Инженерите в някогашния процъфтяващ индустриален център дълбоко в Русия са

...
Инженерите в някогашния процъфтяващ индустриален център дълбоко в Русия са
Коментари Харесай

Washington Post: Русия иска да произведе 6000 дрона без Иран. Изтекоха данни от завода в Татарстан

Инженерите в тогавашния преуспяващ промишлен център надълбоко в Русия са заети с обмисляне. Екипът скрито е получил задачата да построи индустриална линия, която да работи непрекъснато и да създава дронове камикадзе - оръжия, които силите на диктатора Владимир Путин получават по принцип от Иран за бомбардиране на украински градове.

 

Пенсиониран чиновник на Федералната работа за сигурност на Русия е бил назначен за отговорник за сигурността на програмата. Паспортите на висококвалифицираните служащи са били конфискувани, с цел да не могат да напущат страната. В кореспонденцията и други документи инженерите употребявали кодиран език: Иран е " Ирландия " или " Беларус ".

 

Това е част от оръжейната договорка на Русия с Иран на стойност милиарди долари, която оживя през ноември в региона на Татарстан. Нейната цел е до лятото на 2025 година в страната да бъдат създадени 6000 безпилотни летателни апарата - задоволително, с цел да се обърне хроничният дефицит на дронове в съветската войска на фронтовата линия. Ако успее, новият разрастващ се цех може да помогне на Русия да резервира намаляващите си ресурси от прецизни муниции, да осуети напъните на Украйна да си върне окупираните територии и да усъвършенства доста позициите на Москва в конкуренцията във въоръжаването с дронове, която прекроява актуалната война, написа Washington Post в собствен материал от 17 август.

 

Русия напредва в създаването, само че е надалеч от задачата си

 

Въпреки че западни публични лица разкриха съществуването на оборудването и партньорството на Москва с Техеран, документи, изтекли от програмата и получени от изданието, дават нова информация за напъните на глобените страни да разширят програмата на Кремъл за безпилотни машини. Като цяло документите демонстрират, че макар закъсненията и индустриалния развой, който е мощно подвластен от електронните съставни елементи, създавани в чужбина, Русия е постигнала постоянен прогрес към задачата си да създаде вид на иранския " Шахед-136 ".

 

Файловете сочат, че инженерите се пробват да подобрят остарелите индустриални техники на Иран, като употребяват съветския индустриален опит, с цел да създават безпилотни самолети в по-голям мащаб, в сравнение с Техеран е постигнал, и с по-добър надзор на качеството.

 

Също по този начин изследват опциите за рационализиране на самия дрон, в това число да го създадат кадърен за офанзиви с цялостен рой, при които безпилотните машини самостоятелно координират удара по дадена цел.

 

Изследователи от вашингтонския Институт за просвета и интернационална сигурност, които по искане на WP са прегледали документите, считат, че работата в предприятието в специфичната икономическа зона " Алабуга " в Република Татарстан изостава от графика най-малко с един месец. Обектът е сглобил безпилотни летателни апарати, предоставени от Иран, само че самият той е създал единствено корпуси на дронове, и то евентуално за не повече от 300 от машини, заключават откривателите. Според тях е малко евентуално " Алабуга " да съблюдава крайния период за доставката на 6000 безпилотни самолета.

 

Въпреки това Дейвид Олбрайт - някогашен оръжеен контрольор на Организация на обединените нации, който управлява изследователския екип, проучващ документите, съобщи: " Изглежда, че " Алабуга " се стреми към благоприятни условия за създаване на безпилотни летателни апарати, които надвишават иранските ". Човек от завода, който е срещу войната на Путин в Украйна и желае още наказания за Москва, е разкрил много огромна част от информацията пред WP. " Това беше единственото нещо, което можех да направя, с цел да основа може би някакви спънки пред осъществяването на този план. Стигна се прекомерно надалеч ", споделя той.

 

" Проект Лодка "

 

Документите, датиращи от зимата на 2022 година до пролетта на 2023 година, включват чертежи от фабричния етаж, механически схеми, досиета на личния състав, меморандуми, предоставени на ирански сътрудници, и презентации, изнесени пред представители на съветското министерство на защитата, по отношение на " Проект Лодка ", каквото е кодовото му име. Екипът, управителен от Олбрайт и изследователката Сара Бъркхард, декларира, че документите " наподобяват достоверни ". Констатират, че планът е изправен пред провокации, в това число " подозрения по отношение на способността му да доближи мечтаните равнища на личен състав ". Но също и предизвестяват, че Русия може да успее да преодолее тези компликации.

 

" Русия разполага с благонадежден метод да построи през идната към година дарба да премине от от време на време изстрелване на десетки импортирани безпилотни летателни апарати " Шахед-136 " камикадзе против украински цели към по-редовни офанзиви със стотици такива ", споделя Олбрайт.

 

Иран обществено заявява, че е безпристрастен във войната. Кремъл пък отхвърли известията, че получава помощ от Техеран в региона на дроновете, макар всички доказателства за противното. Москва съобщи, че разчита на лични проучвания и разработки.

 

" Летящият мотопед "

 

Русия назовава дрона " Шахед-136 " с името " Геран-2 ". Той може да носи 118-килограмов избухлив товар към цел, която е програмирана преди изстрелването. Тъй като дронът се задвижва от гръмък витлов мотор, някои украинци го нарекоха " летящ мотопед ". Руските дронове поразяват цели надълбоко в Украйна, като по този метод утежняват положението на скъпата противовъздушна защита на Киев и разрешават на Москва да резервира по-скъпите си точно управляеми ракети.

 

" Производството на тези безпилотни самолети е доста по-евтино спрямо вредите, които нанасят, и това е казусът ", споделя Владислав Власюк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски.

 

През ноември основан в Киев мозъчен концерн (StateWatch) изследва останките от съветски дрон " Геран-2 ", свален в Украйна, и откри, че основни елементи - моторът и бойната глава - са създадени от Техеран. Същия месец Иран призна, че е дал дронове на Русия, само че съобщи, че е направил това единствено преди началото на войната. Според разследваща оценка, направена от Киев през юли и получена от WP - през последните три месеца Русия е атакувала Украйна с повече от 600 самодетониращи се дрона " Шахед-136 ". Conflict Armament Research - група за следене на оръжия, основана във Англия - изследва два свалени предишния месец дрона и въз основа на откритите съставни елементи заключи, че Кремъл е почнал да създава " лична локална версия на Шахед-136 ".

 

Руски проект в три стадия - вероятен ли е?

 

Според договорката, както демонстрират новите документи, Техеран се е съгласил да продаде на Москва нещо, което на процедура съставлява " франчайз ". Иранските експерти споделят планова документи, съставни елементи и ноу-хау. Документ от февруари, публикуван от основния началник на плана в Татарстан, съдържа подробна информация за параметрите и прави оценка разноските за някои аспекти на плана на 151 милиарда рубли, което е над 2 милиарда $ по тогавашния обменен курс. По силата на реализирани по-рано съглашения повече от половината от тази сума е трябвало да бъде предоставена на Иран, който е упорствал да му бъде платено в долари или злато заради неустойчивостта на рублата.

 

Планът за работа в оборудването, което е по-голямо от 14 футболни стадиони и ще бъде разширено, ще е разграничен на три стадия.

 

Първият планува доставка от Иран на разглобени безпилотни самолети, които ще бъдат съединени още веднъж. Вторият стадий планува оборудването да създава въздушни рамки - кухите тела на дроновете, които ще бъдат комбинирани с доставени от Иран мотори и електроника. В последния и най-амбициозен стадий ще бъдат създадени над 4000 машини с незначителна иранска помощ, които ще бъдат доставени на съветската войска до септември 2025 година, гласи проектът.

 

Анализът, осъществен от Института за просвета и интернационална сигурност, откри, че индустриалният проект на оборудването " наподобява изпълним ", само че има " уязвимости, които биха могли да нарушат способността му да извърши контракта, или най-малко да забавят осъществяването ". Един от тези проблеми е сериозният дефицит на фрагменти. В документите се показва, че снабдяването с съставни елементи, нужни за построяването на " Шахед-136 ", е директно предизвикателство, откакто западните ограничавания са нарушили достъпа на Русия до електроника, създадена в чужбина. Подробен списък, направен въз основа на данни, предоставени на руснаците от Техеран, демонстрира, че над 90% от компютърните чипове и електрическите съставни елементи на безпилотната система са създадени на Запад, най-вече в Съединени американски щати.

 

Според документа единствено четири от 130-те електронни съставния елемент, нужни за построяването на дрона, са създадени в Русия. За да доближи до финалния стадий на плана, Москва ще би трябвало да създаде лична версия на мотора, което инженерите разказват във вътрешни документи като най-сложната си задача.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР