Инспекцията по труда напомня на работодателите, да предприемат мерки за

...
Инспекцията по труда напомня на работодателите, да предприемат мерки за
Коментари Харесай

Напомнят на работодателите да минимизират риска при работа в жегите

Инспекцията по труда припомня на работодателите, да подхващат ограничения за минимизиране на риска при работа в горещините.

При работа навън се препоръчва  въвеждане на повече почивки и в случай че се постанова смяна на работното време с цел да се избегне труд, в часовете с най-високи температури. Тези ограничения наложително се подхващат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за рискови климатични феномени. 

От трудовата ревизия обръщат внимание на работодателите, при горещо време, предпочитано да обезпечат групови средства за отбрана, с цел да минимизират риска от топлинен удар. Трябва да обезпечат задоволително количество питейна вода и други течности. Да обезпечат места за отмора, в които служащите биха могли да възстановят температурния си баланс. През топлите месеци оптималните стойности на температурата в пространства и работни места на закрито са от 22 до 25 градуса за лека физическа работа. От 20 до 23 при приблизително натоварване и при тежък физически труди сред 18 и 21 градуса. 

 istock istock
При действия на закрито, когато индустриалните процеси се правят при доста високи или доста ниски температури - да вземем за пример леене на метали или работа в хладилни пространства се предлага.да се обезпечават по-чести почивки.

От инспекцията припомнят, че излагането на топлота усилва риска от настъпване на трудови злополуки, породени от потни длани и замъглени защитни очила, зашеметяване и понижена мозъчна функционалност, като може да се стигне до дезориентация, нарушена централизация, понижена зоркост.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР