Институтът за пътна безопасност (ИПБ) проведе изследванe на пътнотранспортния травматизъм,

...
Институтът за пътна безопасност (ИПБ) проведе изследванe на пътнотранспортния травматизъм,
Коментари Харесай

ИПБ предложи мерки за намаляване на катастрофите по пътищата у нас

Институтът за пътна сигурност (ИПБ) организира изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13.03.20 година изключително състояние у нас. Oт него става видно, че през първите 3 месеца на 2020 година имаме доста понижение от 25% на жертвите и ранените по пътищата, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година , като единствено за март то е близо 40%.
Пандемията COVID-19 и въведеното изключително състояние в България понижиха доста трафика на транспортни средства, което даде и своите позитивни измерения , показват от ИПБ. За първи път страната ни има опция да се приближи до заложените цели в “Националната тактика за възстановяване сигурността на придвижването по пътищата на Република България 2010 г.-2020 година ”. А точно, 50% понижение на починалите и ранени в резултат на пътнотранспортни катастрофи (ПТП).
" Важното съгласно нас следва и то е обвързвано с анулацията на изключителното състояние и възобновяването на автомобилния трафик. Рязкото повишаване на интензивността в пътното придвижване, без да са взети преди този момент нужните превантивни ограничения, може да докара до внезапно утежняване на пътнотранспортната конюнктура и увеличение на ПТП със починали и ранени , изясняват от ИПБ. Според тях е належащо да се набележат пакет от съответни ограничения, които да бъдат приложени неотложно.

Преглед на описите с секторите с централизация на ПТП на територията на страната и неотложно премахване на дефицитите, свързани с пътната сигурност, на местата, в които се чака внезапно повишаване на интензивността на придвижване.
Привеждане в сходство с нормативните условия на хоризонталната и отвесната маркировка и възобновяване им в случаи на неналичия.
Възстановяване на разрушеното асфалтово покритие и на системите за дейна отбрана, като еластични огради, защитни парапети и други по пътищата, където се чака най-голямо натоварване.
Движението на тежкотоварните МПС да бъде лимитирано в най-натоварените часове.
Във времето на възобновяване на пътното придвижване, ограничение на пътно-строителните поправки или краткотрайното им заледяване като бъдат обезпечени с нужната сигнализация.
Осъществяване на инспекция на секторите от пътищата с краткотрайна организация на придвижването за положението на краткотрайната сигнализация и инспекция дали основаната на пътя организация на придвижването дава отговор на утвърдените проекти за краткотрайна организация на придвижването.
След отпадане на рестриктивните мерки, образуване на засилен надзор върху държанието на участниците в пътното придвижване, от страна на контролните органи на Министерство на вътрешните работи и МТИТС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР