Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА: Външният фактор се намеси в решаването на политическата криза в България

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец февруари 2023 година под заглавие:

ВЪНШНИЯТ ФАКТОР съдебна експертиза НАМЕСИ В РЕШАВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ

НОВИТЕ САНКЦИИ Пожарна охрана ЗАКОНА „ МАГНИТСКИ “ - Съединени американски щати ЗАТЯГАТ ПРИМКАТА

РАДЕВ ПОД КРЪСТОСАН ОГЪН ОТВЪН И ОТВЪТРЕ

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР – В ОКОТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА БУРЯ

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – С ПРОВАЛИ Пожарна охрана ШЕНГЕН, ЕВРОЗОНАТА, МИГРАНТСКАТА КРИЗА

ИКОНОМИЧЕСКИ ЕНДШПИЛ ПРЕДИ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ

Предлагаме ви обобщение от главните заключения и прогнози:

Ролята на външния фактор в решаването на политическата рецесия в България се усили до степен да се окаже решителен.

Предстоят месеци на нови политически разтърсвания по всички линии и фронтове, които са обрисувани – статукво-промяна, национализъм-глобализъм, Изток-Запад, консервативно-неолиберално.

Политическата рецесия най-вероятно ще се проточи през цялата година, а идните на 2 април избори ще бъдат единствено една стъпка в тази посока.

Ситуацията е патова и още по-сложна спрямо опциите, които се обрисуваха след 2 октомври.

След третото издание на лист със глобени по закона „ Магнитски “ управническа коалиция сред систематичните партии наподобява невъзможна. Върху всяка от тях е натрапен самобитен „ черен щемпел “, макар че глобите не касаят партии, а лица, които се свързват с тях.

Вратата, която изглеждаше полуотворена след лидерската среща в границите на третия мандат в 48-то Народно събрание, още веднъж е компактно затворена. И от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия заявиха, че няма да влизат в коалиция между тях.

Клеймото „ Магнитски “ има мощ, само че не е ясно и с кого би се коалирала ПП-ДБ при реализацията на техен мандат.
Така наречените коалиция „ Магнитски “, и коалиция на „ войнолюбците “ са еднообразно невъзможни към този миг.

С използването на американския закон Съединени американски щати улучват един сензитивен нерв в българското общество – корупцията на политическия хайлайф. В същото време обаче се ускори чувството, че с този инструмент се пазят лични ползи. Националистическите възгледи бележат напредък.

Без преначертаване на алените линии и без проверка на декларираните дотук позиции съставянето на постоянно държавно управление се отдалечава, а не се улеснява.

С новите имена се обрисуват всички полета, които са от стратегически интерес за евроатлантическите сътрудници. Затягането на обръча към България и нейния хайлайф стартира през 2019 година, а настоящето обръщение е, че процесът би трябвало да бъде дефинитивно приключен и лавиране няма да бъде позволено.

Санкциите се ползват широкомащабно против жители на страна, с която Съединени американски щати са в другарски отношения; страна, която е член на Европейски Съюз и НАТО.
Така България се изважда пред скоби, а информацията за глобените построява имиджа ни в световен проект.

Във вътрешно-политически проект основни станаха думите на Джим О’Брайън, с които се дават инструкции за законодателната активност на Народното събрание. Те провокираха гърмеж и вълна от отрицателни реакции, засилвайки патриотичната и националистическа изразителност.

Разпореждането кой закон би трябвало да се одобри, не е индикатор за добър звук, когато става въпрос за връзки сред съдружници.
Единственото пояснение е, че от Вашингтон дават знак за изчерпано самообладание към София.

Има догадка, че О’Брайън съзнателно е поставил акцент върху приемането на закона, с цел да се вдигне колкото се може повече (медиен) звук. Така и стана, като се появи и информация в медии, че в диалозите си с водача на ГЕРБ е сложил ултиматуми, а главната цел е основният прокурор Иван Гешев.

Развръзката явно остава за новоизбраните депутати, които ще вземат решение проблема, само че с „ Магнитски “ на шията.

С приемането на закона и възможна промяна на основния прокурор се цели и промяна на елита в България. Индикатор в тази посока е принадлежността на глобените към систематичните партии.

Във вътрешен проект се усилва дистанцията сред президента и водещите политически сили, във външен – сред българския държавен глава и западните съдружници, подкрепящи Украйна.

Рейтингът на президента продължава да ерозира, само че концепцията за неговото премахване надали ще получи всеобща известност. Същото важи и за референдума по самодейност на Има Такъв Народ за промяна на модела на ръководство.

Двете линии – за премахване на Радев и за въвеждане на президентска република, се обезвреждат взаимно.
Създава се едно поле на безпорядък, в което президентът маневрира.

Трендът надолу в поддръжката за Радев е предизвикан от прекомерно острите му влизания и борбата с водещите партии. Независимо че анти-военните му изявления имат своите, бихме споделили, възторжени последователи, вербалната конфликтност („ войнолюбци “, „ партиите на войната “) охлаждат ентусиазма.

Поведението му в последната година деструктурира в допълнение обществено-политическия климат. Резултатът: във време на тествания българското общество е разграничено и дезориентирано. В него на всички равнища господства конфликтният звук, а не мобилизацията.

Главният прокурор Иван Гешев влиза в окото на политическата стихия.

Ако измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт бъдат признати без корекции, конституционните магистрати сигурно ще бъдат сезирани. Рискът от конституционна рецесия е доста огромен.

Оптиката към служебното държавно управление се трансформира.
Кабинетът на Гълъб Донев бе на власт задоволително дълго време, тъй че толерансът към него се изчерпва. Натрупват се въпроси, съмнения, кавги и рецесии.

Отлагането на еврото се трансформира в брилянтен образец по какъв начин без съгласуваност и връзка сред институциите предпочитани цели биват пропуснати. То е образец и за това, че и най-хубавото служебно държавно управление не може да работи добре без парламент и без обезпечена политическа и институционална поддръжка за основни планове.

Продължителна служебна власт не основава непоклатимост. Точно противоположното – несигурността демобилизира институции, администрация, държавни органи, комисии. Ярките образци още веднъж са Шенген и еврозоната. Инфлация, далавера и картели няма да бъдат преборени с пиар, а с промени. Затова е нужно не просто постоянно държавно управление, а кабинет, зад който стои устойчиво болшинство, определени след почтени избори и покриващо оптимално огромен дял от обществени групи.

Пряката народна власт не е панацея, а нож с две остриета.
В ръцете на популистки сили и водачи референдумите са инструмент, който да донесе безпорядък и политически земетресения.

Политическата рецесия сътвори проблеми, които ще тежат години, години напред.

Изострянето на разногласието за първото място на идните избори основава заблуда за двуполюсен модел. Реално партийната система остава фрагментирана, а единодушието към национални цели наподобява непостижимо на този стадий. Независимо кой ще бъде победител, съставянето на държавно управление ще бъде все по този начин рисково мъчно.

Ако интригата за вота на 2 април стане доста остра, чакаме да се повтори резултатът от 2013-а, когато по-малките обединения бяха отстранени, защото гласоподавателите избраха да вземат участие в разрешаването на главния конфликт - тогава сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, в този момент сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Публикуването на листата по закона „ Магнитски “ рефлектира върху напредъка, който ГЕРБ реализира в последната година за излизане от политическата изолираност.

Анти-ПП реториката на Бойко Борисов е за вътрешна приложимост и стягане на личния електорат, до момента в който готовността за коалиция с тях е адресирана към външните фактори.

Отчетливият нов миг е още по-втвърдената евроатлантическа линия на ГЕРБ, която се вплита във всяка обществена изява.

Бъдещето на ГЕРБ зависи от две неща - доверието на евроатлантическите сътрудници и запазването й като първа политическа мощ в България.

Коалиционният формат е риск и тестване за Политическа партия и Демократична България. Ако останат втори, това ще е неприятна позиция за локалните избори. Ако са първи, само че не съумеят да създадат държавно управление, също ще понесат сериозен негатив или казано иначе, ще са изиграли всички свои карти, без да завоюват играта.

Промените в листите на Промяната са неприятен отзив за партията. И Александър Дунчев, и Иван Христанов имат добър имидж, а се разграничиха от „ положителните “.

Куриозният факт е, че Политическа партия по-гладко сформираха ръководещата коалиция с Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, в сравнение с общите листи с Демократична България.

Движение за права и свободи е партията, която няма да разреши абсурдът с „ Нексо “ да бъде пропуснат.
Последователната изразителност на партията ни води до извода, че изненади и внезапни обрати в акцията на Движение за права и свободи няма да има.

Движението разполага с корав електорат, чиято тежест нараства при ниска изборна интензивност.

„ Възраждане “ се утвърждава като най-успешният националистически план в България, като поддръжката за партията трайно е над 10 на 100.
Никой не включва „ Възраждане “ в сметките за ръководещо болшинство, само че ролята й е извънредно огромна, защото първо това блокира намирането на формула, и второ – растящата й известност плаши.

Партията ползва целия боеприпас от анти-европейско, анти-евроатлантическо и анти-глобалистко говорене.

Времето и серията от избори притискат Българска социалистическа партия. Сякаш всички взаимни отстъпки, които бе допускала през годините, всички несъгласия, които бе потискала, избухнаха по едно и също време.
Загубата на близо 700 000 гласа понижи електоралната тежест, която държеше в орбитата й другите гласове, лобита, възгледи.

Вътрешната съпротива не е хомогенна, няма водач, групите, които нападат Нинова го вършат от разнообразни съображения. Това е индикатор, че разломите са тежки.

Българска социалистическа партия е изправена пред нуждата от оптималната готовност в мощно конкурентна среда.

Темата за джендър-идеологията измежду младите дава обсег на акцията на Българска социалистическа партия, отваря я за връзка с обществото.

Тенденцията на закъснение на икономическия напредък продължава.
Това ще сложи идващото държавно управление в много неизгодна обстановка: надали някой ще може да трансформира икономическите „ пешки “ - слаб напредък (в най-хубавия случай) и слаби доходи в бюджета в „ кралица “ - антициклична фискална политика, в това число обезщетения, нарастване на заплати, обществени заплащания и така нататък

Агресивните евроскептици се възрадваха на новината за отлагането на еврото и чакат плевел стопански напредък, тъй като не влизаме в еврозоната, и те са сигурни, че „ независимата “, необезпокоявана от „ диктата на еврозоната икономическа политика “ ще ни докара до нови стопански висоти. Лошата вест за тях е, че присъединението към еврозоната се отсрочва, а не се анулира, и това е най-разумният метод откакто към този момент рейтинговите организации дадоха ясно да се разбере, че неналичието на напредък в присъединението ще се накаже с понижаване на рейтинга.

Вътрешното търсене продължава да е високо, в това число при най-инфлационните артикули и услуги. Пазарното държание не подтиква намаление на цените. А най-важните институции на пазара – Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, не съумяват да защитят  пазара от нелоялни търговски практики и злоупотреби. Комисията за тържищата и борсите не съумява да вкара ред в търговията на едро, а стоковите тържища не работят като конкурентни пазари на едро. Основните институции на пазара се нуждаят от радикална промяна – и това е ролята на страната, с цел да проработи „ невидимата ръка “ и се отстранен деформациите на пазара. Но даже и това да стане, без потребителите и тяхното пазарно държание няма да проработи конкуренцията и няма да се балансира пазара.

България е една от страните с минимален дял на държавните предприятия в стопанската система. Не можем без тях. Това потвърдиха и постоянно подложените на критика държавни предприятия в енергетиката, които внезапно от „ пешки “ станаха „ царици “ - оказаха се главен източник за финансова поддръжка на останалия бизнес от повишението на цените на силата без да се отслаби фискалната позиция на страната – неповторим български опит, оценен високо и от рейтинговите организации.

На 24 февруари китайското външно министерство разгласява проект от 12 точки за „ спокойно урегулиране на руско-украинския спор “. А на идващия ден в изявление за телевизия Ей Би Си, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази песимизъм във връзка с тази китайска самодейност. като се аргументира, че в проекта „ няма нищо, което ще бъде от изгода за някой различен, с изключение на за Русия “. Байдън попита реторично: „ Путин приветства (плана), тъй че по какъв начин би могъл той да бъде нещо положително? “

Китайският проект може да бъде охарактеризиран като най-сериозната „ лястовичка на мира “ през този месец. Преди него се появиха няколко разбора на американски и западноевропейски  (главно неправителствени) специалисти, в които се разработваха разновидности за вероятно преустановяване на военните дейности в Украйна. Обсъждането на руско-украинската война явно ще става все по-активно и ще бъде доминирано от въпроса по какъв начин тя може да свърши. Засега няма огромно сходство и доста почитатели на това мнение, само че обособени елементи на политическия хайлайф може да се опитат да се възползват от забелязващата се наклонност на намаляващ възторг за продължение на поддръжката за Киев за неопределен срок.

Речта на Путин на 22 февруари и последвалата я единствено няколко часа по-късно тирада на Байдън се отличаваха със своята неотстъпчивост в оценките, което обаче още повече разшири пропастта сред войната и мира. Това демонстрира, че гореспоменатите разбори остават към този момент единствено „ лястовички на мира “.

На 14 февруари 2023 година въздушното пространство на Молдова беше затворено за въздушни полети за няколко часа. А ден по-рано президентът на републиката учуди обществеността с изказване за подготвян държавен прелом в Кишинев. 8 дни по-късно Русия разгласи, че съветският президент анулира декрет от 2012 година, който частично поддържаше суверенитета на Молдова. Отмененият декрет ангажираше Москва да търси способи за разрешаване на приденстровския въпрос „ въз основа на ценене на суверенитета, териториалната целокупност и безпристрастен статут на Република Молдова при установяване на специфичния статут на Приднестровието “. Според известието на Кремъл решението за анулацията е взето за „ обезпечаване на националните ползи на Русия по отношение на дълбоките промени, настъпващи в интернационалните връзки “.

Посещенията на Байдън през този месец в Киев и Варшава и срещите му с румънския и молдовския президенти обрисуваха ясно стратегическия триъгълник, на който Вашингтон ще залага в известния от дълго време геополитически приоритет на англо-саксонския хайлайф – да не бъде позволено сплотяване на Русия с Германия.

Съдбата на Молдова, намираща се в средата на този триъгълник ще се дефинира точно от това събитие. Както и на хилядите наши сънародници в тази дребна страна. А то може да докара до нуждата да бъдат взети тежки и комплицирани решения от българските политици.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър)

Д-р Антон Панчев (Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

 

ЩЕ съдебна експертиза НАМЕРИ ЛИ ИЗХОД ОТ КРИЗАТА – ИЗБОРИ, ВАРИАНТИ, ХИПОТЕЗИ
НОВИТЕ САНКЦИИ Пожарна охрана ЗАКОНА „ МАГНИТСКИ “ - Съединени американски щати ЗАТЯГАТ ПРИМКАТА
ГРАЖДАНИ И ЕЛИТ, „ НИЕ И ТЕ “ - ПРОПАСТТА ОПАСНО РАСТЕ
РАДЕВ ПОД КРЪСТОСАН ОГЪН ОТВЪН И ОТВЪТРЕ
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР – В ОКОТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА БУРЯ
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРОВАЛИ Пожарна охрана ШЕНГЕН, ЕВРОЗОНАТА И МИГРАНТСКАТА КРИЗА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

 

НА СТАРТА НА КАМПАНИЯТА – ИНТРИГА ЗА ПЪРВОТО МЯСТО
ГЕРБ – ТЕЖЪК УДАР ОТ „ МАГНИТСКИ “
Политическа партия – ЗАЯВКА ЗА ПЪРВА СИЛА, НО В КОАЛИЦИЯ С Демократична България
Движение за права и свободи - В БИТКА ЗА ТРЕТОТО МЯСТО
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “-НАЙ-УСПЕШНИЯТ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПРОЕКТ В БЪЛГАРИЯ
Българска социалистическа партия - ТЕЖКИ РАЗЛОМИ
„ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД “ - БЕЗЛИЧНОСТ

IV. ИКОНОМИКА

 

ИКОНОМИЧЕСКИ ЕНДШПИЛ ПРЕДИ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ  
ЕДНО ЗАБАВЯНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА НЕ ПРАВИ ИКОНОМИЧЕСКА ПРОЛЕТ
УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА И ВОЙНАТА
ОПТИМИЗЪМ, НО ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА
ТЕНДЕНЦИИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ОБЕЗОРЪЖАВАТ ПРЕДИЗБОРНАТА ЩЕДРОСТ
НЕ Е ГРЯХ ДА ПОИСКАШ ПРОМЕНИ В ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
МИНИСТЪР ВЕЛКОВА НИ СПЕСТИ ПОРЕДНОТО САМОУНИЖЕНИЕ
А СЕГА НАКЪДЕ?
„ В КЪЩИ ИМА МИШЕНЦЕ, Търговско отделение СИ ГРИЗЕ СИРЕНЦЕ … “
СЛЕДВАЩАТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА „ ДА ИГРАЯТ НА МНОГО ШАХМАТНИ ДЪСКИ “

V. ГЕОПОЛИТИКА

„ ЛЯСТОВИЧКИ НА МИРА “ - ХИПОТЕЗИ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА
МОЖЕ ЛИ ДА НИ ИЗНЕНАДА МОЛДОВА?

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ИЗБОРИТЕ В КИПЪР – ПРЕДВЕСТНИК НА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОМЯНА
РЕСТАРТ НА ПРОЕКТА НА ПЕТРОЛОПРОВОДА БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС
РЕПУБЛИКА КОСОВО – АКТИВИЗИРАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЪРБИЯ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - ЗЕЛЕНАТА СВЕТЛИНА ЗА Европейски Съюз НЕ ПОДОБРИ ОТНОШЕНИЯТА С БЪЛГАРИЯ

Пълният 90-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР