Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

ИСА: Ревизията на кабинета „Петков“ ще е водещата нишка в кампанията на неговите опоненти

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец юли 2022 година под заглавие:

ПРИ РАЗГАРЯЩА съдебна експертиза ВОЙНА ИЗТОК-ЗАПАД БЪЛГАРИЯ съдебна експертиза ИЗПРАВИ ПРЕД НОВИ ИЗБОРИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ – НА СТАРТА НА ЧЕТВЪРТИ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ ЗАВИ НАДЯСНО

Българска социалистическа партия – ЛИДИРА В СОЦИАЛНИЯ ВЕКТОР

ГЕРБ ЗАСИЛИ ОПОЗИЦИОННОТО ТЕМПО

Движение за права и свободи – ЗАДЪЛБОЧЕН ПОГЛЕД В ЕНЕРГИЙНАТА ТЕМА

БАЙДЪН ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА Народоосвободителна въстаническа армия ИГРА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Градусите на сегашната политическа турбулентност приближават тези, които характеризираха политическия климат през 90-те.

Налице е висока степен на отчаяние от целия политически хайлайф и ерозиращи упования, че смяна в позитивния смисъл е допустима.

Политическата класа е изправена пред риска да се самокомпрометира в своята целокупност.

Налице е разтърсена партийна система и съвсем перманентна политическа рецесия.

Новата предизборна акция стартира със остарели играчи.

Динамиката, довела до следващи избори е процес, който ще дефинира острия звук на акцията. Реално тя се води през целия месец.

Очертаха се конфликти по няколко линии: статукво-промяна, Изток-Запад, сред Политическа партия и Има Такъв Народ, сред президента и досегашните ръководещи, сред систематични и анти-системни политически сили.

Паралел с акциите през предходната година обрисува по-сложна картина и прави изненадите вероятни. Предимството е на страната на партиите с твърди ядра, които не се раздират по разнообразни вектори.
При ниска изборна интензивност тяхната тежест ще се усили.

Рискът от още по-фрагментиран парламент е действителен.

Очертаващата се широкомащабна рецесия – обществена, икономическа, може да утилизира част от силата за смяна.

Ескалираща дестабилизация и възможни земетресения в България по линията Изток-Запад мощно тревожат евроатлантическите ни сътрудници.

Предсрочни избори, които да засилят позициите на „ Възраждане “ и да вкарат в Народното събрание още една партия със поръчка за русофилски профил („ Български напредък “), са нежелателен за сътрудниците ни процес. Ако се стигне до такава степен, единственото противопоставяне би било държавно управление, построено на постоянна основа от проевропейски и проатлантически партии.

Рязък геополитически завой би имал пагубни последствия.

Актуалният въпрос е до каква степен националният ни хайлайф е кадърен да извоюва пространство за маневри и салда в границите на настоящите съюзи, в които членува.

Две теории се борят за повече легитимност – би трябвало държавно управление, в което господства опълчването по линията статукво-промяна, разбирай изолираност на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Или краткотрайно заледяване на политическата война поради действителната против Украйна.

След преформатирането на болшинството 47-то Народно заседание стигна до своя логически край.

То работеше в режим на превъзбуда, с дълги съвещания, чувания, краткотрайни комисии, като в среда на генерирана скандалност се преплитаха действителни цели със силиконови проблеми.

Парламентът възвърне контрола си върху изпълнителната власт, само че го направи по метод, който не върна доверието към институцията – кавги, губене на време, шоу-акции. Дял за това има и опозицията, а ръководещото болшинство не съумя да наложи друга форма и наличие на парламентарната активност.

Правителството падна преди всичко поради деструктивното държание на Има Такъв Народ, само че и вследствие на личните си неточности. Редица кавги (Джемкорп, прекъсването на съветския газ) приключват не с точка, а с многоточие.

Изпълнителната власт действаше реактивно и оставя голям дълг във връзка с по този начин наречената правосъдна промяна.

Ревизията на кабинета „ Петков “ ще бъде една от водещите влакна в акцията на неговите съперници.

След изискването на Политическа партия за антикорупионния закон и избора на Бойко Рашков и третияг, спешен мандат бе жертван.

Падащият рейтинг на Радев е резултат от отлив на гласове, симпатизиращи на Политическа партия и Демократична България. Реално зад него останаха умерените и левите гласове. Ако се пернат левите, рейтингът му ще тръгне още надолу.

С третия мандат за Българска социалистическа партия президентът тушира развиването на този сюжет.

При мощно обтегнатите връзки на президента с политическите сили от последната ръководеща настройка едно служебно държавно управление може да тръгне по линия на смяна на „ смяната “. В енергийната сфера – сигурно.

Напрежението сред Радев и БСП/Нинова бе предвидимо, само че се разви ненадейно остро.

Служебното държавно управление няма да успее да извърши главната си конституционна роля да успокои политическата конюнктура преди изборите. Напротив – то има капацитет да се разраства.

С развитията през този месец антикорупционната съставния елемент взе превес, само че това може да се обърне в хода на предизборната акция.

Опозицията на досегашния кабинет ще пропагандира в среда, която още не се е обърнала в нейна изгода и това наподобява е главната й задача.

Най-големият риск пред „ Продължаваме промяната “ е да пренебрегне рисковете, увлечена в избирателен възторг.

Политическа партия пристигнаха на власт на гребена на антикорупционната вълна и ще продължат да сърфират по нея, като поставят знак за тъждество сред корупция и Русия. Но твърдият им метод по отношение на Москва ги вкарва в
пояснителен режим на фона на задълбочаваща се газова рецесия.

С неуспеха на първия мандат за сформиране на държавно управление самочувствието на Политическа партия претърпя проваляне.

ГЕРБ ускори оптимално опозиционното движение.
Връщането на партията във властта минава през съдружно партньорство. Засега обаче изолацията продължава.

Първото място в социологическите проучвания консолидира последователите й.

Движение за права и свободи остава част от острото опълчване по линията статукво-промяна, остарели и нови партии, като резервира електоралното си въздействие. Движението заложи на предварителни избори и завоюва.

Третият мандат не сработи, макар отчетливите старания на Българска социалистическа партия.
Социалистическата партия натрупа позитиви от стъпките си за
реализация на мандата.

Рискът пред Българска социалистическа партия и нейното управление е офанзивата преди изборите да се разгърне по едно и също време от три страни: вътрешната съпротива, президентът и съперниците от ГЕРБ.

Как ще работи служебното държавно управление към този момент е въпрос, който стои както пред Политическа партия и Демократична България, по този начин и пред Българска социалистическа партия.

Процентът на разочарованите от Има Такъв Народ пораства.
Партията изигра главната дестабилизираща роля в политиката от първите избори през предходната година насам, а в последните два месеца – и на екстремалното задълбочаване на политическата рецесия.

Ако в публичните нрави и морал Слави Трифонов е един от проводниците на тяхната чалгизация, то в политиката съумя да отвори терен за нейната профанизация.

Публично отправената покана към Политическа партия за общо явяване на изборите бе припрян ход на Христо Иванов.

Оттеглянето на Политическа партия и Демократична България вдясно ще отвори пространство в центъра, което ГЕРБ неизбежно ще завземе.

„ Възраждане “ стигна границата на вероятния напредък.

Тя все по-видимо се трансформира в политическата мощ, в която стремително се наливат запаси, с цел да се генерират страхове.
Това е единствената парламентарна партия, която слага под въпрос геополитически задължения на България и това автоматизирано я изключва от предстоящ преговорен формат.

Скандалът към противозаконния избор на ръководителя на енергийния регулатор, предизвикан от Политическа партия, е най-сериозната енергийна рецесия от десетилетия. Създаде се форсмажорна обстановка с неуместни характерности.

Решението на Конституционен съд в това време има капацитет да изиграе оздравяваща роля за политическата система, която си разрешава доминация на персонални, групови или партийни ползи над правото.

Нарастващата политическа неустановеност ражда краткосрочно мислене в политическата класа и бягство от непопулярни промени, в бизнеса - стесняване на така и така анемичните вложения, а измежду семействата - нововъведения в борбата за оцеляването.

Диверсифицирането на доставките за нуклеарно гориво и понижаване на зависимостта от Русия е един от факторите за реабилитиране на нуклеарната енергетика. Този развой се сблъсква с софтуерни и правни процедури, непосредствено свързани със сигурността на настоящите нуклеарни мощности.

Икономическият напредък в България се планува да бъде относително добър и това ни изключва от групата на стагниращите стопански системи. Лятната прогноза на Европейска комисия за растежа на Брутният вътрешен продукт в България, оповестена през юли, е нараснала от 2.1% на 2.8%.

ЕЦБ повиши за първи път от 11 години лихвите в опит да овладее галопиращата инфлация. Решението изненада пазарите заради агресивното нарастване с 50 базисни точки, при предстоящи 25 базисни точки.

Банките и в България към този момент стартират курс към едва повишаване на лихвите по заемите, до момента в който при депозитите при сегашната свръхликвидност на банките и предстоящо по-слабо търсене на заеми, надали ще стартират да се повишават скоро.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ – Народоосвободителна въстаническа армия КАМПАНИЯ СЪС СТАРИ ЛИЦА
ПРОВАЛЪТ НА ПЪРВИЯ МАНДАТ – ВТВЪРДЯВАНЕ НА Политическа партия И Има Такъв Народ
КАБИНЕТ С ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПРОФИЛ – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?
МАНЕВРИ ОКОЛО ТРЕТИЯ МАНДАТ
КРИЗА В КРИЗАТА – РЕШЕНИЕТО НА Конституционен съд ЗА КЕВР ОБЪРНА ПЛАСТОВЕТЕ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ – НА СТАРТА НА ЧЕТВЪРТИ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ
ФИНАЛ НА 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА РАБОТИ ПОД ОБСТРЕЛ. РАВНОСМЕТКАТА
СЛУЧАЯТ „ СЕМЕРДЖИЕВ “

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ ЗАВИ НАДЯСНО
ГЕРБ ЗАСИЛИ ОПОЗИЦИОННОТО ТЕМПО
Движение за права и свободи – ЗАДЪЛБОЧЕН ПОГЛЕД В ЕНЕРГИЙНАТА ТЕМА
Българска социалистическа партия – ЛИДИРА В СОЦИАЛНИЯ ВЕКТОР
„ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ ВЪРВИ КЪМ ИЗБОРНА КАТАСТРОФА
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – НА КРЪСТОПЪТ ПРЕДИ РЕШАВАЩ ВОТ
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ СТИГНА ГРАНИЦАТА НА РАСТЕЖА
„ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД “ – БЕЗ ЯСНА ПОЛИТИЧЕСКА ВИЗИЯ

V. ИКОНОМИКА
ОЧАКВАНАТА СТУДЕНА ЗИМА РАЗГОРЕЩИ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЮЛИ
ЗАКЪСНЯЛО И ИЗНЕНАДВАЩО ПОКАЧВАНЕ НА ЛИХВИТЕ НА ЕЦБ
СТАГФЛАЦИЯТА: „ ЕДИН ПРИЗРАК БРОДИ Институт по зоология ЕВРОПА “
РЕКОРД ЗА ЧЕТВЪРТ ВЕК НА ИНФЛАЦИЯТА В ЕВРОЗОНАТА
ЩЕ ИМА ЛИ ГАЗ ПРЕЗ ЗИМАТА?
ВОЙНАТА В УКРАЙНА И ФИНАНСОВИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ЗА Европейски Съюз
ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – ПО-МАЛКО ФИНАНСИРАНЕ И ПО-НЕЯСНО БЪДЕЩЕ

VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
БАЙДЪН ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА Народоосвободителна въстаническа армия ИГРА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
СРЕЩАТА В ТЕХЕРАН НА „ АСТАНИНСКАТА ТРОЙКА “

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ
ГЪРЦИЯ: СТАБИЛНОСТТА В ЕГЕЙСКО МОРЕ И СИРИЯ – КОНФЛИКТНА ТОЧКА В ОТНОШЕНИЯТА С ТУРЦИЯ
АЛБАНИЯ – СТАРТ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЕВРОЧЛЕНСТВО И ПРЕПЯТСТВИЯ В ПРОЦЕСА
КОСОВО – ВЪЗМУЩЕНИЕ СРЕЩУ ДЕЙСТВИЯТА НА ЕДИ РАМА
СКОПИЕ ОДОБРИ „ ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ “ СЛЕД БУРНИ ДЕБАТИ В ПАРЛАМЕНТА

Пълният 81-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР