Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и

...
Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и
Коментари Харесай

Контактите на Нотариуса – до най-високото ниво в съдебната система?

Институциите имаха две години да реагират на изнесените обстоятелства и данни в следствието на Антикорупционния фонд против Мартин Божанов , което е от лятото на 2021 година Това съобщи пред нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов във връзка съмненията за противозаконна активност на разстреляния мъж, по прякор Нотариуса.

Очевидно това се случва постепенно – толкоз постепенно, че  цялата история може в никакъв случай да не се разплете , означи той.

По думи на Славов основно в следствието е всички съществени тези да бъдат тествани.

Според него  контактите на убития са стигали до най-високо равнище , защото си е позволявал изключително смело държание, в това число да заплашва арбитър по време на съвещание.

Министърът посочи, че по заканите против магистрати има досъдебни производства, по които се работи. „ Министърът на правораздаването не взел участие в тези следствия.

Славов разясни, че се е уведомил чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Не можел обаче да каже кои са разпитаните лица, нито по какъв начин е вървяло следствието.

Той призова  да се ревизира и дали е имало паралелен клуб на магистрати  и кои от тях са влизали в него. Според него това е знак за изпадане на форма според, за нарушение на техния професионализъм.

Славов посочи, че точно поради тези случаи е било  извънредно значимо за България да бъде закрито така наречен спецправосъдие , където протичащото се било „ перверзия “.

„ Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции – това е реалност. Вероятно се държат доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност – това е огромният проблем “, безапелационен бе министърът.

Той уточни, че  Висшият правосъден съвет ще има по-силни и съответни пълномощия в това отношение след измененията в Конституцията.  „ Никой основен прокурор няма да е Господ “, акцентира Славов.

Той чака след ротацията Народното събрание да се занимае с  назначението на нови членове в Антикорупционната комисия . Той самият бил фокусиран върху работата по Закона за правосъдната власт.

Според него  при започване на есента може да има нов състав на Висш съдебен съвет, а малко по-късно – и нов основен прокурор.

https://news.bg/

 

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР