е груба неточност избягването на йодираната сол (и заместването й с хималайска, например), тъй като по този начин хората рискуват да развият тиреоидно заболяване.

" Около 65% от болните с хипотиреоидизъм не са диагностицирани в България, както и към 70-75% с нараснала функционалност. Едва когато има затруднения, тогава се слага диагнозата ", добави проф. Анна-Мария Борисова.

Запитана има ли взаимовръзка сред повредата в Чернобил, когато на 26 април 1987 година избухна атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, проф. Борисова сподели, че има нарастване броя на рака на щитовидната жлеза, само че това може да се дължи и на по-добрата диагностика. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР