Иновациите и постиженията в областта на науката и технологиите промениха

...
Иновациите и постиженията в областта на науката и технологиите промениха
Коментари Харесай

Как иновациите намаляват вредата?

Иновациите и достиженията в региона на науката и технологиите трансформираха метода ни на живот и ни оказват помощ да вземем по-добри и осведомени решения. Прилагането на тези достижения и нововъведения за понижаване на нездравословното влияние върху човешкото здраве и околната среда или отрицателните последици от обещано рисково държание стои в основата на метода за „ понижаване на вредата “.

Има редица рискови фактори и държания, които не могат да бъдат изцяло предотвратени или прекратени, макар осъзнаването на обвързвания с тях риск, само че степента на вредата от тях може да се промени, с цел да се понижи отрицателното влияние за обособения субект и за популацията като цяло.

Примерите за необятно публикувани рискови фактори и способи на държание са многочислени: рисково шофиране и пътно-транспортни катастрофи, замърсяване на въздуха, тютюнопушене, корист с алкохол, нездравословно хранене, инфекции, излъчени по сексуален път, излагане на UV слънчеви лъчи и други.

НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНА  



Тъй като при бездимните други възможности няма развой на горене, формираните аерозоли съдържат доста понижени равнища на нездравословните субстанции спрямо тези, открити в цигарения пушек.

Макар и да не са без риск, бездимните артикули, които са научно обосновани и създадени при спазването на всички използвани стандарти за качество, са по-малко нездравословна опция за пълнолетните пушачи, които биха траяли да пушат. Именно това назоваваме понижаване на вредата от тютюна.

Основна роля за понижаване на вредата от тютюна играе точно никотинът 



Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, само че не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето, учени задават въпроса дали има метод, по който може да се понижи вредата от използването на тютюневи произведения като се отстрани горенето и цигареният пушек?  



Така стартират разработките на артикули с никотин, само че без горене като устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари. Те имат за цел да понижат вредата за пълнолетните пушачи, които другояче биха траяли да пушат.

НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ПРИ ШОФИРАНЕТО И АВТОМОБИЛИТЕ 



Известно е, че нездравословните излъчвания, които отделят колите с бензин или дизел, замърсяват околната среда, само че шофирането е неизбежна част от живота на модерните хора. Ако преминем към електрически коли, можем да понижим доста нездравословните излъчвания от изгарянето на бензин или дизел и по този начин да допринесем за по-малкото замъсяването на въздуха. Това е още един образец за метода за понижаване на вредата.

Благодарение на нововъведенията можем да избегнем редица опасности, свързани с заплахите при шофиране. Като се стартира от защитните колани и въздушните възглавници в колите и и се стигне до системите ABS, ESP, модерните системи за спешно прекъсване, детектори срещу заспиване, системи за следене на налягането в гумите и доста други софтуерни нововъведения, всички те са основани, с цел да се понижи рискът от пътно произшествие. Същият резултат имат и защитните каски, които потвърдено понижават смъртните случаи и тежките пострадвания при катастрофи с мотоциклети или при колоездене.

НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ОТ ИЗЛАГАНЕТО НА ОПАСНИ UV СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ 



Излагането на UV слънчевите лъчи може да провокира изгаряне и увреждане на кожата и са съществена причина за развиване на рак на кожата и на някои болести на имунната система. Вредните UV слънчеви лъчи съставляват риск, който не може да се отстрани напълно, когато човек е навън, само че излагането на нездравословното им влияние може да се понижи посредством защитни средства, като слънчевите очила и чадърите за слънце, а също по този начин и посредством новаторски, качествени и научно потвърдени слънцезащитни артикули за нашата кожа. Именно това съставлява понижаване на вредата.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР