Инспектори на дирекция Граничен контрол към Българската агенция по безопасност

...
Инспектори на дирекция Граничен контрол към Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Близо 2000 тона некачествени храни спрени да влязат у нас през 2019 г.

Инспектори на дирекция " Граничен надзор " към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са разкрили и не са позволили импорт в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с генезис от трети страни през миналата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 колета, написа Inews.bg.

При контрола, осъществен върху вноса на храни от неживотински генезис, най-вече – 642 тона и 506 кг (102 пратки) е възбраненият пипер, поради наличие на остатъчни субстанции от пестициди. На второ място по арестувани количества се подрежда нарът. През предходната година са възбранени 37 колета с общо тегло 335 т и 915 кг. Лимоните със наличие на остатъчни субстанции от пестициди, арестувани при граничен надзор са 120 т и 915 кг. Произходът им е бил Турция. Със наличие на микотоксини са били 235 т и 340 кг лешници. Съдържанието на замърсяване в храните се открива при лабораторен надзор.

При ветеринарен надзор на границите на България са възбранени 76 колета с общо тегло 460 тона и 776 кг, 08 гр. Най-много са недопуснатите колета на охладена или замразена риба желатин за човешка консумация, пчелен мед и така наречен " съставни артикули " (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули от скотски и артикули от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния продукт; например инстантни супи).

Поради несъответствия при фитосанитарен надзор недопуснати в страната са 11 т и 941 кг домати, 2 т и 422 кг мандарини и 1 звук и 296 кг лимони.

Всички храни и артикули, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция " Граничен надзор ", не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. Спазени са Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис. Заловените артикули, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи /RASFF/ са били сигнализирани неотложно.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР