Институтът за пазарна икономика за поредна година предложи рязко намаляване

...
Институтът за пазарна икономика за поредна година предложи рязко намаляване
Коментари Харесай

Икономисти предлагат рязко сваляне на осигуровките с 12%

Институтът за пазарна стопанска система за поредна година предложи внезапно понижаване на осигурителната тежест – с 12 процентни пункта. Според сметките на института мярката ще докара до понижаване на бюджетните доходи с 5.3 милиарда лева, което е почти половината от годишните приходи от здравни и обществени осигуровки (около0 12 милиарда лева.).

За съпоставяне, икономистите, които са последователи на философията за по-слаба държавна интервенция в стопанската система, предложиха същата мярка и за Бюджет 2021 година, само че тогава.

" Предлагаме понижение на осигурителните вноски с 12 процентни пункта. В резултат чакаме растеж на чистите приходи на работещите с към 25% по отношение на 2021 година, т.е. в семействата ще останат с 5.3 милиарда лв. по-висок наличен приход. В допълнение, чакаме нарастване на заетостта в частния бранш на стопанската система и изсветляване на претовареност, приходи и ползване ", разясниха от ИПИ. За поредна година институтът показа своя.

Според икономистите по-ниските осигуровки и по-ефективната работа на приходните администрации може да докара до доста по-добри резултати в понижение на укриването на приходи. А това ще разреши и да се реализиран по-реални равнища на обществени заплащания, включително пенсии, майчинство, болнични.

ИПИ предлага още нулев налог за реинвестираната облага (100% обезценка в първата година за вложения в машини, уреди, оборудва и нови технологии). „ Това е мощен тласък за нови вложения и реинвестиране на облагите. България цяло десетилетие е с едни от най-ниските равнища на вложения в ЦИЕ – под 20% от Брутният вътрешен продукт, при 22% приблизително за ЦИЕ и към 26-29% в най-успешните и бързорастящи стопански системи в района “, показват икономистите.

Според тях мярката ще докара до реинвестиране на част от 10-те милиарда лв. дивиденти, които си разпределят всяка година сполучливи и печеливши в страната локални и задгранични компании.

ИПИ предлага последователно понижаване на парите за т. н. Covid социално-икономически ограничения, тъй като стопанската интензивност все по-слабо се въздейства от вълните на пандемията.

Друго предложение е да подобрят и изсветлят бюджетните практики, като назад в бюджета се върнат всички така наречен " извънбюджетни " запаси – включително набирателни сметки и " фирми-касички ". Тези процедури бяха постоянно употребявани по време на ръководството на ГЕРБ, само че до тях прибегна и новата власт, с цел да обезпечи пари за ограниченията в поддръжка на семействата и бизнеса.

Алтернативният бюджет на ИПИ отстранява напълно бюджетния недостиг, като реализира понижение на държавния дълг и понижаване на инфлационния напън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР