Иновативният център Технофос, който е пресечна точка на науката, технологиите

...
Иновативният център Технофос, който е пресечна точка на науката, технологиите
Коментари Харесай

Иновативният център Технофос празнува 10 успешни години във фосфатната индустрия

Иновативният център Технофос, който е пресечна точка на науката, технологиите и промишлеността, чества в Девня 10-етата годишнина от основаването си с доста горделивост от постигнатото и мощна убеденост в бъдещето. Дружеството, в което акционери са водещата белгийска компания Prayon и мароканския Политехнически университет Мохамед VI (UM6P), е основна конструкция във фосфатната промишленост. В досегашната си история Технофос има осъществени планове в Перу, Намибия, Франция и Египет и в него са тествани качествата на 50 разнообразни запаса на запаси в търсене на най-хубавия метод за реализацията им.



Създателката на центъра Венета Димитрова прочувствено описа, че началото е сложено като на филм – от трима индивида пред една красива рисунка. За 10 години освен е построена единствена само че рода си база, само че и доста постоянен екип, който в действителност е на международно равнище по оценката на задграничните специалисти. А от тримата, сложили началото на Технофос, двама все по този начин работят там.



Един от трагичните моменти за иновационния център идва дружно с пандемията пред 2020 година. Тогавашният притежател Технофос изпада в неплатежоспособност и бъдещето не наподобява по никакъв начин розово. За шанс обаче таман преди този момент представители на белгийската компания Prayon са посетили девненската база и са останали очаровани както от нея, по този начин и от разработките на центъра, а не на последно място и от екипа.



За смисъла на Технофос за фосфатната промишленост приказва задоволително обстоятелството, че двама посланици обявиха присъединяване в събитие посланикът на Белгия в България Н.П. Фредерик Мьорис, Н.П.  Закия Ел Мидауи – дипломат на Мароко в България. За страдание, събития свързани с ужасното земетресение попречиха на госпожа Ел Мидауи да участва. Трагедията в Мароко беше почетена с минута безмълвие от участниците в празника на Технофос.



Посланик Мьорис пък посочи, че е щастлив да е още веднъж в Девня, която се е трансформирала в особено място за белгийската химическа промишленост. Той разяснява, че Технофос е образец от какви компании има потребност България като част от световната стопанска система. Дипломатът акцентира също, че иновационният център е доста значим за Prayon, който му е дал централна роля за развиването на кръгова стопанска система и промишленост с мисъл за бъдещето на планетата.



По време на церемонията на Технофос стана ясно и че другият акционер в центъра - Политехнически университет Мохамед VI, стартира взаимна стратегия с Химикотехнологичен и металургичен университет – София. От ХТМУ виждат огромна вероятност в това съдействие и са признателни на Технофос, че дава основа за него, както и че обезпечава опция за реализацията на възпитаниците му.



Иновационният център носи изгода и на самата община Девня. Кметът Свилен Шитов разгласи, че Технофос ще сътрудничи за основаването на изцяло истинска система за разделно събиране на битовите боклуци. Идеята е в Девня подобаващите за преработване материали да се събират от врата на врата, като жителите се предизвикват посредством бонуси и връщането на част от такса боклук. Именно иновационния център ще сътвори програмата, с която този метод на ръководство на сметта да стане използван.



За 10 години Технофос се трансформира в образец, че България има капацитет освен да следва, а и да задава стандартите в международната промишленост и да основава нови технологии. При това активността ѝ е ориентирана към най-важното сега – опазването на планетата, потреблението на ресурсите с мисъл за бъдещето и със съзнанието, че от нас зависи какъв свят ще оставим на децата си.

 

*публикация

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР