"Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН и изграденият

...
"Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН и изграденият
Коментари Харесай

България се утвърждава на световната иновационна карта

"Институтът по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките и построеният към него Център за върхови достижения са поръчка за огромни упоритости. Тези упоритости не би трябвало да се затварят единствено в България. Те имат своето бъдеще в една дълбока интеграция с европейските и международни структури. " Това сподели президентът Румен Радев, откакто се срещна с работата на института.

"Мощта на една модерна страна към този момент не е единствено в индустриализацията, а се показва и с нейния информативен и информационен капацитет ", уточни президентът. По думите му постигането на стопански триумф и сигурност изисква събирането на голяма по размер информация и дарба за нейната преправка, пресяване и преобразяване в познание.

Според Радев работата на института утвърждава България на международната иновационна карта. Българските учени са съумели да основат система на международно равнище, която включва научна инфраструктура, потвърдено прогресивни отдели и способи на научни проучвания, и най-важното - добре готови, стимулирани и устремени към триумф хора.

Президентът прикани българските учени да интегрират активността си към водещи европейски планове за научни проучвания. Той даде образец с Европейския фонд за защита и програмата за непрекъснато структурирано съдействие, по която ще бъдат заделяни от ден на ден средства.

Държавният глава напомни позицията си от срещата на върха на НАТО в Лондон - контракти за покупка на отбранителни системи да бъдат съпроводени и със солидни контракти за индустриално съдействие и трансфер на технологии. "Заявих доста ясно, че не виждам бъдещето на този алианс като членове, които се разделят на производители и купувачи. Виждам го като бъдеще на сътрудници, които дружно градят своята защита, дружно развиват технологии и дружно създават ", сподели той. Радев акцентира, че България освен следва да заявява преданост и подготвеност да заплаща и купува, а и да се интегрира във високотехнологично индустриално произвеждане на общите отбранителни системи.

"По всички тези технологии вие имате капацитет - за данните като стратегически запас, самостоятелните системи, изкуствен интелект, системи, основани в Космоса, био и нано технологии ", обърна се президентът към учените.

Той се срещна с работата на учените по планове, ръководени от института, както и с опциите на суперкомпютъра в Центъра за върхови достижения. Там се занимават с обработка на огромни масиви данни (Big Data), изкуствен интелект, отделят особено внимание на новите способи в региона на сигурността. Съставът е от 105 души, научната стратегия включва работа по 100 плана. Суперкомпютърът "Авитохол " е първата система от подобен мащаб в България и водеща в района.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР